Internationale migrantendag: een dag met een bijzondere betekenis voor de KBVB en het Belgisch Platform voor Qatar

Op 18 december is het internationale migrantendag. In het perspectief ​ van de FIFA Wereldbeker 2022 in Qatar heeft deze dag een bijzondere betekenis voor de Koninklijke Belgische Voetbalbond en voor de partners in het Belgisch Platform voor Qatar.

Zoals bekend heeft de KBVB op 25 augustus 2021 het Belgisch Platform voor Qatar opgericht om duurzame veranderingen voor arbeidsmigranten in Qatar mogelijk te maken en op te volgen. De leden van dit platform zijn Amnesty International Vlaanderen (AIVL) en Amnesty International Belgium Francophone (AIBF), de vakbonden ACV BIE, ABVV en de KBVB. Het platform komt op regelmatige basis bijeen. De meest recente bijeenkomst vond plaats op donderdag 9 december 2021, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de FIFA en de ILO (International Labour Organisation).

Tijdens de laatste bijeenkomst van 9 december zijn de verschillende acties van de partners in het platform besproken en beslist. Zo is er continu overleg met FIFA om de situatie ter plaatse te monitoren en druk uit te oefenen voor verdere verandering. Verder stelt de KBVB een ethisch charter op met aandacht voor mensenrechten, diversiteit en arbeidsomstandigheden waar elke leverancier in Qatar aan moet voldoen vooraleer er een samenwerking plaatsvindt. Er zullen samen met Amnesty International workshops georganiseerd worden voor het eigen personeel, staf en de Rode Duivels. En er komen informatiesessies over Qatar voor alle fans die de Rode Duivels achterna zullen reizen eind 2022.

“Wij zijn tevreden met het voorstel van de KBVB om workshops aan te bieden die ervoor moeten zorgen dat mensen juist geïnformeerd worden over de mensenrechtensituatie in Qatar. Het is van groot belang dat het WK 2022 een positieve erfenis nalaat voor alle arbeidsmigranten in het land. Een duidelijk zicht op hoe de mensenrechtensituatie in het land evolueert, is hiervoor onontbeerlijk.” ​
Wies De Graeve, directeur van Amnesty International ​ 

Daarnaast kreeg het platform ook uitgebreide feedback van de International Labour Organization (ILO), onderdeel van de Verenigde Naties, over de evolutie van de arbeidsomstandigheden in Qatar.

Bijzondere aandacht ging naar de gezamenlijke verklaring van de partners, opgesteld in samenwerking met de Builders and Woodworkers International (BWI), over de noodzaak van de implementatie van het Migrant Workers' Centre. Via een officiële en ondersteunende brief vanuit de KBVB is dit statement overgemaakt aan de heer Gianni Infantino, voorzitter van Wereldvoetbalbond FIFA.

“Via het overlegplatform houden we de vinger aan de pols over de situatie in Qatar en komen we in contact met organisaties en mensen die op het terrein zelf aanwezig zijn. Die inzichten overtuigen ons dat we via dit platform moeten blijven druk zetten op verandering. Wij geloven dat het wereldkampioenschap voetbal in 2022 een belangrijke rol zal spelen als hefboom voor verdere en duurzame verbeteringen.”
Peter Bossaert, CEO van de KBVB
“Met minder dan een jaar te gaan tot de WK 2022 zijn twee fundamentele stappen voorwaarts noodzakelijk: ten eerste de oprichting van de Migrant Workers’ Centres en ten tweede de effectieve en wijdverspreide tenuitvoerlegging van andere positieve hervormingen die reeds in Qatar zijn genomen”
Gianni De Vlaminck, Federaal Secretaris AC-ABVV
“Het is absoluut noodzakelijk het voorstel van de BWI te operationaliseren en deze essentiële bijdrage aan de eerbiediging van de rechten, de verbetering van de arbeidsomstandigheden en de versterking van de stem van werknemers in Qatar te ondersteunen. Het is ook belangrijk om de betrokkenheid en de dialoog met Qatar in stand te houden, ook na het WK.”
Patrick Vandenberghe, voorzitter ACV BIE
Belgian Red Devils
Belgian Red Devils

Brief partners platform

PDF - 98 Kb

Pierre Cornez

Press Officer RBFA

Ken Standaert

Ken Standaert

Team Lead/Senior PR Consultant Bepublic Group

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be