Kathleen Colman van basisschool KOHa Zouaaf in Hamme verkozen tot allereerste ‘Zorgleerkracht van het Jaar’

Wedstrijd van Uitgeverij Averbode zet job van zorgleerkrachten in Vlaanderen en Brussel in de schijnwerpers

Kathleen Colman mag zich vanaf vandaag een jaar lang ‘Zorgleerkracht van het Jaar’ noemen. Kathleen geeft les in basisschool KOHa Zouaaf in Hamme en werd door een vierkoppige jury met onder andere kinder- en jeugdpsychologe Katelijne Van Lommel en Charlotte Van Calster van UNICEF, uit bijna 3.000 nominaties van kinderen, ouders en leerkrachten verkozen. De jury verraste Kathleen vandaag in de klas om de trofee te overhandigen. Het is de eerste keer dat er in ons land een zorgleerkracht van het jaar verkozen wordt. Uitgeverij Averbode lanceert het initiatief om het belang van zorgleerkrachten in de Vlaamse en Brusselse scholen extra in de verf te zetten.

Vanaf 25 april konden alle zorgleerkrachten in het kleuter- en basisonderwijs in Vlaanderen en Brussel meedingen naar de titel ‘Zorgleerkracht van het jaar’. Uitgeverij Averbode organiseert de wedstrijd dit jaar voor de allereerste keer om het belang van zorgleerkrachten in het onderwijs extra in de schijnwerpers te zetten. Kathleen Colman is de grote winnaar van de allereerste editie van de wedstrijd en mag zich een jaar lang ‘Zorgleerkracht van het Jaar’ noemen. De jury, met onder andere kinder- en jeugdpsychologe Katelijne Van Lommel en Charlotte Van Calster van UNICEF, trakteerde Kathleen vandaag op een verrassingsbezoek in de klas.

Ik vind mijn zorgende rol heel belangrijk en vervul die met hart en ziel. ‘Zorgen moet je doen, maar niet maken’, zeg ik altijd. ​ Als de kinderen of ouders met zorgen zitten, probeer ik die zo goed mogelijk aan te pakken. Ik heb vertrouwen dat er altijd oplossingen mogelijk zijn. ​ Misschien niet altijd de perfecte oplossingen waarvan ik droom, maar er is altijd een uitweg die aanvaardbaar is voor alle partijen. Dat is de essentie van mijn functie. Ik ben heel blij dat ik die nog kan en mag uitvoeren en voel me vereerd dat ik nu een jaar lang Zorgleerkracht van het Jaar ben. - Kathleen Colman

 

 

Kathleen Colman hoofdwinnaar en 5 provinciale laureaten

De jury verkoos Kathleen Colman uit bijna 3.000 nominaties van kinderen, ouders en leerkrachten. Ook de originele motivaties van verschillende kinderen overtuigden de jury om de zorgleerkracht van KOHa Zouaaf te kiezen tot ‘Zorgleerkracht van het Jaar’.

Kathleen Colman kreeg deze ochtend naast een trofee ook een verwenweekend cadeau en een pakket met lesmateriaal voor de school, waaronder taal- en rekenboekjes, allerhande spelletjes om kinderen al spelenderwijs te laten leren én materiaal om anderstaligen in de klas bij te staan. Een ijskar trakteerde de hele school op ijsjes.

Niet alleen het aantal nominaties, maar ook de extraatjes die kinderen en ouders met hun motivaties meestuurden, gaven de doorslag voor de jury om voor Kathleen te kiezen. Kathleen werd door heel wat mensen beschreven als het hart en de ziel van de school. Een vrouw die na een carrière van dertig jaar door collega’s, ouders, grootouders en kinderen gezien wordt als een leerkracht die de kinderen op de allereerste plaats zet. ​ Voor, tijdens en na de schooluren is ze met de kinderen bezig. Ze helpt, begeleidt, luistert, vangt hen zelfs op tijdens de vakanties en geeft hen alle kansen die ze nodig hebben. Ondanks dat ze eigenlijk vorig jaar met pensioen zou gaan, is ze een jaar langer gebleven om zo haar opvolger goed te kunnen begeleiden. Daarom verdient Kathleen volgens ons deze titel en erkenning. - Jan Van der Auwera van Uitgeverij Averbode en juryvoorzitter van de wedstrijd
De vele inzendingen toonden bovendien dat het echt nodig was om de zorgleerkracht eens op het voorplan te zetten. Zorgleerkrachten cijferen zichzelf vaak weg in de klas en in de school. Sinds corona zijn ze – nog meer dan anders – de stille en flexibele krachten die zorgen dat alle kinderen de juiste begeleiding krijgen en dat het verschil qua kennis tussen de kinderen niet te groot wordt. - Jan Van der Auwera van Uitgeverij Averbode en juryvoorzitter van de wedstrijd

In verschillende Vlaamse provincies en in Brussel werden deze ochtend ook de regionale laureaten in de bloemetjes gezet.

  • West-Vlaanderen: An Mouton van Het Palet in Brugge
  • Antwerpen: Ann S’Jegers van De Parel in Lichtaart
  • Vlaams-Brabant: Yoni Berthels van Stroom in Leuven
  • Limburg: Sabien Segers van De Kei Beek in Bree 
  • Brussel: Nathalie De Leener van Paviljoen in Schaarbeek

***

Over Uitgeverij Averbode

Uitgeverij Averbode geeft tijdschriften, boeken en interactieve lesmethodes uit voor het kleuter-, het basis-, het secundair en het volwassenenonderwijs. Daarnaast heeft de uitgeverij ook een uitgebreid aanbod aan materiaal voor kinderen en ouders om al spelenderwijs thuis aan de slag te gaan. De uitgeverij is al meer dan 100 jaar een begrip in België en richt zich ondertussen al geruime tijd op de Nederlandse en de Franse markt. Ze levert lesmateriaal aan meer dan 3000 lagere en bijna 1000 secundaire scholen in Vlaanderen en verkoopt meer dan 100.000 abonnementen op kindertijdschriften (en leesreeksen) en meer dan een half miljoen Vlaamse schoolboeken per jaar. Bij de ontwikkeling van al het materiaal werken ze nauw samen met specialisten uit het onderwijs en het brede speelveld. Uitgeverij Averbode is tevens distributeur van andere educatieve uitgeverijen, zoals Hachette en Didier.

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be