KBVB investeert in 40 buurtvoetbalpleintjes

Lier bijt de spits af van het sociaal project Belgian Red Courts

De Koninklijke Belgische Voetbalbond heeft vandaag in Lier het eerste van zo’n veertig Belgian Red Courts onthuld. Via dit sociaal project worden met de steun van Proximus en dankzij de spelers van de Nationale Loterij oude voetbalpleintjes omgetoverd tot moderne mini-voetbaltempels die jong en oud samenbrengen. “Ook in Sint-Niklaas en Waregem zijn de werkzaamheden voor heel binnenkort ingepland en met een tiental steden en gemeenten zitten we in de laatste planningsfase om in 2022 ook op hun grondgebied een Belgian Red Court te bouwen”, zegt KBVB-CEO Peter Bossaert.

Naar aanleiding van het 125-jarig bestaan kondigde de Koninklijke Belgische Voetbalbond in het najaar van 2020 de komst van een veertigtal Belgian Red Courts aan. De pandemie zorgde voor enige vertraging, maar vandaag is het eerste Belgian Red Court in Lier feestelijk ingehuldigd en de eerstkomende dagen en weken vangen de werkzaamheden ook aan in Sint-Niklaas en Waregem. Daar worden de eerste verouderde sportpleintjes omgetoverd in moderne mini-voetbaltempels waar jong en oud hun voetbalvaardigheden kunnen tonen, maar het streefdoel is om voor de start van het bouwverlof ook nog op drie andere locaties de werkzaamheden af te ronden.

“Het project van de Belgian Red Courts ligt ons na aan het hart omdat het voetbal op deze manier echt helpt om de maatschappij van morgen vorm te geven en we zijn ontzettend blij dat we dit met verschillende lokale besturen kunnen uitrollen. Iedereen zal er welkom zijn om een balletje te trappen of te supporteren en we geloven sterk dat de Belgian Red Courts mensen van verschillende achtergronden zullen samenbrengen. De steden en gemeenten waar deze terreintjes komen, zijn ook heel enthousiast om met door ons opgeleide Court Coaches, de lokale jongerenverenigingen, scholen, voetbalclubs en welzijnsorganisaties activiteiten op te zetten die de sociale cohesie in hun stad nog verder zullen vergroten en tegelijk het voetbal promoten.”
Robin Cnops, Football Social Responsibility Coördinator van de KBVB
Robin Cnops - RBFA (Copyright Photonews)
Robin Cnops - RBFA (Copyright Photonews)

Lokale verbinding stimuleren
Om de Belgian Red Court-coaches en de lokale beheerders van de Belgian Red Courts te ondersteunen om verschillende voetbalinitiatieven uit te werken, zal adidas als sponsor van de nationale voetbalteams van de KBVB het nodige oefen- en opleidingsmateriaal ter beschikking stellen voor elk van de 40 nieuwe voetbalhotspots. De stad Lier loopt alvast warm om hier de schouders mee onder te zetten.

“Lier is bijzonder fier dat wij de primeur hebben voor dit prachtige project. Onze grote dank aan alle partners dus! Met Jan Ceulemans hebben we natuurlijk ook een schitterende ambassadeur. "De Caje" is één van de grootste voetballers die ons land ooit heeft gekend, maar hij is gewoon begonnen met een balletje te trappen op onze Lierse pleintjes. Vandaag kan een nieuwe generaties Caje's hier ontstaan op de Sportvelden. Maar in Lierke Plezierke komt het voetbalplezier met vrienden natuurlijk op de eerste plek!”
Rik Verwaest, Burgemeester van Lier
Rik Verwaest, burgemeester van Lier (Copyright Photonews)
Rik Verwaest, burgemeester van Lier (Copyright Photonews)

Ambassadeurs en ambassadrices
Op dit ogenblik zitten er nog meer dan tien extra Belgian Red Courts - verspreid over het hele land - in de laatste planningsfase om voor het einde van dit jaar opgestart te worden. Ook voor 2023 en 2024 lopen er momenteel gesprekken met verschillende geïnteresseerde steden en gemeenten om zo de ambitie van zo’n veertig Belgian Red Courts te realiseren. Elk van de Belgian Red Courts krijgt ook een ambassadeur/ambassadrice zoals een Rode Duivel, een Red Flame of een icoon uit de Belgische voetbalgeschiedenis. Daarnaast plant de KBVB in de loop van volgend jaar een eerste Belgian Red Courts Cup, een nationaal toernooi met jeugdvoetbal, meisjesvoetbal, G-voetbal en wandelvoetbal en een finale op het Proximus Basecamp in Tubeke.

De KBVB en de betrokken steden en gemeenten kunnen voor de realisatie van deze sociale voetbalterreinen rekenen op de steun van twee trouwe partners van het Belgisch voetbal, de spelers van de Nationale Loterij en Proximus.

“De noodzaak aan laagdrempelige locaties waar buitensporten voor jongeren en bij uitbreiding elke sportieveling mogelijk is, laat zich elke dag voelen. Het is dan ook met trots dat de Nationale Loterij dankzij haar spelers de realisatie van de Red Courts voetbalvelden in ons land mogelijk maakt. Veel speelplezier aan iedereen!”
Jannie Haeck, CEO van de Nationale Loterij

“Ik ben erg tevreden dat we als trouwe partner van de KBVB dit project kunnen ondersteunen door alle Belgian Red Courts van gratis WiFi-hotspots te voorzien, in lijn met onze ambitie om de digitale samenleving voor iedereen toegankelijk te maken. Dankzij de Belgian Red Courts kunnen jongeren hun passie voor het voetbal volop beleven en met elkaar delen. Door eraan mee te werken, stellen we onze technologie en sterke netwerken ten dienste van de samenleving en willen we bijdragen aan een sterker sociaal weefsel in steden en gemeenten in het hele land.”
Jim Casteele, Consumer Market Lead bij Proximus

Voor meer informatie over de Belgian Red Courts kan u terecht op de pagina over de Belgian Red Courts op de website van de KBVB.


Pierre Cornez

Press Officer RBFA

Ken Standaert

Ken Standaert

Team Lead/Senior PR Consultant Bepublic Group

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be