Gezocht: 2.500 buschauffeurs

Private busmaatschappijen zetten in op eigen opleidingen om tekort aan chauffeurs sneller aan te pakken

In totaal staan er over het hele land zo’n 2.500 vacatures open voor buschauffeurs. Dat blijkt uit cijfers van Federatie van Belgische Autobus- en Autocarbedrijven (FBAA) in combinatie met de cijfers van de openbare vervoersbedrijven. Steeds meer private busmaatschappijen bieden daarom zelf gratis rijopleidingen aan in combinatie met een vast contract. Keolis, de internationale mobiliteitsspeler en het grootste private bus- en autocarbedrijf in België, is de eerste private busmaatschappij in ons land die een officiële erkenning als rijschool in de wacht sleept.

De zoektocht naar buschauffeurs is enorm. Niet alleen voor openbaar vervoer, maar ook voor toerisme, schoolvervoer, eventvervoer, werkvervoer, shuttlediensten etc. worden chauffeurs gezocht. De private busmaatschappijen in België zoeken in totaal 1.535 chauffeurs. Ook bij de openbare vervoersmaatschappijen worden volop buschauffeurs gezocht: respectievelijk 300 bij De Lijn, 500 bij de Tec in Wallonië en 250 chauffeurs bij de MIVB/STIB in Brussel.

“Als je kijkt naar de situatie in België, is het chauffeurstekort vooral in Vlaanderen erg nijpend. De uitdagingen in de sector van het personenvervoer zijn enorm, dus moeten we als private speler zo flexibel en creatief mogelijk aan de slag gaan om mensen aan te werven.”

-Katleen Saenen, recruitment manager voor Keolis Belgium

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters juicht initiatieven van private busmaatschappijen dan ook toe.

“We zijn blij dat private busmaatschappijen zoals Keolis Belgium ook hun schouders zetten via verschillende initiatieven om het beroep als buschauffeur toegankelijker, aantrekkelijker en sneller mogelijk te maken. Alleen zo kunnen we samen deze uitdagende mobiliteitspuzzel leggen. Daarnaast ben ik grote voorstander om het systeem van flexi-jobs verder uit te breiden, ook naar de bussector. Uiteraard moet men hier aan alle voorwaarden voldoen, want ook hier primeert de verkeersveiligheid.”

-Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit

Nieuwe buschauffeurs in 3 maanden tijd

Wie een rijbewijs D wil behalen, legt daarvoor een opleidingstraject af. Na een theoretisch examen en het bekomen van een voorlopig rijbewijs, moet de kandidaat minstens een maand rijlessen nemen om tot slot een praktijkexamen af te leggen. De opleidingsmomenten bij erkende rijscholen zitten vaak al volgeboekt voor een langere termijn. Daarom begeleiden én bekostigen steeds meer private busmaatschappijen, zoals Keolis Belgium, kandidaten zelf in het volledige traject. Keolis Belgium zoekt op dit moment zelf 142 chauffeurs en ondervindt dat een eigen opleiding hen daar mee helpt.

“We voorzien onze kandidaten in alles: theorieboeken, testen, 20 uur praktijkopleiding… Zelfs het examen plannen we in en betalen we éénmalig volledig terug. We stellen alleen als voorwaarde dat de chauffeurs een periode bij ons blijven werken, wat de kandidaten er met plezier bij nemen. Geplande opleidingen zijn ook gelinkt aan concrete openstaande vacatures. Werkzekerheid is dus gegarandeerd. Met deze aanpak kunnen we op z’n snelst in drie maanden tijd nieuwe buschauffeurs klaarstomen én inzetten. Het is dus de ideale werking. We leren van meet af aan onze toekomstige collega’s kennen. De toekomstige chauffeurs voelen zich vanaf de eerste dag van de opleiding een werknemer van Keolis.”

-John Thijs, directeur van rijschool Keolis Drivers Academy

Erkende rijschool

Aspirant buschauffeurs die twee keer niet slagen voor het praktijkexamen, zijn verplicht om vier uur les te volgen bij een erkende rijschool. Ook daar speelt de wachttijd dus parten. Keolis Belgium nam daarom de nodige stappen om zelf als rijschool erkend te worden.

“Het grote voordeel van officieel erkend te zijn als rijschool is dat we zelf onze kandidaten – letterlijk – kunnen bijsturen. Daardoor kunnen we hen ook sneller een nieuwe examenpoging laten ondernemen, waardoor we ze ook sneller effectief achter het stuur van de bus krijgen.”

-John Thijs, directeur van rijschool Keolis Drivers Academy

 

Onderstaande foto's zijn vrij te gebruiken.

In beeld:

Henriette (Jet) Doevendans heeft net haar rijbewijs D behaald.

John Thijs leidt de aspirant buschauffeurs op.

 

Katleen Saenen

Recruitment manager, Keolis

John Thijs

Training coordinator & director Keolis Drivers Academy, Keolis

 

 

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be