Kersttrends 2021: Duizenden Belgen ruilen spar in voor kunstkerstboom en ook ijsschaatsen zijn weer populair

Kunstkerstbomen winnen in ons land stevig aan populariteit ten opzichte van de traditionele kerstboom. Uit cijfers van bol.com blijkt dat de verkoop van echte sparren en dennenbomen met maar liefst 40 procent gedaald is ten opzichte van vorig jaar. De kunststof varianten nemen steeds meer hun plaats in, met een stijging van maar liefst 75 procent in de verkoopcijfers van het e-commerce platform. Daarnaast blijkt uit de Belgische kerst-verkoopcijfers dat ijsschaatsen terug van weg geweest is en dat ugly christmas sweaters inmiddels beter verkopen dan de klassieke exemplaren.

De traditionele ‘echte’ kerstboom lijkt stilaan naar de achtergrond te verdwijnen in België: bij bol.com is de verkoop van sparren en dennenbomen de voorbije weken met zo’n 40 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Er is een duidelijke shift naar kerstbomen uit plastic of andere kunststoffen, want die verkoop stijgt met maar liefst 75 procent in ons land. Een mogelijke verklaring daarvoor kan zijn dat heel wat Belgen duurzamer kerst willen vieren.

Eén zaak is alvast duidelijk: je kerstboom zo vaak als mogelijk hergebruiken is de boodschap. Bij een plastic variant is dat natuurlijk gemakkelijk, maar ook een echte kerstboom kan je hergebruiken als deze in een pot staat – en dus zijn kluit nog heeft. Met ons Belgische klimaat kan zo’n boom namelijk perfect herplant worden om het volgende jaar terug uit te graven. Heb je zelf geen tuin? Dan kan het misschien bij je vrienden of je ouders.

IJsschaatsen terug populair

Uit de verkoopcijfers van bol.com blijkt verder nog dat er dit jaar ook heel wat ijsschaatsen onder de kerstboom zullen liggen. De voorbije jaren werden ze amper verkocht in België, maar deze kerstperiode blijken er honderden ijsschaatsen over de digitale toonbank te gaan. Volgens bol.com is die populariteit waarschijnlijk te danken aan een combinatie van verschillende factoren.

Mogelijk zitten de voorspellingen voor een zeer strenge winter er voor iets tussen, in combinatie met de vriestemperaturen van vorige winter. Toen waren een aantal openbare meren en vijvers – zoals de vennen op de Kalmthoutse heide – hard genoeg bevroren om op te kunnen schaatsen. Daarnaast spelen de Olympische Winterspelen mogelijk een rol. Die komen eraan in februari 2022, waar België met o.a. Bart Swings een topper in het schaatsen in de rangen heeft.

Tot slot blijkt uit de cijfers van bol.com dat de typische ugly christmas sweaters en andere zogeheten foute kerstmode dit jaar erg in trek zijn. Meer nog: deze bewust ‘foute’ kledingstukken en accessoires verkopen nu zelfs beter dan de klassieke alternatieven.

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be