“Jong boekhoudtalent met digitale skills is goud waard op arbeidsmarkt”

Amper 725 Nederlandstalige boekhouders-fiscalisten afgestudeerd in 2019

Te weinig Vlaamse jongeren ambiëren een carrière als boekhouder-fiscalist. Uit een rondvraag bij hogescholen van techbedrijf Wolters Kluwer blijkt dat het afgelopen academiejaar slechts 725 Nederlandstalige bachelors accountancy-fiscaliteit afstudeerden terwijl de vraag naar jong boekhoudtalent enorm groot is. “Acht op de tien vacatures voor basisprofielen bij boekhoudkantoren raken moeilijk of zelfs helemaal niet ingevuld”, vertelt Ronny De Goedt, Managing Director bij Wolters Kluwer Tax & Accounting België. “Het lijkt erop dat de onjuiste stelling dat deze jobs door de digitalisering van de sector zouden verdwijnen zijn invloed heeft op de studiekeuze van sommige jongeren.”

Jarenlang regende het voorspellingen dat digitalisering en automatisering bepaalde jobs overbodig zouden maken. Een van de meest genoemde beroepen in die berichten is dat van boekhouder. “Maar niets is minder waar”, stelt Ronny De Goedt, Managing Director bij Wolters Kluwer Tax & Accounting België. Hij leidt de divisie die net de automatiserende software voor tax- en accountancykantoren ontwikkelt. “Dergelijke doemscenario’s zijn absoluut niet aan de orde. De tax- en accountancysector zit wel in een volle transformatie momenteel waardoor alle professionals het beroep anders zullen moeten leren invullen omdat technologie nu eenmaal een aantal zaken vereenvoudigt en versnelt. Met die versnelde output aan de slag gaan, is wat meer dan ooit de taak van de accountant is en wordt. Zij zullen in de toekomst het vaakst nodig zijn in die proactieve, adviserende rol.” 

Knelpuntberoep
Door de jaren heen zijn jobs in tax en accountancy uitgegroeid tot regelrechte knelpuntberoepen. Uit een onderzoek op vraag van Wolters Kluwer België bij 308 Belgische boekhoudkantoren blijkt dat afhankelijk van het gezochte profiel slechts 10 à 20 procent van de openstaande vacatures vlot ingevuld raakt. “Vacatures voor zogeheten generalisten en dossierbeheerders raken slechts in 1 op de 5 gevallen binnen een normale tijdspanne ingevuld. Voor zo’n 60 procent van die vacatures is het vaak een maandenlange moeizame zoektocht. 20 procent van de vacatures raakt voor deze profielen nooit ingevuld.” Themaspecialisten in btw of persoonlijke financiële planning blijken nog moeilijker te vinden want 1 op de 3 vacatures raakt nooit ingevuld. Slechts 8 procent van de kantoren kan ‘makkelijk’ zo’n specifieke medewerker onder contract leggen. 

Jong talent zeer gegeerd
Door het grote aantal vacatures zijn jongeren die een boekhouddiploma combineren met de recentste digitale skills enorm gegeerd door rekruteerders. Een rondvraag van Wolters Kluwer België bij de 10 Nederlandstalige hogescholen* die een bacheloropleiding bedrijfsmanagement met specialisatie accountancy-fiscaliteit aanbieden leert dat er het afgelopen academiejaar 2018-2019 in die richting amper 725 jongeren zijn afgestudeerd. 90 tot 95 procent van die afgestudeerden heeft binnen enkele maanden een job beet. “De Big 4 (Deloitte, KPMG, Ernst & Young en PwC) kapen het grootste deel van elke nieuwe lichting afgestudeerden onmiddellijk weg”, zegt De Goedt.

Meteen salariswagen
Door de schaarste krijgen de meeste starters een mooie verloning, variërend van zo’n 2.000 tot 2.300 euro bruto aangevuld met een 13de maand, vakantiegeld, bonussen en zelfs een salariswagen. “Vooral dat laatste is voor heel wat jonge talenten een trigger om voor zo’n groot bedrijf te kiezen in plaats van een lokaal of kleinschaliger boekhoudkantoor. Hoe groter de organisatie, hoe groter de kans op dit moment ook is dat ze in een omgeving terechtkomen waar ze hun digitale en adviserende skills verder kunnen ontwikkelen. Als kleinere kantoren willen overleven en hun vacatures ingevuld krijgen, zullen ze ook keuzes moeten maken op gebied van digitalisering in verschillende accountingprocessen.”

Nieuw jobbeeld
Volgens De Goedt moet het beeld van een job als boekhouder dringend bijgesteld worden bij het grote publiek. “De toekomst van de tax en accountancywereld ligt niet bij de klassieke cijferinputters van weleer, die misschien minder tot de verbeelding van jongeren spraken”, zegt De Goedt. “Elke jongere die goed is met cijfers, graag met mensen omgaat en digitaal mee is, beschikt over de capaciteiten die nodig zijn om een succesvolle carrière uit te bouwen als accountant. In de toekomst wordt hij de centrale figuur tussen onderneming, banken en overheden die met behulp van technologie op maat van zijn klant gerichte adviezen en begeleiding geeft. Pas als we als sector die invulling van onze jobs meer naar buiten brengen, zullen jongeren zo’n carrière ambiëren. Dat zij nu met te weinig zijn, blijkt uit de cijfers van het aantal afgestudeerden en de noden van vele kleinere boekhoudkantoren.” 

 

 


Bevraagde hogescholen:
Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen
Arteveldehogeschool Gent
Odisee, Campus Aalst en Campus Brussel
Hogeschool Gent, Campus Gent en Campus Aalst
Howest
Karel de Grote Hogeschool
Thomas More, Campus Mechelen en Campus Geel
Hogeschool UCLL, Campus Diepenbeek en Campus Leuven
VIVES Hogeschool, Campus Brugge en Campus Kortrijk
Hogeschool PXL

Ellyne Temmerman

Marketing Communications Manager Wolters Kluwer

Ken Standaert

PR Consultant Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be