Gezocht: innovatieve ideeën om onderwijs en bedrijfswereld te verbinden

Derde editie IdeaalDuaal verzamelt in Kortrijk ideeën rond duaal leren

Op de VIVES Hogeschool campus Kortrijk kunnen studenten vanaf dit academiejaar liefst 22 opleidingen volgen waarin duaal leren aan bod komt. Nooit eerder lag dat aantal zo hoog. Duaal leren is een leerweg waarbij studenten lessen op school combineren met praktijkervaring bij bedrijven. Voor de derde editie van de wedstrijd IdeaalDuaal doet SYNTRA Vlaanderen een oproep aan leerlingen en studenten om hun innovatieve ideeën rond duaal leren in te sturen. Vandaag komen ze met een foodtruck langs in Kortrijk om hen daarvoor warm te maken.

Sinds dit academiejaar kunnen studenten van de VIVES Hogeschool uit Kortrijk kiezen uit liefst 22 opleidingen, 19 graduaatsopleidingen en 3 bachelors, waar duale leertrajecten in verwerkt zijn. Dit jaar hebben ruim 1.700 Vives-studenten zich ingeschreven in dergelijke opleidingen. Niet alleen in de meer technische richtingen, zoals elektromechanica, maar ook in de lerarenopleidingen komt duaal leren aan bod. En ook in logistiek management kunnen studenten al van de bedrijfswereld proeven door onder meer partnerships met VOKA.

“We geloven heel hard in duaal leren: op termijn willen we deze leervorm in nog meer opleidingen introduceren. Wij zien bij onze afgestudeerden dat ze dankzij duaal leren een betere voeling hebben met de arbeidsmarkt. Studenten kunnen door dit systeem wat ze geleerd hebben, aftoetsen met het werk in de praktijk en kunnen zo ook nieuwe competenties ontwikkelen. Dit is alleen mogelijk door krachten te blijven bundelen tussen kennisinstellingen en bedrijven. Daarvoor blijven we uitkijken naar nieuwe ideeën.”

Joris Hindryckx, algemeen directeur VIVES

 

Roadshow

Die innovatieve ideeën komen misschien uit de wedstrijd IdeaalDuaal. Voor de derde editie doet SYNTRA Vlaanderen een oproep aan leerlingen en studenten om hun voorstellen rond duaal leren in te sturen. Tijdens een heuse roadshow bezoeken medewerkers dezer dagen zeven Vlaamse en Brusselse scholen met een foodtruck. Hun voornaamste doel: de meer dan 3.500 leerlingen en studenten laten proeven van duaal leren. En dat is belangrijk, klinkt het, om de opleidings- en de bedrijfswereld nog dichter bij elkaar te brengen. 

“Er is voortdurend vraag naar toepassingen die leren op de werkvloer toegankelijker maken, zowel van bedrijven als van studenten. We zijn ervan overtuigd dat studenten, die aan de bron zitten, hier het meest geknipt voor zijn. De voorbije jaren hebben we al tal van veelbelovende projecten de revue zien passeren. Ideeën voor applicaties, tools, digitale platforms of informaticaprogramma’s… Zolang ze leren in bedrijven voor studenten toegankelijker maken, zijn onze ervaringsdeskundigen bereid deze voorstellen te onderzoeken en om te zetten in de praktijk.”

Vickie Dekocker, innovatie-verantwoordelijke bij SYNTRA Vlaanderen

 

Coaching van Imec

Ook bedrijven mogen voorstellen doorsturen. Een van de winnaars van de eerste edities was het project van Unilin, producent van onder andere Quick-Step vloeren. Zij bedachten een HR-tool waarmee studenten en toekomstige werknemers via Virtual Reality een idee kunnen krijgen van hun toekomstige werkplek. Het idee is intussen uitgewerkt en in gebruik genomen. De winnaars van deze editie worden voor het eerst door de digitale pionier Imec mee op sleeptouw genomen om contacten te leggen met zowel business developers als technici. Op die manier krijgt hun idee de technische en zakelijke ondersteuning dat het nodig heeft. 

“Duaal leren is een win-win. Omdat duale leerlingen en studenten een pak meer praktijkervaring hebben opgebouwd en al de kans hadden om een netwerk op te bouwen, versnelt hun uitstroom naar de arbeidsmarkt. Maar belangrijker,  studenten zien bedrijven ook meer als een opleidingsplaats waar ze levenslang kunnen bijleren. Bovendien zijn ook bedrijven enthousiast om leerlingen op te leiden. Duaal leren stimuleert namelijk de leercultuur binnen het bedrijf en daardoor worden ook werknemers aangezet om zich bij te scholen.”

Vickie Dekocker, innovatie-verantwoordelijke bij SYNTRA Vlaanderen

De roadshow van IdeaalDuaal bezocht eerder al de Thomas More Hogeschool in Geel en de HoGent. Morgen trekken ze met hun foodtruck naar het Atheneum in Geraardsbergen. Het volledige programma van de roadshow is terug te vinden op de IdeaalDuaal-website. Daar staat ook alle informatie over deze en voorgaande edities van IdeaalDuaal op.

Vickie Dekocker

Innovatie-verantwoordelijke SYNTRA Vlaanderen

Marthe Saelens

PR Consultant Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be