Grootste jeugdorkest van het land treedt voor het eerst op met topvioliste Sylvia Huang

Klassieke muzieksterren van de toekomst samen op de planken met hun idool tijdens grootste concert van het jaar

Terwijl hun leeftijdsgenoten op scoutskamp gingen of festivalweides afschuimden, hebben de jonge muzikanten van het Youth Orchestra Flanders (YOF) deze zomer naar iets heel anders uitgekeken. Zaterdag 27 en zondag 28 augustus staat het grootste klassieke jeugdorkest van het land op het podium in Antwerpen en Gent voor hun grootste concert van het jaar. De klassieke muzieksterren van de toekomst zijn tussen de 16 en 25 jaar oud en treden er samen op met de Belgische topvioliste Sylvia Huang, die drie jaar geleden nog de publieksprijs van de Koningin Elizabethwedstrijd won. Voor vele leden van het jeugdorkest is Huang een echt idool. “Starstruck of niet, het wordt in elk geval een concert om nooit te vergeten”, volgens An-Sofie Perneel, de 19-jarige concertmeester van Youth Orchestra Flanders.

85 jongeren tussen 16 en 25 jaar, allemaal geselecteerd op basis van een speciale auditie: daaruit bestaat het Youth Orchestra Flanders (YOF), het grootste klassieke jeugdorkest van ons land. Elk jaar werken ze toe naar twee projecten, waarvan een groots symfonisch concert dat binnenkort plaatsvindt - op 27 augustus in de Singel in Antwerpen en op 28 augustus in De Bijloke in Gent. Op het programma staat een combinatie van werken van de Duitse componist Max Bruch en de Fransen Louis Hector Berlioz en Claude Debussy. Maar de toekomstige klassieke muzieksterren van het YOF kijken nóg meer uit naar de komst van de internationaal geroemde violiste Sylvia Huang, die als meter van het project samen met hen op de planken zal staan.

100 uur oefenen tijdens de zomervakantie

Al vanaf het begin van de zomervakantie hebben de jonge muzikanten hard geoefend om de moeilijke partituren onder de knie te krijgen. Eerst op hun eentje thuis, daarna allemaal samen tijdens een intensief ‘muziekkamp’ de week voor het concert in Antwerpen. Daar krijgen ze tijdens verschillende masterclasses van professionele muzikanten de laatste details van de partituren extra in de vingers. In totaal repeteerden de jongeren elk meer dan honderd uur tijdens de zomervakantie om de werken helemaal onder de knie te krijgen.

“Het is ongelooflijk hoeveel jonge getalenteerde muzikanten we in België hebben. Elk van deze talenten verdient het om ervaring op te doen, verder te groeien en de kans te krijgen om een professionele carrière als klassiek muzikant uit te bouwen. Het YOF wil hen daarbij helpen. In ons jeugdorkest leren jonge muzikanten leeftijdsgenoten met verschillende culturele achtergronden kennen die dezelfde passie delen en kunnen ze samen voor het eerst ervaren hoe het is om in een echt symfonisch orkest te spelen. We proberen de jongeren bovendien telkens weer wat extra te prikkelen door hen te laten optreden met een bekende kunstenaar. Dit jaar is dat Sylvia Huang. We zijn best trots dat zij de solist van dit project wilde zijn.” – Nicola Mascia, coordinator Youth Orchestra Flanders

Samen op het podium met idool

Voor de jonge muzikanten is het een erg unieke ervaring dat ze het podium zullen delen met de Belgische violiste Sylvia Huang (28). Zij behaalde een plekje in de finale van de Koningin Elizabethwedstrijd in 2019 en won zelfs de publieksprijs. Voor vele van de jongeren is Huang een echt idool. Het is overigens niet de eerste keer dat het YOF samenspeelt met bekende solisten. Eerder stond het jeugdorkest al op de planken met violist Lorenzo Gatto, celliste Camille Thomas en pianist Liebrecht Vanbeckevoort.

Sylvia Huang (c) Victor Godet
Sylvia Huang (c) Victor Godet

“Ik ben heel blij om meter te kunnen zijn van het YOF. Het is prachtig dat jonge muzikanten via dit project kansen krijgen om zich te ontwikkelen en door te groeien naar een professionele carrière. Ik herkende me meteen in al die geëngageerde en gepassioneerde jonge muzikanten. Nog niet zo heel lang geleden stond ik in hun schoenen. Het is superfijn om met zo’n enthousiaste groep te mogen spelen, en het niveau ligt echt hoog.” – Sylvia Huang, soliste

“Om samen met leeftijdsgenoten, vrienden en collega’s zo’n groot concert te mogen spelen, is echt iets om naar uit te kijken. Het is voor ons allemaal een unieke kans om in zulke prachtige zalen te mogen optreden. Ik voel me vereerd en dankbaar dat ik als concertmeester op het podium zal staan met Sylvia Huang, een prachtige violiste die ik al enkele keren live heb zien spelen en waarvan ik stiekem grote fan ben. Uiteraard zal er bij ons allemaal wat spanning zijn tijdens de concerten, maar het zal vooral genieten worden. Het wordt een ervaring om nooit meer te vergeten.” - An-Sofie Perneel (19), concertmeester van YOF

Romantische muziek

Het YOF laat tijdens hun concert ‘Bruch & Berlioz’ een breed publiek kennismaken met enkele parels uit de romantische en vroeghedendaagse muziek. Het YOF kiest bewust voor enkele bekende, maar uitdagende stukken die de beloftevolle muzikanten ook nog in hun latere carrière op het programma zullen zien staan.

Eerst komen in het lichtvoetige ‘Prélude à l’après-midi d’un faune’ van de Franse componist Claude Debussy allerlei mythologische figuren voorbij. Daarna treedt Sylvia Huang op de voorgrond in het Vioolconcerto No.1 van de Duitse componist Bruch. Als eregast van dit concert mocht Sylvia zelf kiezen welk stuk ze speelt. Dit vioolconcerto is een must voor elke soloviolist, maar voor het orkest zeker geen gemakkelijk stuk om onder de knie te krijgen. Eindigen doet het YOF met een indrukwekkend pièce de résistance vol verbeelding: de ‘Symphonie Fantastique’ van Berlioz.

Wie het YOF en Sylvia Huang graag zelf aan het werk ziet, kan op zaterdag 27 augustus om 20u00 komen luisteren in de Singel in Antwerpen of op zondag 28 augustus om 19u00 in De Bijloke in Gent als afsluiter van het festival Bijloke Wonderland.

Meer info op https://www.youthorchestraflanders.be/nl/project/august-2022/.

Perscontact

Anna Lauwaerts

PR Consultant, Bepublic

Over Youth Orchestra Flanders

Het Youth Orchestra Flanders (YOF) is het grootste symfonische jeugdorkest van België. Met steun van de Vlaamse overheid biedt het de aanstormende generatie jonge talenten (15-26 jaar) een vliegende start in het professionele orkest-circuit. YOF werd in 2019 opgestart en maakt deel uit van de overkoepelende organisatie ‘Jeugdorkesten Vlaanderen’ . Youth Orchestra Flanders deelde de voorbije jaren reeds het podium met dirigenten Stéphane Denève en Edwin Outwater, celliste Camille Thomas en violist Lorenzo Gatto.

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be