KBVB richt gloednieuwe RBFA Esports Academy op en zoekt vers gametalent om eDevils te versterken

Vijfdelig FIFA 21-toernooi voor PlayStation biedt amateurgamers voor het eerst kans op selectie voor nationale ploeg esports

De Koninklijke Belgische Voetbalbond professionaliseert de eDevils met de oprichting van de RBFA Esports Academy in het Proximus Basecamp in Tubeke. Daarnaast gaat de federatie samen met Proximus op zoek naar de nieuwe digitale evenknieën van Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne en Eden Hazard om het bestaande nationale esports team te vervoegen. Vanaf 17 april start de scouting met een eerste KBVB-toernooi voor FIFA 21 op PlayStation met alleen niet-professionele gamers. “Onder de amateurs zit nog heel veel onontgonnen talent dat we willen ontdekken en opleiden net zoals in het gewone voetbal”, zegt Bart Cobbaert, Esports Specialist van de KBVB.

Esports zitten al een tijdje in de lift, maar de huidige pandemie zorgt ervoor dat sportgames nog meer dan ooit jong en oud verbinden. Daarnaast dreven de wereldvoetbalbond FIFA en Europese voetbalbond UEFA de afgelopen jaren het aantal officiële wedstrijden en evenementen voor de esportslandenteams fors op. Meteen een van de signalen voor de Belgische Voetbalbond om het gaspedaal in te duwen opdat ons land ook de Europese top bereikt op vlak van esports, net zoals de Rode Duivels en de Red Flames. 

“Met de nieuwe RBFA Esports Academy, gehuisvest in onze gameroom in het Proximus Basecamp, geven we als federatie de eDevils alle middelen en begeleiding om in deze populaire tak van de hedendaagse voetbalwereld mee te draaien met de internationale top. Onze esporters zullen gecoacht en begeleid worden om hun skills aan te scherpen, maar ook hun mentale en fysieke welzijn gaan we optimaliseren en ondersteunen. Net zoals we dat met al onze atleten doen.”
Manu Leroy, Director Marketing & Communication bij de KBVB

Deelnemen vanaf 16 jaar
Fervente FIFA 21-spelers laten de PlayStationconsole de komende dagen maar beter overuren draaien om hun duimen op te warmen. De Koninklijke Belgische Voetbalbond start namelijk samen met partner Proximus een eerste scoutingproject om nieuw talent te ontdekken voor de eDevils, het digitale nationale team van de KBVB. Een vijfdelig tornooi enkel voor Belgische 16+-amateurgamers, met vier kwalificatierondes en één finaledag, start op zaterdag 17 april met de eerste kwalificatiewedstrijden. Op zondag 18, donderdag 22 en vrijdag 23 april zijn de volgende competitiedagen ingepland en kan iedereen opnieuw zijn kans wagen.

“Dit toernooi is slechts de eerste stap. Net zoals in het gewone voetbal willen we Belgisch talent opsporen en hen bijstaan in hun ontwikkeling tot een betere speler. Sommige andere nationale federaties leggen een handvol profgamers onder contract, maar in de virtuele wereld zit er vaak talent thuis op de bank verscholen dat met de juiste steun ook de Europese top kan bereiken. Daarom kiezen wij bewust voor een brede, gestructureerde aanpak op lange termijn, ondersteund door de nieuwste technologische toepassingen via onze partner Proximus.”
Bart Cobbaert, commercieel manager & Esports Specialist van de KBVB

Dit eerste KBVB-toernooi wordt gespeeld op de PlayStationconsole en met het voetbalgame FIFA 21. Een combinatie van enerzijds de populairste spelcomputer in België en anderzijds het meest gespeelde voetbalspel in ons land. De twee redenen waarom de organisatoren kiezen voor dit startconcept. De top acht van de vier kwalificatierondes - waarbij enkel met de Rode Duivels mag worden gespeeld - belanden in één grote online finalecompetitie op donderdag 6 mei.

Begeleidingsteam versterken met nieuwe esports specialist
Voor de final four van elke kwalificatieronde gaat de KBVB nog een stapje verder. Zodra de pandemie het toelaat worden zij uitgenodigd in het Proximus Basecamp in Tubeke op de RBFA esports Academy voor een offline event waar ze samen met professionele gamers zullen oefenen, tips en bijkomende trainingen krijgen. De Belgische Voetbalbond wil op deze manier een talentengroep - voor het eerst een mix van profs en niet-profs - verzamelen als basis om de volgende vier jaar uit te selecteren voor esports interlands en internationale competities. 

Die potentiële eDevils zullen ook meermaals per jaar uitgenodigd worden in Tubeke om onderlinge trainingssessies te houden, vriendschappelijke wedstrijden te spelen tegen andere naties, maar ook workshops te krijgen van de game-ontwikkelaars zelf en te leren hoe ze tegenstanders tactisch kunnen analyseren. Om de esports-talentontwikkeling verder uit te bouwen, gaat de Voetbalbond ook op zoek naar versterking in de vorm van een extra Esports Specialist voor het begeleidingsteam van de eDevils. 

“Net zoals Roberto Martinez soms om tactische redenen roteert, zal dat in de toekomst bij de eDevils ook gebeuren. Het kan dus zijn dat een bepaalde gamer tegen bijvoorbeeld Spanje aan zet is, terwijl een teamgenoot het in een volgende fase tegen een Franse gamer opneemt omdat zijn tactiek met onze digitale Rode Duivels beter past tegen de speelstijl van de Franse uitdager, die met Les Bleus speelt.”
Bart Cobbaert, commercieel manager & Esports Specialist van de KBVB

“We kijken er naar uit om samen met de Voetbalbond de RBFA Esports Academy uit te bouwen en nieuwe talenten te ontdekken. Dankzij onze gigabit netwerken fiber en 5G kunnen we de snelste internetverbinding garanderen. Via ons Pickx platform willen we het brede publiek warm maken voor esports, waaronder ook de matchen van de eDevils. Op deze manier ondersteunen we de eDevils om het beste uit zichzelf te halen en zo vanuit hun passie al hun digitale voetbaldromen waarheid te laten worden.” 
Jim Casteele, Chief Consumer Market Officer bij Proximus

De KBVB gaat in een latere fase ook specialisten scouten voor de andere belangrijke spelconsole in het esportslandschap, de XBox en de andere populaire voetbalgame Pro Evolution Soccer, kortweg PES. Wie wil deelnemen aan de vier kwalificatierondes of de wedstrijden wil volgen, kan terecht op www.rbfa.be/nl/nieuws/rbfa-esports-academy.

Pierre Cornez

Press Officer RBFA

Ken Standaert

PR Consultant Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be