Hoplr haalt 1 miljoen euro op voor volgende fase: het tijdperk van artificiële intelligentie

Brussel/Gent/Waregem, 22 maart 2023 - De Belgische start-up Hoplr sloot zopas zijn vierde kapitaalronde succesvol af, goed voor een investering van 1 miljoen euro. Dankzij de investeringsfondsen van Matexi, CAREvolution en Belfius kan Hoplr de volgende fase aanvatten in het tijdperk van de Artificiële Intelligentie.

Hoplr werd in 2014 opgericht als het sociaal netwerk dat buren dichter bij elkaar brengt. Op het platform komen buurtbewoners met elkaar in contact, organiseren ze buurtactiviteiten, wisselen ze hulp of spullen uit, vinden ze een babysit of lokale loodgieter enz.. Vandaag maken meer dan 850.000 gezinnen in bijna 3.000 buurten gebruik van Hoplr, waarvan 72% zelfs meer dan wekelijks.

Hoplr werkt samen met meer dan 150 lokale besturen in België, Nederland, Luxemburg en Turkije, die het platform inzetten voor buurtgerichte hulp, communicatie en burgerparticipatie. Het voorbije jaar onderging het bedrijf een strategische metamorfose. Hoplr werd niet alleen klaargestoomd voor verdere internationale groei, maar ook het aanbod werd vervolledigd tot drie standalone of combineerbare toepassingen voor community engagement: Buurtnetwerk, Burgerparticipatie en Buurtconciërge.

“Met Hoplr wil Belfius Insurance de verbinding tussen mensen via lokale buurtnetwerken ten volle ondersteunen. Onze samenleving en burgers sterker en weerbaarder maken past perfect in onze rol als Belgische bank-verzekeraar. Met de Buurtconciërge zorgt Hoplr er nu ook voor dat burgers langer kunnen blijven wonen in de buurt waarvan ze houden en waar ze hulp krijgen waar en wanneer dat nodig is”

- Frédéric Van Der Schueren, CEO van Belfius Insurance

Buurtconciërge, innovatief in de preventieve zorg

Het afgelopen jaar werd er hoofdzakelijk gebouwd aan een nieuwe dienstverlening voor kwetsbare burgers, de Buurtconciërge genaamd. De Buurtconciërge-rol kan ingevuld worden door een sociaal werker of een medewerker van de gemeente. Deze brugfiguur is telefonisch bereikbaar en kan buren inschakelen als er wat kleine klusjes moeten gedaan worden, als iemand een beetje hulp in de tuin kan gebruiken of om boodschappen te doen. Via Hoplr kan er snel gekeken worden naar een mogelijke match. Met deze nieuwe fondsen kunnen we via Artificiële Intelligentie onze “slimme matchmaking software” nog efficiënter en performanter maken. Zo krijgen kwetsbare burgers sneller hulp op maat.In juni mag Hoplr de resultaten van een succesvol proefproject in Brussel delen op de European Social Services Conference in Malmö (Zweden).

“Om de uitdagingen die de vergrijzing met zich meebrengt aan te kunnen, hebben we nood aan oplossingen die de al bestaande hulpvormen aanvullen of ontsluiten. Zorgzame buurten waarin het lokale hulpaanbod op een vlotte manier toegankelijk is en waar de verschillende generaties elkaar helpen en ondersteunen, hebben hier een belangrijke rol in te spelen. We zijn ervan overtuigd dat de toepassingen van Hoplr, in het bijzonder de Buurtconciërge, hier een belangrijke hefboom in kunnen zijn.”,

-Jo Dumortier, CEO CAREvolution
“Kwetsbare groepen hebben vaak geen toegang tot digitale platformen, of ouderen zijn gewoon niet bezig met mobiele apps, terwijl er toch een hoge nood is aan zorg en sociaal contact. We zijn intern aan de slag gegaan om die doelgroep toch te kunnen bedienen en willen het behandelen van hulpvragen via AI nu nog efficiënter maken.”

- Jennick Scheerlinck, oprichter van Hoplr aan

Ook AI voor Buurtnetwerk en Burgerparticipatie

Ook de 2 andere toepassingen, Buurtnetwerk en Burgerparticipatie, krijgen met deze investering een significante update op het vlak van AI. Zo zullen de bestaande semantische en sentimentanalyse naar een hoger niveau worden getild. Op basis van geanonimiseerde en geaggregeerde buurtberichten (in lijn met Europese GDPR-privacywetgeving) kunnen zo inzichten gegenereerd worden per buurt (bv. een veelbesproken kruispunt, overlast, bezorgheden binnen de gemeenschap enz.). Lokale besturen kunnen veel beter de vinger aan de pols houden en beter tegemoetkomen aan de noden van elke buurt. Ook de verwerking van participatieprojecten (bv. open vragen, ideeën, feedback enz.) zullen volledig geautomatiseerd worden met behulp van AI.

“Er is een grote maatschappelijke nood aan meer cohesie, weg van het individueel naast elkaar wonen zonder enig contact. Hoplr is een krachtige tool om dit te bewerkstelligen, buurt per buurt.”

- Gaëtan Hannecart, voorzitter van het Investeringscomité bij Buurtontwikkelaar Matexi

 

“De afgelopen 5 jaar hebben we stap voor stap gebouwd aan een all-in-one platform voor community engagement. Vandaag combineert Hoplr 3 krachtige toepassingen voor lokale besturen op één platform. We staan klaar voor het tijdperk van de Artificiële Intelligentie”

-Jennick Scheerlinck, oprichter van Hoplr aan

 

Over HOPLR

Hoplr - spreek uit "hopler” - is een Belgisch initiatief dat in 2014 werd opgericht door Jennick Scheerlinck en Jonas Heirwegh vanuit een maatschappelijke visie en overtuiging. Hoplr verlegt de focus van het individu naar de lokale gemeenschap en wil de kracht van het collectief benutten om te anticiperen op de maatschappelijke uitdagingen van morgen, zoals vergrijzing, buurtzorg, inclusie en burgerparticipatie. Via Hoplr krijg je eenvoudig toegang tot het sociaal kapitaal in de buurt zoals mensen, kennis, tijd, materiaal en infrastructuur.

Hoplr biedt burgers een digitaal buurtnetwerk (hoplr.com, iOS, Android) voor inclusie, burgerparticipatie en buurtzorg. De focus ligt op sociale interactie tussen inwoners en engagement binnen de buurt. Vandaag wordt Hoplr gebruikt in meer dan/+3.000 buurten door meer dan/+850.000 huishoudens waarvan meer dan/+72% minstens één keer per week online komt. Hoplr werkt samen met een 150-tal lokale besturen in België, Nederland, Luxemburg en Turkije.

Hoplr biedt lokale besturen, nutsbedrijven, organisaties en projectontwikkelaars een service dashboard (services.hoplr.com) met 3 toepassingen voor community engagement:

  • Buurtnetwerk
  • Burgerparticipatie
  • Buurtconciërge

Hoplr viel de voorbije jaren internationaal ook in de prijzen:

  • het Seal of Excellence van de Europese Commissie voor innovatie, impact en implementatie
  • de European Social Services Award voor beste socialetechnologietool
  • World Summit Awards voor burgerbetrokkenheid

 

Jennick Scheerlink

Founder & CEO, Hoplr

Kristoff De Winne

Matexi

Jo Dumortier

CAREvolution

Ulrike Pommée

Belfius Bank & Insurance

Sander Vanlouwe

PR Consultant, Bepublic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be