PERSBERICHT: “Kinderen met herhaald trauma hebben grote nood aan officiële erkenningsplek”, zegt SOS Kinderdorpen op Internationale Dag van de Mentale Gezondheid

SOS Kinderdorpen pleit samen met experten in open brief voor oprichting van een monument

SOS Kinderdorpen vraagt op de Internationale Dag van de Mentale Gezondheid om een erkenningsplek te creëren voor kinderen die herhaalde trauma’s met zich meedragen. Dat doet de organisatie samen met jeugdhulpprofessionals en trauma-experten in een open brief aan Wouter Beke en Benjamin Dalle, respectievelijk minister van Welzijn en minister van Jeugd.  Hilde Boeykens, directrice van SOS Kinderdorpen: “Een erkenningsplek creëren betekent dat we als samenleving de moed tonen om te luisteren naar al die ongehoorde noodkreten, naar al die pijnlijke verhalen. En die erkenning is een belangrijke stap voor iedereen die als kind mishandeld, verwaarloosd of misbruikt werd. Daarom pleiten we voor de oprichting van een fysiek monument, net zoals dat ook al bestaat voor de terreuraanslagen van 22 maart.”

In de loop van 2020 ontvingen de vertrouwenscentra kindermishandeling 7164 nieuwe meldingen, waarbij 9311 minderjarigen betrokken waren. Voor ruim duizend onder hen werd er ook al vóór 2020 een melding gemaakt. “De realiteit achter die cijfers, wat zo’n traumatische ervaringen met kinderen doen, zien wij elke dag in onze werking”, klinkt het bij SOS Kinderdorpen. Uit internationale cijfers blijkt dat drie op de vier jongeren uit de jeugdhulp traumatische ervaringen meemaakten voor ze daar opgevangen worden. “Zulke ervaringen hebben een invloed op zowat elk aspect van het leven van kinderen en jongeren. En dat kan hen tot diep in hun volwassen leven parten spelen.”

Kinderpsychiater Eva Kestens bevestigt dat herhaalde trauma’s diepe sporen kunnen laten op de ontwikkeling in hun verdere leven:

Zelfs tientallen jaren na de feiten kunnen overlevers nog last hebben van angsten, nachtmerries en andere psychische klachten. Door de chronische toxische stress die een trauma veroorzaakt, ontstaat er bovendien een verhoogd risico op auto-immuun, hart- en vaatziekten en kanker, met een correlatie die hoger ligt dan tussen roken en longkanker. Met andere woorden: een niet erkend en niet behandeld trauma kan ernstige gevolgen hebben voor de fysieke gezondheid.

In hun open brief vraagt de organisatie daarom aan de bevoegde ministers om mee hun schouders te zetten onder een monument dat erkenning biedt aan de duizenden kinderen en volwassenen die traumatische ervaringen met zich meedragen.

Een formele plek die ook door overheid en samenleving erkend is, waar overlevers naartoe kunnen en hun ervaringen een plek krijgen, waar ze ervaringen van andere overlevers kunnen ontdekken, waar ze inspiratie of zelfs concrete hulp vinden om te groeien rond hun trauma. Een fysiek monument dus, net zoals er één bestaat voor de aanslagen van 22 maart of 11 september", zegt Hilde Boeykens, directrice SOS Kinderdorpen.

Op die manier wil de organisatie een blinde vlek wegwerken in het debat rond trauma en mentaal welzijn, dat mede door de coronacrisis steeds meer aandacht krijgt. Boeykens: “Er is de laatste tijd al veel vooruitgang geboekt op dit vlak. We willen het momentum rond mentaal welzijn gebruiken om nu ook deze vergeten groep kinderen uit de schaduw te halen.”

De volledige brief kan je lezen op www.sos-kinderdorpen.be.

Perscontact

Michael Deleener

michael.deleener@sos-kinderdorpen.be

0472 24 81 04

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be