Grootste iPadschool van België staat in Onze-Lieve-Vrouw-Waver

School bestelt 1100 tablets voor leerlingen en leerkrachten

Met 1100 iPads zullen de leerlingen en leerkrachten van het eerste tot het vierde middelbaar uit het Sint-Ursula-Instituut (SUI) in Onze-Lieve-Vrouw Waver vanaf 3 september de lessen volgen. Daarmee telt de school voor zover bekend het grootste aantal iPads in België. Het Sint-Ursula-Instituut werkt daarvoor samen met Apple Premium Reseller Switch, die de leerkrachten ook een opleiding gaf.

Al één op de vijf scholen in België gaat te rade bij Apple Premium Reseller Switch om de digitale transformatie in te zetten. Digitale geletterdheid staat in de eindtermen en de scholen investeren daarom in expertise en toestellen. Zo ook het Sint-Ursula-Instituut uit Onze-Lieve-Vrouw Waver (deelgemeente van Sint-Katelijne-Waver): de school besloot om, na een grondige evaluatieperiode en een gedegen opleiding voor de leerkrachten, al haar leerlingen en leerkrachten van het eerste tot en met het vierde middelbaar uit te rusten met een iPad. Daarvoor zijn in totaal zo’n 1100 iPads nodig. Via een speciaal ontwikkelde website kunnen leerlingen kiezen of ze een iPad willen aankopen of huren aan een voordelige prijs. De leerlingen zullen hun iPad meerdere jaren gebruiken, waardoor binnen twee jaar ook alle leerlingen van het vijfde en het zesde middelbaar tablets in de les zullen gebruiken. 

“Door het gebruik van een iPad als bijkomend digitaal leermiddel wordt gedifferentieerd lesgeven veel eenvoudiger. De leraar kan gemakkelijker bijsturen bij de zwakkere leerlingen en meer uitdagingen bieden aan de sterkere leerlingen. Een iPad geeft de leerlingen bovendien de mogelijkheid om overal aan de slag te gaan. Leerlingen kunnen hun iPad gemakkelijk meenemen naar buiten en op excursie. Niet alleen krijgen leerlingen via een iPad interactie in de klas met elkaar, ook vakoverschrijdend kunnen zij met elkaar samenwerken.”

Wilfried Wens, algemeen directeur van het Sint-Ursula-Instituut

 

Digitale transformatie beperkt

Het Sint-Ursula-Instituut is niet de eerste school die een “one-on-one”-project (voor elke leerling een tablet) lanceert, maar wel de grootste. Volgens Switch zijn er in België slechts een 6-tal andere scholen, waaronder het Rozenberg in Mol en het SH Dilsen in Dilsen-Stokkem, die op termijn al hun leerlingen met een iPad naar school willen laten gaan. België loopt daarbij achter op zijn buurlanden. Zo telt Luxemburg ondertussen al 35 “full one-on-one” scholen. Ciska Schrooten, education business manager bij Switch,wijst de overheid op haar verantwoordelijkheid.

Momenteel zijn scholen teveel op zichzelf aangewezen. Er is te weinig begeleiding en te weinig middelen waarmee scholen aan de slag kunnen. Digitale tools in huis hebben, betekent bij veel scholen jammer genoeg nog niet dat ze die ook verstandig gebruiken. Digitale transformatie kan dan ook alleen succesvol zijn als leerkrachten worden opgeleid en als een school nadenkt over een strategie. Daar hebben wij met Switch het Sint-Ursula-Instituut dan ook in geholpen. Digitale tools implementeren vraagt om een investering. Als we onze scholen écht digitaal willen transformeren is het noodzakelijk dat ook de overheid hierin investeert.”

Ciska Schrooten, Education Business Manager bij Switch

Ciska Schrooten

Education Business Manager, Switch

Sander Vanlouwe

PR Consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be