In december zijn ook de inbrekers aan het feest

Securitas-patrouilles stellen in december stijging van het aantal incidenten vast

Het eindejaar is voor veel dieven de favoriete periode van het jaar. Het is vroeg donker en mensen zijn veel afwezig, ze gaan op skivakantie of feesten bij familie of vrienden. Ideaal voor inbrekers, en dat ziet Securitas duidelijk in de cijfers: in totaal ging er in december 2016 bij 5.300 alarmen en insluipingen een mobiele patrouille ter plaatse. Dat is 6% meer dan een jaar eerder. De meldkamer van Securitas moest in diezelfde maand 106.000 alarmen verwerken.

5% meer alarmen in december 

De officiële cijfers van de federale politie bevestigen dat: december is met voorsprong de populairste maand onder dieven. In december 2016 stelde de federale politie maar liefst 6.136 woninginbraken vast. 

De meldkamer van Securitas staat voortdurend in contact met meer dan 50.000 woningen en bedrijven. 

“In december, en vooral tijdens de feestdagen, ontvangen we gemiddeld 5% meer alarmen dan in andere maanden. Wanneer we zeker zijn dat het om een inbraakpoging gaat, waarschuwen we meteen de politie. Bij twijfel sturen we eerst een mobiele patrouille ter plaatse. Dat hebben we bijna 5.300 keer moeten doen in december 2016. Op basis van de voorbije maanden vermoeden we dat het cijfer dit jaar nog hoger zal liggen.”  

Peter Henderickx, Directeur Consumer & SME.

Natuurlijk is het de uitgelezen periode voor dit soort criminaliteit. “De dagen zijn niet alleen korter, we zijn ook allemaal minder vaak thuis. Want we moeten naar een kerstfeest, we gaan nieuwjaar vieren, we vertrekken op skivakantie of we bezoeken een kerstmarkt.” 

Inbraak vermijden

De inbraak kan in veel gevallen vermeden worden. Dieven worden afgeschrikt wanneer de woning goed is afgesloten. Of wanneer de indruk bestaat dat er iemand thuis is door de verlichting in huis goed te regelen, of door een buur te vragen om de woning goed in de gaten te houden. En natuurlijk bestaat er ook erg efficiënte technologie, zoals alarmsystemen of smart home-oplossingen tegen diefstal. 

Daarnaast is het erg belangrijk om goed op te letten welke informatie je op de sociale media deelt. Online vertellen dat je kerst of oudejaarsavond bij vrienden of op restaurant gaat vieren, is geen goed idee. Het is ook aan te raden om geolocalisatie uit te schakelen, of op je profielen op Facebook, Twitter of Instagram niet automatisch aan te geven dat je een plaats hebt bezocht. Deel geen foto’s van jouw bezittingen of kerstcadeaus op de sociale media. Het zou anderen wel eens op slechte ideeën kunnen brengen.

Koen Colpaert

Porte-parole, Securitas

Younes Al Bouchouari

PR Consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be