Jong Brussels filmtalent stelt eigen leefwereld voor met muziekvideo’s, kortfilms en docu’s

Samsung en vzw WAJOW geven podium aan beloftevolle filmmakers

30 beloftevolle Brusselse videomakers hebben afgelopen zaterdagavond hun filmtalent voorgesteld in de Brusselse Capital. Met niets meer dan een smartphone boksten de jongeren de voorbije vier maanden kortfilms, muziekvideo’s en documentaires in elkaar. Die films en video’s gaan over hoe die Brusselse jongeren hun eigen leefwereld ervaren. Die filmacademy is een initiatief van technologiebedrijf Samsung en WAJOW om de audiovisuele vaardigheden van jongeren te stimuleren.

Onder de naam ‘WAJOW Talent Factory’ kregen 30 jongeren de afgelopen vijf maanden coaching van bekende gezichten uit de video-industrie. Onder andere content creator Average Rob, regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah en actrice Martha Da’ro deelden hun inzichten en ervaringen in de vorm van interactieve workshops.  Vervolgens gingen de jongeren aan de slag om hun eigen videoprojecten uit te werken. Dat vertaalde zich in acht ijzersterke resultaten in verschillende videoformats. De jongeren beheersten duidelijk de audiovisuele technieken om een mooi verhaal neer te zetten. Rode draad in de projecten: een kijk op de leefwereld van de jongeren.

“De jongeren hebben een heel mooi traject afgelegd. De deur staat open om mooie zaken te gaan creëren. Nu moeten ze ze er zelf nog instampen en laten zien wat ze allemaal in hun mars hebben. Normaal rijken we hier ook een winnaar uit, maar dat laten we passeren. Alle jongeren hebben zo’n sterk werk geleverd, dat het te moeilijk is om er ééntje uit te pikken.”

Mathias Soubron, coördinator van WAJOW

Straffe prestaties

Van onbeantwoorde liefde over sociale media tot mentale gezondheid. Geen taboes en allemaal onderwerpen die voor jongeren de dag van vandaag van belang zijn. Die onderwerpen komen tot uiting in de format die de jongeren nauw aan het hart ligt. Voor de één is dat in muziekvorm, voor de ander in de vorm van een trailer. Voor de jongeren stopt het hier niet: ze gaan de komende maanden verder om de projecten verder op punt te zetten en nieuwe projecten op te starten.

“Het was op vele vlakken een heel leerrijk traject. Enerzijds is het gewoon enorm leerrijk om onder begeleiding van professionals “from scratch” een project uit te werken. Anderzijds was het een prachtige ervaring om met verschillende culturen en in zo’n grote groep samen te mogen werken. ”

Ans van Geel & Mina Nawabi, deelnemers Wajow Talent Factory

Jongeren stimuleren

Met het initiatief geven Samsung en vzw WAJOW jongeren uit alle hoeken van de samenleving de kans om te experimenteren met videocontent. Ervaring of technische kennis is niet vereist, wel een grote portie goesting. Op die manier kan het initiatief het audiovisueel talent van morgen ontginnen.

Videocontent is alom aanwezig in onze hedendaagse maatschappij. Wie audiovisuele vaardigheden heeft, bezit een enorme troef. Als technologiebedrijf zijn we ons daar ten volle van bewust. We vinden het dan ook belangrijk dat jongeren zoveel mogelijk kansen krijgen om hun audiovisuele talenten te ontplooien. We zijn zeer trots op wat we hier vandaag hebben gezien. De jongeren zijn echt sterk gegroeid doorheen het traject. We kijken uit naar wat ze in de toekomst nog zullen neerzetten.”

Sven Adams, PR manager bij Samsung

Contacteer ons
Jules Fremaut Bepublic Group
Jules Fremaut Bepublic Group
Over Bepublic