KBVB viert 125ste verjaardag: renovatie 40 voetbalterreintjes en lancering Legends Club

Premier Sophie Wilmès trapt festiviteiten af met de eerste spadesteek voor het nieuwe bondsgebouw

Sinds 1 september 2020 bestaat de Belgische Voetbalbond exact 125 jaar. De KBVB kan zijn jubileum in de huidige COVID-19-context helaas niet op korte termijn vieren met leden en fans. Daarom lanceert de Voetbalbond verschillende initiatieven met een blijvende impact. Zo grijpt de KBVB de gelegenheid aan om zijn grote voetbalhelden en -heldinnen uit het verleden te eren met een medaille en een grote online verkiezing. Maar de KBVB investeert ook in de maatschappij van morgen door 40 voetbalterreintjes verspreid over het hele land te renoveren, de zogenaamde Belgian Red Courts. Ter gelegenheid van de festiviteiten geeft Premier Sophie Wilmès tot slot de eerste spadesteek voor de uitbouw van het Proximus Basecamp, het epicentrum van het Belgische voetbal in Tubeke. De Voetbalbond zal er in het najaar van 2021 zijn intrek nemen in het nieuwe bondsgebouw.

  • Voetbalbond tovert 15 jaar oude voetbalpleintjes om tot Belgian Red Courts
  • Rode Duivels en Red Flames fiere peters en meters van Belgian Red Courts
  • Met de ‘Legends Club’ eert de KBVB ex-internationals en voormalige bondscoaches
  • Premier Sophie Wilmès geeft eerste spadesteek voor epicentrum Belgisch voetbal in Tubeke

Rode Duivels en Red Flames zetten schouders onder sociaal project in spoor van Eden Hazard
De komende vier jaar zal de KBVB 40 voetbalterreintjes die de KBVB 15 jaar geleden in België bouwde met de ondersteuning van UEFA, renoveren en een bredere maatschappelijke rol geven. Die Belgian Red Courts zijn het startschot van een nieuwe maatschappelijke strategie die de Voetbalbond heeft uitgedacht. Vanuit die Football & Social Responsibility filosofie (FSR) wil de KBVB meer dan ooit iets teruggeven aan onze maatschappij. De Belgian Red Courts moeten een ontmoetingsplaats worden voor jong en oud. De Rode Duivels en Red Flames zijn de trotse ambassadeurs van het sociale project en zullen hun naam aan de terreintjes linken.

“Met onze Belgian Red Courts willen we de sociale cohesie binnen onze samenleving nog meer versterken. Samen met de lokale jongeren en lokale welzijnsorganisaties en een wekelijks programma met sportactiviteiten en workshops willen we met de Belgian Red Courts gemeenten en steden helpen de maatschappij van morgen vorm te geven. Eden Hazard krijgt de eer om zijn naam te geven aan het eerste te renoveren terrein aan het Proximus Basecamp in Tubeke. Andere Rode Duivels en Red Flames zullen in de rest van het land volgen.”
An De Kock, Football & Social Responsibility Coördinator bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond

KBVB lanceert Legends Club en stelt documentaire en theaterstuk voor
De 125ste verjaardag van de KBVB is ook dé gelegenheid om de meest legendarische Rode Duivels en Red Flames uit de Belgische voetbalgeschiedenis te eren. De KBVB lanceert daarom de Legends Club. 110 ex-Rode Duivels, 9 ex-bondscoaches en 10 ex-Red Flames maken er deel van uit. De Legends Club is niet alleen samengesteld op basis van het aantal gespeelde interlands, ook deelnames aan EK’s, WK’s of Olympische Spelen tellen mee. Alle leden van de Legends Club krijgen een eremedaille, ook postuum. Ontdek hier de volledige Legends Club.

Supporters zullen op basis van de Legends Club voor het eerst het beste elftal Rode Duivels, de beste bondscoach en de meest verdienstelijke figuur ooit kunnen verkiezen. De KBVB organiseert daarvoor een online verkiezing, die later dit jaar start.  

Daarnaast stelt de KBVB ook een Legends Team samen. Ex-internationals zullen het op regelmatige basis opnemen tegen nationale teams met voetbalcoryfeeën uit andere landen, ten voordele van de Belgian Red Courts. 

In het voorjaar van 2021 lanceert de KBVB met onder andere een podcast-reeks en een expo nog meer belevingen voor de Belgische voetbalfan.  

“In de loop van september komt de documentaire ‘#1895, 125 jaar Belgisch voetbal’ op Proximus TV. Samen met voetbalhistorici Frank Raes en Thierry Luthers gingen we op zoek naar de grote momenten uit het Belgische voetbal. In negentig minuten komen niet alleen glorie, maar ook drama en actuele onderwerpen zoals de VAR-arbitrage aan bod. Daarnaast dragen we ons steentje bij aan de cultuursector. Samen met theaterproducent Marc Hendrickx werken we een theatervoorstelling uit rond Armand Swartenbroeks, de Vincent Kompany van het Belgisch voetbal in de jaren ‘20.” 
Stefan Van Loock, persattaché van de Rode Duivels en Red Flames

Uitbouw Belgisch voetbal gestart met eerste spadesteek
Tot slot heeft Premier Sophie Wilmès in Tubeke de eerste spadesteek gegeven van de bouw van het nieuwe bondsgebouw in Tubeke. Dat symbolische gebaar betekent veel meer voor het Belgisch voetbal dan op het eerste zicht lijkt. De uitbouw van Tubeke is een belangrijk project voor de toekomst van het Belgisch voetbal. Er is al gestart met de bouw van de eerste 2 van 4 nieuwe voetbalvelden en ook de sportieve faciliteiten zoals de kleedkamers, fitness- en kineruimte pakt de KBVB aan. Die waren toe aan uitbreiding en vernieuwing door het veelvuldige gebruik. Op de site komt er bovendien een centrale VAR-room, die operationeel zou moeten zijn voor het seizoen 2021-2022. De bouw van een nieuw bondsgebouw brengt het management en de sportieve staff van de Voetbalbond dichter bij elkaar. In het najaar van 2021 wil de Voetbalbond van de Houba de Strooperlaan verhuizen naar Tubeke.

“De verdere uitbreiding van het sportcomplex in Tubeke is belangrijk voor de toekomst van het Belgische voetbal. Tubeke wordt het kloppende hart waar alles wat met topvoetbal te maken heeft samenkomt. Of het nu onze nationale teams zijn, de sportieve staff, de scheidsrechters, de jeugdploegen, het management of zelfs de disciplinaire organen. In het moderne voetbal hebben de sportieve staff en het management elkaar nodig om te groeien. En dat is wat we willen doen zonder dat we het ecologische aspect vergeten. De ecologische voetafdruk van Tubeke wordt minimaal. Er komt een windmolen, er komen zonnepanelen, een spaarbekken voor de opvang en hergebruik van water en voldoende laadpalen voor een grote vloot elektrische of hybride wagens. Het project financieren we volledig met eigen middelen en zal dankzij het energiezuinige karakter voor een serieuze verlaging van de onderhoudslasten zorgen.”
Peter Bossaert, CEO bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond

Stefan Van Loock

Press & media officer @BelRedDevils and @BelRedFlames

Bert Bouserie

PR Consultant Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be