Innovatiefestival and& Leuven lost 10 nieuwe namen

Naast internationaal auteur Nassim Taleb, ook Leuvense toekomstdenkers op het podium

Gerenommeerd auteur en excentriek econoom Nassim Nicholas Taleb zakt in mei 2020 af naar Leuven. Hij gaat tijdens het innovatiefestival and& in gesprek met Belgische financiële toppers Wim Schoutens en Paul Embrechts. and& verwelkomt met Dr. Alexandra Daisy Ginsberg, Eleanor 'Nell' Watson en Nadya Peek verder ook drie internationale avant-gardistische vrouwen. Alle drie bevinden ze zich op het snijvlak van technologie, kunst, design én psychologie. Naast de internationale sprekers haalt and& ook topsprekers van eigen bodem via imec en KU Leuven naar Leuven.

and& festival wil tussen 6 en 9 mei 2020 ruim 20.000 bezoekers naar de Leuvense binnenstad halen met meer dan 150 nationale en internationale gerenommeerde sprekers. Eerder kondigde de organisatie onder meer al de komst van Jimmy Wales, oprichter van Wikipedia en Chris Messina, uitvinder van de hashtag, aan. Vandaag komen daar nog eens tien toppers bij. 

Eerste panel van and& belooft financieel vuurwerk
De Libanees-Amerikaanse Nassim Nicholas Taleb, ex-beursmakelaar op Wall Street en auteur van ‘The Black Swan’ (2007), bevestigt zijn komst naar and&. De hoogleraar aan de NYU houdt zich in zijn laatste werk ‘Skin in the Game’ (2018) niet in om zijn minachting te uiten over de huidige modellen die door de financiële sector gepromoot worden. Nassim Taleb zal in discussie gaan met Wim Schoutens, hoogleraar financiële wiskunde (KU Leuven) en financieel toekomstdenker, en Paul Embrechts, vader van het risicomanagement.

Vrouwen in tech en innovatie
Naast voornoemde financiële denkers brengt and& nog drie sprekers die zich op het kruispunt bevinden van technologie en kunst, design en zelfs psychologie. Dr. Alexandra Daisy Ginsberg maakt kunstwerken die onderzoeken hoe menselijke waarden onze cultuur, wetenschap, technologie en natuur vormgeven. Eleanor 'Nell' Watson focust op hoe artificiële intelligentie en ethische spelregels voor machines voor een rechtvaardigere en gelukkigere samenleving kunnen zorgen. Nadya Peek, assistent-professor aan de afdeling Human Centered Design & Engineering (HCDE) in Seattle, onderzoekt hoe we de precisie van machines kunnen inzetten om de creativiteit van de mens te ondersteunen en versterken. 

Leuvense toekomstdenkers aan het woord
Naast eerder vermelde Wim Schoutens, cureert KU Leuven nog twee toekomstdenkers van eigen bodem. Thomas Hertog, internationaal gerenommeerd kosmoloog en jarenlange medewerker van wijlen Stephen Hawking dompelt je tijdens zijn lezing onder in de wereld van het kwantum. Karel Van Acker pakt de problemen dan weer dichterbij huis aan. Hij zal zijn inzichten delen in duurzaam materiaalbeheer en kringloopeconomie.

Leuvens onderzoeksinstituut imec haalt daarnaast nog twee vrouwelijke sprekers naar and&. Lynn Coorevits test binnen de imec-groep 'Living Labs' digitale innovaties die een antwoord proberen te bieden op reële uitdagingen van vandaag. Carolina Mora Lopez (R&D team leader) ontwikkelt en verfijnt gezondheidsensoren die concurreren met de logge toestellen van vroeger.

Eerder bevestigde namen:

Sprekers
Jimmy Wales
Chris Messina
Erika Cheung
Mikael Colville-Andersen
Rachel Armstrong
Per Espen Stoknes
Alexa Clay 
Payal Arora

Artiesten
Octo Octa
Victor De Roo
Christina Kubisch
Trevor Paglen

Meer informatie over het programma en tickets vind je hier

***

Over and&
and& is een innovatiefestival dat het debat wil aangaan over hoe we de nieuwe uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden, kunnen rijmen met baanbrekende wetenschappelijke ontdekkingen en razendsnelle technologische ontwikkeling.

Naast de conferentie krijgt Leuven tijdens and& innovatiefestival ook een kunstententoonstelling, een avant-garde muziekprogramma, technologiebeurs, ondernemerstop en een belevingsfestival voor kinderen.

Leuven MindGate
Leuven MindGate -initiatiefnemer van and&- helpt het Leuvens ecosysteem internationaal op de kaart zetten als broedplaats van vernieuwingen in technologie, gezondheidszorg en creatieve sectoren. Het verbindt kennisinstellingen en onderzoeksinstituten (zoals de KU Leuven, imec en UZ) met ondernemingen en overheden. and& voegt er een vierde actor - de nieuwsgierige burger - aan toe.

Pieter Goiris

Intendant, and&

Johan Merlevede

Directeur, Leuven MindGate

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be