Helft Belgische darmkankers laattijdig ontdekt

Slechts 1 op 2 Vlamingen en 1 op 5 Franstaligen nemen deel aan gratis darmkankertest

Eén op de twee Belgen krijgt de diagnose darmkanker in een gevorderd stadium. Dat blijkt uit cijfers van het Belgisch Kanker Register. De overlevingskans is dan beduidend minder: tot slechts 15% in een vergevorderd stadium. In een vroeg stadium ligt de kans op genezing nochtans op meer dan 90%. Bovendien kan darmkanker gemakkelijk vroegtijdig ontdekt worden via de gratis darmkankertest die de overheid verstuurt. Maar net daar wringt het schoentje: slechts 1 op 2 Vlamingen en amper 1 op ​ 5 Franstaligen benutten die gratis test. De Belgische vzw Stop Darmkanker roept daarom deze maand – de internationale darmkankermaand - mensen op deel te nemen aan de gratis darmkankertest van de overheid.

Al tien jaar krijgt iedereen tussen de 50 en 74 jaar elke twee jaar een gratis darmkankertest in de bus. Op die manier wil de overheid darmkanker vroegtijdig opsporen en zo alle leed en kosten van een laattijdig ontdekte darmkanker voorkomen. Wanneer de test darmkanker registreert is dat in Vlaanderen in 85% van de gevallen in een vroeg stadium. Dat is goed nieuws. ​ Maar wie de test negeert ontdekt in 50% van de gevallen de kanker pas in een gevorderd stadium. Dat is het slechte nieuws. Met alle gevolgen van dien. In België resulteert dat helaas jaarlijks in 3.000 sterfgevallen, of 9 per dag. Toch gaat de helft van de aangeschreven Vlamingen (52,5% volgens de laatste cijfers) niet in op de gratis testopportuniteit. In Wallonië en Brussel liggen de deelnamepercentages nog een heel stuk lager: tot amper 20%. Volgens vzw Stop Darmkanker een gemiste kans om leed te vermijden, waar velen achteraf spijt van hebben.

“De test kan darmkanker opsporen vooraleer je klachten hebt. Patiënten met darmkanker die de test niet deden, hebben daar natuurlijk later spijt van. Maar dit soort spijt is vermijdbaar. Te vaak horen we nog dat patiënten de test niet deden omdat ze niet wisten dat het zo belangrijk was. Ik kan het dus niet genoeg herhalen: als je die gratis test in je bus krijgt: Doe. De. Test! ​ Het is - letterlijk - poepsimpel.”

-Dr. Luc Colemont, maag- en darmspecialist en Managing Director bij vzw Stop Darmkanker

80% niet erfelijk of familiaal

1 op 20 Belgen wordt ooit geconfronteerd met darmkanker. Dat ‘het niet in de familie zit’, is een vaak gehoord excuus om niet deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Nochtans is 80% van de darmkankers - de grote meerderheid dus - niet erfelijk of familiaal. Zo ontwikkelen veel darmkankers zich uit een combinatie van factoren, waarbij een ongezonde levensstijl een belangrijke rol speelt. De meeste darmkankers worden ontdekt vanaf 50 jaar. Al is Dr. Luc Colemont bezorgd over de toename van het aantal jongere patiënten de laatste jaren. Zo blijkt uit recente cijfers dat 10% van de patiënten jonger is dan 50.

“Roken, overgewicht, overmatig alcoholgebruik, onvoldoende beweging en onevenwichtige voeding kunnen darmkanker in de hand werken. Een gezonde levensstijl is belangrijk. Onze darmflora speelt ook een zeer grote rol. ​ Daar leren we elke dag nog over bij. Darmkanker discrimineert niet: het treft zowel mannen als vrouwen. Het is niet omdat er in je familie niemand is met darmkanker dat je het niet zou kunnen krijgen. Dat misverstand hoor ik nog al te vaak. Daarom is het des te relevanter voor mensen zonder familiale darmkankergeschiedenis om de test te doen.

-Dr. Luc Colemont, maag- en darmspecialist en Managing Director bij vzw Stop Darmkanker

 

Poepsimpele test

Wie de gratis test toegestuurd krijgt, kan deze in enkele minuten thuis uitvoeren. Met een staafje neem je een staaltje van de stoelgang dat je nadien in een buisje steekt. Na het invullen van de nodige papieren verstuur je dit via de bijgeleverde enveloppe gratis terug naar het Centrum voor Kankeropsporing. Tien werkdagen later krijg je een brief met het resultaat. Vertoont de test te veel bloed dat je met het blote oog niet kan zien, ​ dan moet je verder darmonderzoek laten doen.

“Geen paniek: een afwijkende test wil niet noodzakelijk zeggen dat je darmkanker hebt. Tijdens aanvullend onderzoek (coloscopie) kunnen goedaardige poliepen worden verwijderd. Die krijgen dan geen kans meer om darmkanker te worden. Als er toch al darmkanker zou zijn, is het bijna altijd in een beginstadium. Dat vergroot natuurlijk de kansen op genezing.”

-Dr. Luc Colemont, maag- en darmspecialist en Managing Director bij vzw Stop Darmkanker

 

BV’s tonen spijt

Maart is de internationale darmkankermaand. Daarom zullen verschillende BV’s deze maand oproepen om deel te nemen aan de gratis darmkankertest. Dat doen ze onder de leuze ‘vermijd spijt en doe de test’. De BV’s delen een verhaal waar ze spijt van hebben, maar die spijt staat in schril contrast ​ tegenover de spijt van iemand die darmkanker laattijdig ontdekt omdat hij de test niet deed. Onder meer Tom Waes, Geena Lisa, Mostafa Benkerroum, Veerle Dobbelaere, Bieke Ilegems, Nic Balthazar, Lieven Maesschalck en Gene Bervoets scharen zich achter de campagne.

 

De campagnevideo in bijlage kan vrij gebruikt worden.

Video Stop Darmkanker.mp4

MP4 - 382 Mb

 

Luc Colemont

Managing Director, Stop Darmkanker

Sander Vanlouwe

PR Consultant, Bepublic

 

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be