Grootschalige petitie voor basisinkomen gelanceerd

Met “Win for life” willen Nele Lijnen en een resem topexperts het basisinkomen op de politieke agenda zetten

Topexperts zijn deze voormiddag een grootschalige petitie gestart om het basisinkomen onder de aandacht van de regering te brengen, op initiatief van Kamerlid Nele Lijnen (Open VLD). Ondertekenaars zijn onder andere Karel Van Eetvelt, Pascal Paepen, Peter De Keyzer, Véronique Goossens, Grete Remen, Jan Vercamst, Françoise Chombar, Roland Duchâtelet, Noël Slangen, …

Petitie

De experts en Lijnen eisen dat België grondig onderzoekt of het een basisinkomen kan invoeren. Nederland en Finland staan op dat vlak veel verder en experimenteren hier zelfs mee. Volgens een recente studie van onderzoeksbureau Trendhuis zijn meer dan 6 op de 10 Vlamingen voorstander van een basisinkomen.

“Onze regering kan die cijfers niet zomaar naast zich neerleggen”, waarschuwt Lijnen. Om de druk op te voeren, kunnen mensen vanaf vandaag de petitie ondertekenen via: www.winforlifeboek.be of https://www.petities24.com/basisinkomen

Onvoorwaardelijk en levenslang

Een basisinkomen houdt concreet in dat iedereen maandelijks geld krijgt, een bedrag tussen de 500 en de 1600 euro, levenslang en zonder voorwaarden.

“Het klinkt absurd, want het basisinkomen gaat in tegen ons traditioneel denkpatroon en alles wat ons is aangeleerd. Maar onze complexe sociale zekerheid van vandaag is stilaan achterhaald. Robots zullen in de toekomst een groot stuk van onze arbeid overnemen. Daarom is zo’n basisinkomen nodig."
Nele Lijnen 

“Win for life”

Lijnen bundelde de visies van een vijftiental experts in haar nieuw boek “Win for Life”. Zo’n basisinkomen verlies je niet, ook niet wanneer je zonder job zit of ervoor kiest om te stoppen met werken en te gaan studeren.

“Ik was ondernemer geworden als ik zo’n basisinkomen had."
Unizo-topman Karel Van Eetvelt, één van de experts uit het boek 

Vrees voor luiheid

Lijnen en andere experts zijn ervan overtuigd dat mensen niet luier gaan worden om te gaan werken als ze zo’n basisinkomen krijgen. Volgens Lijnen is het vele zwartwerk een bewijs dat mensen financieel juist vooruit willen.

“Ik zie nu veel mensen een job doen waarmee ze niet gelukkig zijn. Ze stevenen af op een burn-out of een bore-out. Maar ze willen die job niet opgeven, omdat ze anders zonder een inkomen vallen. Met zo’n basisinkomen heb je altijd die zekerheid dat je niet in een zwart financieel gat valt. Bovendien kan je op elk moment iets anders gaan doen: studeren of een andere job , die misschien iets minder betaalt, maar waardoor je wel gelukkiger gaat zijn. Een echte win for life!"
Nele Lijnen

Robotdividend

Om dat basisinkomen te financieren, pleiten Lijnen en andere experts voor een soort taks op de arbeid die verricht wordt door robots en machines. Die zullen volgens hen in de toekomst een groot stuk van onze jobs inpikken. Nu worden mensen zwaar belast op arbeid, maar nauwelijks op arbeid die robots en machines verrichten. Dat moet volgens de experts veranderen.

“Mensen en machines zijn een geweldig team. Een nieuwe samenleving stelt mens èn machine centraal. En dan dringen zich nieuwe verdelingsvraagstukken op. Als robots onze jobs innemen, voor wie is dan de welvaart die ze genereren? Basisinkomen is een mechanisme om welvaart gecreëerd door robots te herverdelen. Door zo’n robotdividend kan iedereen mee profiteren van financiële baten van robots."
Professor robotica Bram Vanderborght

Ongelijkheid tussen mensen weghalen

Nele Lijnen wil met deze petitie en haar boek het debat over het basisinkomen nu op gang trekken. Ze hoopt hiermee de ongelijkheid tussen mensen weg te halen en dat de regering een onderzoek naar het basisinkomen start.

“Als je nu plots zonder werk valt, moet je door een hele administratieve mallemolen. Met zo’n basisinkomen neem je dit weg. Eén ding is zeker: het huidige systeem van onze sociale zekerheid is onderuit gehaald. Het is gewoon niet meer betaalbaar. En het biedt geen antwoord op wat er op ons afkomt. Alles wordt gedigitaliseerd en gerobotiseerd. Daarom moet iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen om vanuit die nieuwe realiteit een nieuw systeem uit te bouwen dat financiële zekerheid en vrijheid biedt voor iedereen. En als we dat NU niet doen, dan laten we heel veel mensen in de steek en daar pas ik resoluut voor.”


Het boek “Win for Life”, uitgegeven door Pelckmans Pro, is vanaf vandaag te koop in de boekenhandels voor 19,99 euro. 

Nele Lijnen

Kamerlid (Open Vld)

Sara Van Otterdijk

Medewerkster Nele Lijnen

Toon Van Mierlo

Uitgeverij Pelckmans Pro

Safia Yachou

Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be