KBVB verwelkomt voor het eerst 2 onafhankelijke bestuurders in afgeslankte en vernieuwde Raad van Bestuur
5 juni 2021
- KBVB zet historische stap met aanstelling van Pascale Van Damme en Paul Van den Bulck als onafhankelijke bestuurders in Raad van Bestuur
- Meer dan 8 miljoen euro aan steunmaatregelen voor de clubs, KBVB beperkt verlies tot 6 miljoen euro in moeilijk COVID-19-jaar
Eind 2020 besliste de Algemene Vergadering unaniem om onafhankelijke bestuurders toe te voegen aan de Raad van Bestuur van de KBVB. Vandaag wordt die volgende historische stap gezet aangezien de Algemene Vergadering van de KBVB mevrouw Pascale Van Damme (52) en de heer Paul Van den Bulck (55) als onafhankelijke bestuurders in de afgeslankte Raad van Bestuur heeft benoemd.
Als grootste Belgische sportbond hecht de KBVB enorm veel belang aan good governance en heeft ze het streven naar meer diversiteit in alle geledingen van de Bond al een tijdje hoog op de agenda staan. De introductie van de onafhankelijke bestuurders laat de Bond toe om haar Raad van Bestuur meer divers samen te stellen, externe controle toe te laten in haar hoogste orgaan en nieuwe competenties van buiten het voetbal aan haar werking toe te voegen.
De nieuwe Raad van Bestuur bestaat vanaf nu uit 10 leden (voorheen 12): naast Pascale Van Damme en Paul Van den Bulck zetelen Michael Verschueren, Bruno Venanzi, Peter Willems en Michel Louwagie op voordracht van de Pro League, Marc Van Craen en Robert Huygens namens Voetbal Vlaanderen en Benjamin Vasseur en Philippe Godin namens ACFF in de Raad van Bestuur.
Peter Willems en Michel Louwagie zijn nieuwe bestuursleden, terwijl Mieke De Clercq, Joseph Allijns, Paul Van Der Schueren, Mehdi Bayat, Gaston Schreurs en Jan Van Onsem afscheid namen. Zoals eerder aangekondigd zal Robert Huygens de functie van bondsvoorzitter ad interim waarnemen tot eind augustus wanneer de Raad van Bestuur een nieuwe bondsvoorzitter zal kiezen.
“Het Belgische voetbal vormt een schitterend platform om de hele maatschappij te sensibiliseren rond digitalisering en het belang van digitale skills, duurzaamheid, diversiteit en inclusiviteit. Daar wil ik vanuit deze nieuwe rol in de Raad van Bestuur mijn steentje toe bijdragen.”
Pascale Van Damme, Vice President EMEA VMware & boomi bij Dell Technologies
“Voor mij is voetbal de sport van elkeen, maar wel allemaal samen. Die focus op verbinding wil ik mee bewaken vanuit deze fantastische nieuwe functie.”
Paul Van den Bulck, Partner en advocaat gespecialiseerd in ICT, IP & Data Protection bij AKD NV
“Dit is een belangrijke dag voor het Belgische voetbal. Ik kan niet genoeg benadrukken hoeveel belang we hechten aan goed bestuur. Pascale Van Damme en Paul Van den Bulck zijn geweldige persoonlijkheden met een groot hart voor onze sport. Hun komst is van grote waarde voor onze Raad van Bestuur.”
Peter Bossaert, CEO van de KBVB
COVID-19: 22 miljoen euro minder inkomsten, 15 miljoen besparingen, 8 miljoen aan steunmaatregelen, 6 miljoen euro verlies
Naast de veranderingen in de Raad van Bestuur, stelde de Voetbalbond tijdens de Algemene Vergadering ook haar financiële cijfers voor. De pandemie betekende voor quasi elke Belgische voetbalclub een zware financiële opdoffer. Ook de KBVB en beide vleugels Voetbal Vlaanderen en ACFF ontsnapten niet aan de gevolgen van COVID-19 en klokten af op 22 miljoen euro minder inkomsten dan vooraf gebudgetteerd. De gestegen commerciële inkomsten uit sponsoring en media werden jammer genoeg teniet gedaan door het verlies van inkomsten op wedstrijden van de Rode Duivels en Red Flames en door het uitstellen van EURO 2020.
Gelukkig heeft de KBVB voldoende reserves en kon de steunmaatregelen nemen ten voordele van de clubs: voor hun bondsbijdragen en de bijdragen voor de verzekering kregen alle clubs van de Raad van Bestuur een gedeeltelijke vrijstelling (5 maanden van de 9), wat neerkomt op 3,8 miljoen aan steunmaatregelen, vooral voor amateurclubs. De profclubs kregen versnelde terugbetalingen voor in totaal 2,3 miljoen, en daarbovenop een vrijstelling van het betalen van de bondstaks op abonnementen en business seats. Ook in 2021 laat de KBVB al deze steunmaatregelen gedeeltelijk doorlopen. Zo heeft de Voetbalbond vandaag in totaal al voor meer dan 8 miljoen euro aan maatregelen genomen voor haar clubs.
Langs de andere kant kon de KBVB zo’n 15 miljoen euro kosten uitsparen, onder andere door de stopzetting van de competities in het internationale, amateur- en profvoetbal en door flink te besparen op de recurrente kosten. Dit alles maakt dat de KBVB voor 2020 het verlies beperkt tot zo’n 6 miljoen euro, waar vooraf een winst van ca. 1 miljoen euro gebudgetteerd was.
“Ondanks het moeilijke jaar ziet de financiële toekomst voor de KBVB, die nog steeds beschikt over een eigen vermogen van 47 miljoen euro, er goed uit. We zullen de verliezen van 2020 de volgende 2 jaar goed maken, mede dankzij de opbrengsten uit de vele grote toernooien die voor de deur staan: EURO 2020, de Final Four in de Nations League eind 2021 en het WK 2022. We blijven ook verder investeren in de toekomst van het Belgische voetbal met bijvoorbeeld het nieuwe basecamp in Tubeke, de gecentraliseerde VAR, de verdere uitbouw van onze sportieve infrastructuur en de digitalisering van onze werking met onder meer de RBFA app. Onze sociale rol nemen we sterker vast dan ooit, met onder andere de Belgian Red Courts en onze blijvende inspanningen voor het Come Together-actieplan tegen discriminatie en racisme.”
Peter Bossaert, CEO van de KBVB