KBVB lanceert ambitieus masterplan voor de arbitrage

KBVB-CEO Peter Bossaert en ex-topscheidsrechter en topexpert David Elleray hebben vandaag hun meerjarenplan voor de Belgische arbitrage van het profvoetbal voorgesteld. Daarmee willen ze de Belgische arbitrage opnieuw laten aansluiten bij de internationale standaarden.

Het belang van arbitrage in het moderne voetbal kan niet genoeg onderstreept worden. De KBVB wil daarom alle zeilen bijzetten om de Belgische arbitrage naar een hoger niveau te tillen.

“Iedereen die van voetbal houdt, wil dat het spel correct en eerlijk verloopt. Sinds enige tijd lopen we echter achter op de internationale standaarden. Dat is de reden waarom we de internationale topexpert David Elleray gevraagd hebben om de Belgische arbitrage onder de loep te nemen.”
Peter Bossaert, CEO bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond

David Elleray heeft niet stilgezeten: hij heeft de voorbije vijf maanden de werking van de arbitrage uitgebreid geanalyseerd en meer dan 160 werkpunten geïdentificeerd. Daaruit heeft hij een ambitieus meerjarenplan gedistilleerd om de organisatie van de arbitrage volledig te moderniseren en te professionaliseren, gebaseerd op deze 4 pijlers:

  1. Een nieuwe organisatiestructuur;

  2. Een hyperprofessionele voorbereiding, training en performance analyse van de scheidsrechters;

  3. Een nationaal talentenplan;

  4. Een heldere communicatie met alle betrokkenen (clubs, spelers, supporters, media,…)

Een nieuwe organisatie voor de Belgische professionele arbitrage

Het Belgische Departement voor Arbitrage van het Profvoetbal krijgt een tweekoppige dagelijkse leiding. De Franse ex-topref Bertrand Layec wordt aangesteld als Technical Director en Stephanie Forde, vandaag lid van het VAR-team en Referee Development Officer bij de KBVB en Voetbal Vlaanderen, wordt Operational Director.

Het nieuwe duo zal rapporteren aan de nieuwe ‘Professional Referee Board’, met David Elleray als voorzitter en Roberto Martinez en Peter Bossaert als vaste leden.

Frank De Bleeckere wordt - naast zijn nieuwe rol als deputy technical director - woordvoerder en het gezicht van de scheidsrechters. Hij zal ook het nieuwe Royal Belgian FA Referee Committee voorzitten. Dat heeft als voornaamste taak de link te vormen tussen de arbitrage in het professionele voetbal en bij de amateurs.

Het is verder essentieel dat de Belgische professionele arbitrage totaal onafhankelijk werkt, zoals trouwens bepaald wordt door de UEFA en FIFA. Anderzijds is goed overleg met de belangrijkste stakeholder, de Pro League, van het grootste belang. Dat overleg zal plaatsvinden in het nieuwe ‘Pro League Liaison Comité’.

Hogere kwaliteit van training en opvolging

Naast de nieuwe structuur zijn de voorbereiding, training en evaluatie van onze scheidsrechters een tweede speerpunt van het meerjarenplan van Elleray. De Belgische scheidsrechters krijgen voortaan een professionele omkadering zoals echte atleten. Ze zullen als topsporters op wetenschappelijke basis ook getraind en geëvalueerd worden en zullen moeten vechten voor hun plaats aan de top.

Aandacht voor detectie en ontwikkeling van jonge talenten

De Belgische arbitrage heeft bovendien nood aan vers bloed. Daarom gaat de KBVB heel actief nieuw talent scouten. De KBVB inspireert zich daarvoor op het UEFA CORE (Centre of Refereeing Excellence) programma met als voornaamste objectief om jonge talenten technisch en fysiek voor te bereiden voor de top. Semiprofessionele scheidsrechters zullen de opkomende talenten bijstaan als coach en mentor.

Veel aandacht voor een heldere communicatie

Ten slotte zal er veel aandacht gaan naar een heldere communicatie met alle betrokkenen. Er zal een actief communicatiebeleid gevoerd worden naar clubs, spelers, supporters en media over alle aspecten van de arbitrage voor het professionele voetbal. Er zal niet alleen reactief gecommuniceerd worden over beslissingen van scheidsrechters of VAR, maar ook proactief over de toepassing van spelregels, over de prioriteiten van het arbitragedepartement, over veiligheid in de stadions, enz.

“Arbitrage is een essentieel onderdeel van het voetbal. Officials hebben een grote impact op het eerlijke verloop van een match, maar ook op de aantrekkelijkheid van het spelletje. België heeft een rijke geschiedenis van topscheidsrechters. Ze maakten een belangrijk deel uit van de UEFA Champions League, de eindronde van EK’s en de Wereldbeker. Deze nieuwe organisatie, de nieuwe filosofie en de nieuwe groep leidinggevenden en begeleiders heeft als ambitie om het fluiten in het professionele voetbal opnieuw naar dat hoger niveau te tillen. Maar het is ook het doel om een nieuwe generatie scheidsrechters te detecteren en op te leiden. Het is een uitdagende taak, die inspanningen, geduld en financiële middelen vraagt. Ik ben vereerd dat ik deel mag uitmaken van deze boeiende stap in het Belgische voetbal.”
David Elleray, adviseur voor de Belgische arbitrage

“Investeren in een onberispelijke arbitrage is een belangrijk onderdeel van het 11-puntenplan van de KBVB. Dit ambitieus masterplan kan niet gerealiseerd worden zonder een forse investering in een nieuwe professionele omkadering. Ik ben verheugd dat een internationaal topexpert als David Elleray dit proces wil leiden, maar ben me er evenzeer van bewust dat we geduld zullen moeten opbrengen. Er is werk aan de winkel. Natuurlijk dromen we ervan om opnieuw een Belgische topscheidsrechter op de grote internationale toptornooien te zien. Maar laten we eerst beginnen bij de basis en focussen op de kwaliteit van de arbitrage op de Belgische velden.”
Peter Bossaert, CEO bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond

Samenvatting van de aanbevelingen van David Elleray

PDF - 483 Kb

Deze 4 gezichten moeten Belgische arbitrage naar hoger niveau tillen

PDF - 162 Kb

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be