KBVB scout vers gametalent om eDevils te versterken

Voetbalbond zoekt via grootschalig online amateurtoernooi digitale evenknieën van Rode Duivels

De Koninklijke Belgische Voetbalbond gaat op zoek naar versterking voor de eDevils, zeg maar onze virtuele nationale voetbalploeg. In oktober organiseert de voetbalbond vier online kwalificatietoernooien waarbij amateurtalenten uit het hele land vanuit hun zetel thuis kunnen tonen wat ze in hun mars hebben. De top-8 van elk toernooi mag naar een finale selectiedag op donderdag 3 november in het Proximus Basecamp in Tubeke. Daar hakt de KBVB de knoop door welke 16 talenten het vanuit de RBFA Esports Academy verder zal opleiden tot eDevils. De nieuwe talenten komen terecht in een steeds professioneler kader met naast wekelijkse FIFA-trainingen, ook fysieke, tactische en mentale begeleiding. Elk van hen maakt kans om het te schoppen tot het virtuele WK voetbal in 2023.

In april 2021 hield de KBVB zijn eigen RBFA Esports Academy boven de doopvont. Anderhalf jaar later gaat het op zoek naar extra amateurtalent om dat opleidingscentrum verder te laten groeien in samenwerking met esport-partners Proximus en Herbalife Nutrition. De Belgische voetbalbond springt met de verdere ontwikkeling van de academie op de trein van het almaar professionelere circuit rond esport.

Achttien maanden geleden selecteerden we uit ruim 2.000 amateurgamers de allereerste lichting voor onze RBFA Esports Academy. Net zoals bij het gewone voetbal halen niet alle spelers de top en sommige gamers haken af wegens andere verplichtingen. Dat maakt dat we vandaag concreet op zoek zijn naar 16 extra amateurtalenten. Dan beschikken we opnieuw over 30 potentiële eDevils waaruit we onze nationale selecties kunnen maken en mee kunnen strijden voor de prijzen op internationale toernooien.” ​
Bart Cobbaert, Esports Specialist van de KBVB

Vanuit de luie zetel naar WK met eDevils

In oktober organiseert de Belgische voetbalbond voor de tweede keer een groot online scoutingtoernooi. De voetbalbond mikt met de tweede editie opnieuw op zo’n 2.000 fanatieke gamers waartussen ze opkomend talent kunnen ontdekken . De 32 beste gamers maken kans om een fel begeerd zitje bij de RBFA Esports Academy in de wacht te slepen.

“Op 21, 23, 27 of 28 oktober kunnen FIFA-fanaten hun virtuele voetbalkunstjes laten bewonderen tijdens één of meerdere toernooidagen. We dagen zowel meisjes als jongens uit om deel te nemen. Elke toernooidag mikken we op 500 gamers die het individueel tegen elkaar opnemen vanuit hun zetel thuis op PlayStation5. Vanaf de eerste match wordt er gespeeld met onmiddellijke uitschakeling bij verlies. De 32 beste gamers (de beste 8 van elke toernooidag) komen naar de selectiedag in Tubeke waar we kijken wie potentieel heeft om het tot eDevil te schoppen en wie weet de Belgische tricolore mee mag verdedigen op het internationale gametoneel.”
Michaël Vanderheyden, Esports Coördinator van de KBVB

Professionele begeleiding door mentale en tactische coaches

De zoektocht naar nieuwe spelers kadert binnen de verdere professionalisering van de RBFA Esports Academy. De potentiële eDevils komen zo’n zestien keer per jaar samen. De helft van de sessies zijn virtueel. De andere helft vindt plaats in de gloednieuwe Gamingroom in het Proximus Basecamp in Tubeke. De gamers werken er vriendschappelijke wedstrijden af om hun niveau te verbeteren aan de hand van tactische analyses, maar de KBVB legt minstens even sterk de klemtoon op de mentale begeleiding van de toekomstige eDevils.

“Op het veld de beste zijn, is één zaak. Zoals echte sporters het betaamt, is ook de begeleiding naast het veld van cruciaal belang. Daarom komen de spelers van de RBFA Esports Academy al dubbel zoveel keer samen als voorheen. We investeren dan ook nog meer in workshops, tactische en mentale begeleiding en gezonde voeding van de spelers. Zo hebben we voortaan bijvoorbeeld elke match een team dat onze wedstrijden analyseert om na te gaan hoeveel slechte passes we gaven, op welke manier we goals incasseren, etc. Daarnaast begeleiden we elke speler van de RBFA Esports Academy op mentaal vlak. Kortom, alles wat nodig is om op het allerhoogste niveau mee te kunnen draaien.”
Bart Cobbaert, Esports Specialist van de KBVB

Wie amateurgamer en 16+ is en wil deelnemen aan het toernooi van de KBVB kan zich inschrijven via https://www.rbfa.be/nl/nieuws/rbfa-gaat-op-zoek-naar-nieuwe-edevils.

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be