Hulpvoorhelden.be verzamelt 5.000 vrijwilligers in amper 48 uur in strijd tegen coronavirus

UZ Brussel, OLV Aalst en woonzorgcentra zoeken sinds vandaag ook vrijwilligers via de website

De website www.hulpvoorhelden.be loopt als een trein. In amper 48 uur tijd hebben er al meer dan 5.000 vrijwilligers hun diensten aangeboden aan onze zorginstellingen in de strijd tegen het coronavirus. De dienst die Vlamingen tot nu toe het meest aanbieden, is boodschappen doen (84%) en boodschappen brengen (77%) voor zorgverleners. Naast Zorgnet-Icuro Vlaanderen en Emmaüs vzw, hebben het UZ Brussel, OLV Aalst en verschillende woon-zorgcentra zich ook aangesloten bij het initiatief.

Vlaming wil massaal boodschappen doen voor zorgverleners

Ziekenhuizen en zorginstellingen vinden via www.hulpvoorhelden.be meteen de vrijwilligers die ze nodig hebben. En aan hulp geen gebrek. Vlamingen schreven zich sinds de lancering zaterdagochtend massaal in. De teller staat zondagavond op meer dan 5.000 Vlamingen. 

Boodschappen doen (84%) en boodschappen brengen (77%) naar zorgverleners zijn het populairst. Maar de Vlaming wil ook heel graag een praatje maken met ouderen die zich alleen voelen (44%) of soep en andere maaltijden maken (42%) en brengen (39%) naar gezinnen van zorgverleners. 1% van de geregistreerde vrijwilligers biedt zelfs alle onderstaande diensten aan.

Aangeboden dienst

Percentage

Boodschappen doen 

84%

Boodschappen brengen

77%

Praatje maken met ouderen en mensen die er nood aan hebben

44%

Maaltijden maken

42%

Maaltijden brengen

39%

Ouders leren videobellen

37%

Wassen en strijken voor gezinnen met zorgverleners

26%

Kinderopvang voor gezinnen met zorgverleners

21%

Beschermingsmateriaal maken 

11%

Solidariteit in heel Vlaanderen

Overal in Vlaanderen tonen mensen zich solidair met onze zorgverleners. Uitschieters zijn de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen, waar respectievelijk 33% en 24% van de registraties op www.hulpvoorhelden.be vandaan komen. Limburg kan nog een zetje gebruiken. Opvallend: ook uit Mesen, de kleinste stad van Vlaanderen, komt er hulp.

Provincie

Percentage aanmeldingen

Antwerpen

33%

Oost-Vlaanderen

24%

Vlaams-Brabant

19%

West-Vlaanderen

13%

Brussel

10%

Limburg

1%

“We zijn enorm blij dat er zoveel solidariteit bestaat in Vlaanderen en dat we met onze website alle hulp gecentraliseerd tot bij onze zorginstellingen kunnen brengen. Maar er mogen nog altijd extra vrijwilligers bijkomen, zeker nu de piek van de epidemie er de komende dagen en weken zit aan te komen volgens de experts. Binnenkort zorgen we ook voor een downloadbare affiche op onze website, die mensen voor hun raam kunnen hangen om ook anderen warm te maken om zich te registreren."
Hans Seeuws in naam van alle initiatiefnemers en aangesloten organisaties

Ook UZ Brussel, OLV Aalst en verschillende woon-zorgcentra zoeken vrijwilligers 

De website die onze zorginstellingen rechtstreeks met vrijwilligers matcht werd zaterdagochtend door drie IT-ondernemers op vraag van Vlaamse ziekenhuizen gelanceerd. Zorgnet-Icuro Vlaanderen en Emmaüs vzw stapten mee in het verhaal en sinds dit weekend sloten ook het UZ Brussel, OLV Aalst en verschillende woon-zorgcentra zich aan bij www.hulpvoorhelden.be. Maar alle andere eerstelijns-zorginstellingen van Vlaanderen kunnen zich de komende dagen nog kosteloos registreren.

Arno Creve

PR Consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be