Gentse Jolijn Baeckelandt is beste jonge schilder 2016

Internationale schilderacademies dingen mee naar Antwerpse KoMASK Award

Jolijn Baeckelandt (23) uit Gent won gisterenavond de prestigieuze KoMASK Master Salon Award 2016, zeg maar de Koningin Elisabethwedstrijd voor jonge schilders. De award werd gisteren in Antwerpen uitgereikt en wordt beschouwd als een internationale springplank voor jonge schilders. De inzendingen kwamen dit jaar van gerenommeerde kunstacademies uit Den Haag, Helsinki, Stockholm, Brussel, Antwerpen, Luik en Gent. Maar ook uit Londen, Kopenhagen en zelfs New-York staan ze nu al in de wachtrij. 
                                                                               

                                                                                     ***

De awarduitreiking is een initiatief van de Koninklijke Maatschappij ter Aanmoediging der Schone Kunsten (KoMASK), de oudste vzw van Antwerpen (1788). Het opzet van de award is ondubbelzinnig: een nieuwe lichting van talentvolle Europese schilders belonen. Het waren alvast de Koninklijke Academies van Antwerpen, Gent, Luik, Brussel, Den Haag, Helsinki en Stockholm die dit jaar hun beste afgestudeerde Masters naar Antwerpen stuurden. Elke Academie mocht vier schilderijen inzenden, waarna een vakjury een keuze maakte uit in totaal 104 topschilderijen van 26 schilders. 

Het was uiteindelijk de 23-jarige Jolijn Baeckelandt van de Koninklijke Academie van Gent die de hoofdprijs naar huis mocht nemen. Baeckelandt won met het werk ‘Graduated From Harvard Business School’ en mocht een bedrag van 5.000 euro in ontvangst nemen. Maar minstens even belangrijk: het is meteen het startschot van een internationale carrière, iets wat haar voorgangers reeds bewezen. 

Baeckelandt haalt inspiratie uit de dingen in haar directe omgeving en gaat altijd op zoek naar de wisselwerking tussen taal en beeld. Haar werk heeft altijd een communicerende rol, wat duidelijk wordt door haar keuze om cartoonesk te werk te gaan. Centrale thema’s die steeds terugkeren bij Baeckelandt, zijn de mens in de massa en de hulpeloosheid van de mens, weergegeven met een zekere vorm van spot.

“Zonder overdrijven, tussen deze groep schilders die meegedongen hebben naar de award, kan altijd de nieuwe Van Gogh, Ensor of Magritte zitten. De winnaar van vorig jaar, Ben Sledsens, staat nu al op de rand om internationaal door te breken. En daarmee wordt meteen duidelijk hoe deze prijs hoe langer hoe meer een podium is geworden voor jonge kunstenaar én een opstap naar een internationale carrière.”

Bart’d Eyckermans, voorzitter KoMASK.

Van Londen tot New York  

De achtkoppige jury die zich over de kunstwerken boog, bestond dit jaar onder meer uit vier Belgen: Elsje Janssen (directeur collecties bij het Koninklijk museum voor Schone Kunsten Antwerpen), Adriaan Raemdonck (oprichter van de Zwarte Panter, de oudste Vlaamse galerie voor hedendaagse schilderkunst), Flor Bex (ere-conservator van het Muhka in Antwerpen) en kunstschilder Fred Bervoets. Maar ook onder de internationale juryleden zaten heel wat grote namen. Onder hen kunstexpert Juan Cruz, die vandaag curator en decaan is van de Royal College London, de Parijse kunstenaar André Goezu, de Berlijnse kunstenaar en lid van de Royal Society of Sculptors in Londen Stefan Reiss, en Patrick Murphy, directeur van de Royal Hibernian Academy Dublin.

“In 2014 werd de eerste award uitgereikt, maar intussen kunnen we echt wel van een internationaal event spreken. Nu al kunnen we rekenen op inzendingen uit Den Haag, Helsinki en Stockholm. En daar zal het vermoedelijk niet bij blijven. Zo voeren we gesprekken om in de toekomst ook met de Koninklijke Academies van Londen, Kopenhagen en New-York te kunnen samenwerken.”

Bart’d Eyckermans, voorzitter KoMASK.

De Kruisafneming

Initiatiefnemer KoMASK zet zich in eerste instantie in om jong artistiek talent te promoten, maar bekommert zich daarnaast ook over het behoud van ons kunstpatrimonium. De oudste vzw van Antwerpen kreeg recent nog heel wat aandacht met een eigen artistiek project over de Belgische historicus Charles Piot die zich bekommerde om de vele gestolen schilderijen tijdens de Franse bezetting. Het belangrijkste wapenfeit van de organisatie dateert echter nog steeds van 1815 toen ze ervoor zorgde dat De Kruisafneming van Rubens naar België terugkwam.

Een groot deel van de schilderijen die dit jaar naar de prestigieuze award meedongen - waaronder vier werken van winnaar Jolijn Baeckelandt - zijn nog tot 6 november te zien tijdens een tentoonstelling in De Lange Zaal in de Venusstraat 36 in Antwerpen.

                

Bart'd Eyckermans

Voorzitter, KoMASK vzw

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be