“Iedereen in het Westen zou moeten stilstaan bij de gevaren van onze digitale afhankelijkheid”

Slot van thrillertrilogie Steven Van Belleghem focust op technologische oorlogsvoering via 'silent detonators'

Hoogverraad, het laatste deel van de fictietrilogie rond Romy Bell en geesteskind van marketingprofessor Steven Van Belleghem, ligt vanaf 20 oktober in de fysieke en digitale winkelrekken. In het laatste deel van de thrillerreeks focust Van Belleghem op onze algemene digitale afhankelijkheid van grote machtsblokken, die elk via hun technologische bedrijven toepassingen hebben die in onze hedendaagse maatschappij een cruciale rol vervullen.

“Heel wat infrastructuur bij bedrijven, maar ook bij ons thuis is opgebouwd uit onderdelen uit werelddelen die een andere visie hebben over hoe de wereld er idealiter zou moeten uitzien. Via de wereld van Romy Bell probeer ik duidelijk te maken dat een technologische oorlogsvoering waarbij met één druk op de knop bij wijze van spreken onze watervoorzieningsinfrastructuren, maar ook de zonnepalen bij mensen thuis worden lamgelegd in de zeer nabije toekomst een echt veiligheidsrisico dreigt te vormen. Noem het gerust 'silent detonators'. We evolueren naar een steeds meer geconnecteerde wereld, omdat het vaak sneller en efficiënter is, maar we beseffen vaak niet hoe ver – letterlijk en figuurlijk – die connectie gaat en wat dat betekent voor onze persoonlijke en maatschappelijke (on)afhankelijkheid.”
Steven Van Belleghem, marketingprofessor en thrillerauteur

In de voorgaande boeken van de tech trilogie, Eternal en De Upgrade, wees Van Belleghem al op de onomkeerbare opmars van Artificiële Intelligentie en VR/AR in onze maatschappij, net als de vanzelfsprekendheid van duurzaamheid voor bedrijven en de omslag van een curatieve zorgbenadering naar een zelfmonitoring en ingrijpen door het zelf tracken van onze gezondheidsparameters, via allerhande wearables en bijhorende applicaties.

“Romy Bell’s verhalen spelen zich af over 20 jaar en bieden voor mij een uitstekende manier om op een realistische manier mogelijke scenario’s over hoe onze maatschappij technologisch evolueert weer te geven, maar ook mogelijke ethische of politieke implicaties aan te raken. Het is fictie, maar tegelijk wel een thrillerreeks met verschillende lagen en boodschappen waar we als samenleving beter en eens vaker moeten bij stilstaan.”
Steven Van Belleghem, marketingprofessor en thrillerauteur

Wie meer wil weten over Hoogverraad, het laatste deel van de tech thrillertrilogie van Steven Van Belleghem, kan terecht op de website van Standaard Uitgeverij en de persoonlijke website van Steven Van Belleghem.


Ken Standaert

Ken Standaert

Team Lead/Senior PR Consultant Bepublic Group

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be