LAGO-groep krijgt als eerste recreatieve zwem- en sportuitbater internationaal duurzaamheidslabel Green Key dankzij slim afval – en waterbeleid

LAGO-bezoekers en medewerkers sorteren bewuster: 11% meer bezoekers, 4 ton minder restafval op 1 jaar tijd

Ondanks een recordaantal recreatieve bezoekers en sporters – een stijging van liefst 11 procent in vergelijking met 2022 – is er nog nooit zo goed afval gesorteerd in de LAGO-zwemparadijzen en sportaccommodaties als vorig jaar. In 2023 noteerde LAGO 171,8 ton restafval, of liefst 4 ton minder dan in 2022. Door bewust in te zetten op afval sorteren en duurzaam om te springen met mobiliteit, water en energie draagt elke LAGO-vestiging voortaan het internationaal erkende en prestigieuze GreenKey-label. “Met 20 procent minder restafval per bezoeker in 2024 leggen we de lat dit jaar nog hoger”, zegt algemeen directeur Diether Thielemans. Dankzij het duurzaamheidslabel kunnen bezoekers nu ook in elke LAGO-vestiging hun zwembeurt betalen met ecocheques.

Ieder jaar reiken GoodPlanet Belgium en Toerisme Vlaanderen het internationale GreenKey-certificaat uit aan organisaties en bedrijven die erg sterk inzetten op duurzame ontwikkeling. Om het duurzaamheidslabel te krijgen, moet een bedrijf voldoen aan 130 criteria. Sommige van die criteria zijn verplicht, zoals besparen op water, gas en minder afval produceren. Als je bijvoorbeeld zelf afvalwater zuivert of duurzame energie gebruikt, scoor je extra punten. Gisteren kregen LAGO Pelt Dommelslag en LAGO Mons het prestigieuze ecolabel. Hierdoor hebben alle zwemparadijzen en sportaccommodaties van LAGO het GreenKey-certificaat behaald, een primeur voor de zwem- en sportsector in ons land. Door deze erkenning zijn het meteen de enige openbare zwembaden in ons land die zich echt duurzaam mogen noemen.

In alle LAGO-centra kan je met ecocheques betalen.
In alle LAGO-centra kan je met ecocheques betalen.

Het GreenKey-Label is niet alleen een mooie erkenning voor LAGO, het is ook interessant voor de bezoekers. Voortaan kunnen zij hun zwembezoek niet alleen op de traditionele manier online betalen, maar ook via ecocheques. Die nieuwe betalingswijze is ondertussen al geïntegreerd in de centra die eerder het ecolabel verkregen hadden en wordt door de bezoekers al regelmatig gekozen.

LAGO-vestiging

Ecocheques 2023

Brugge

€ 14.200,00

Kortrijk + Zwevegem

€ 20.000,00

Sint-Truiden

€ 17.000,00

Gent

€ 28.000,00

Beveren

€ 14.800,00

Lier

€ 20.000,00

Grimbergen

€ 3.000,00

TOTAAL:

€ 117.000,00

4 ton minder afval

LAGO probeert zijn bezoekers en personeel zo veel mogelijk bewust te maken van het afval dat ze genereren en hen dat zo goed mogelijk te doen sorteren. Hiervoor voorziet de zwembadgroep in al zijn centra zo veel mogelijk bestickerde afvaleilanden, waarbij tekeningen en pictogrammen duidelijk maken hoe er gesorteerd moet worden. Voor de uitrol hiervan werkt LAGO samen met Fost Plus, de organisatie voor de inzameling en recyclage van huishoudelijk afval in België. Daarnaast spreekt de plaatselijke LAGO-mascotte bezoekers en kinderen in het bijzonder aan zodat afval in de juiste vuilnisbak terechtkomt. Die inspanningen lonen, zo blijkt uit de meest recente cijfers. In 2023 werd er 171,8 ton restafval opgehaald bij de verschillende LAGO-centra. Dat is 3,9 ton minder dan in 2022 en een opvallende daling, aangezien het aantal bezoekers en sporters met 11 procent is toegenomen. Gemiddeld deponeerden de bezoekers nog 76 gram restafval, terwijl dat in 2022 nog 20 procent meer was en 95 gram bedroeg. Daarnaast hebben alle centra een afvalcontainer voor groenafval om voedselresten te composteren.

“Het is mooi om te zien dat zowel onze bezoekers als medewerkers heel bewust omspringen met afval sorteren. We sensibiliseren maximaal en proberen hen die groene boodschap duidelijk, via de stickers, maar ook subtiel en al spelenderwijs mee te geven. We proberen die daling ook dit jaar verder door te trekken en mikken op 15 gram minder restafval per bezoeker dan in 2023.” - ​ Diether Thielemans, algemeen directeur LAGO

LAGO-vestiging

Verschil gemiddeld gewicht restafval per bezoeker t.o.v. 2022

LAGO Beveren De Meerminnen

-12 procent

LAGO Brugge Olympia

-13 procent

LAGO Gent Rozebroeken

-31 procent

LAGO Kortrijk Weide

-31 procent

LAGO Zwevegem

-43 procent

LAGO Mons

-7 procent

LAGO Lier De Waterperels

-18 procent

LAGO Pelt Dommelslag

-14 procent

LAGO Grimbergen Pierebad

-6 procent

LAGO Sint-Truiden Bloesembad

-17 procent

Koning Fiets

LAGO-medewerkers kunnen sinds 2019 een fiets leasen via het werk. Ondertussen maakt al 30 procent van het personeel gebruik van de leasefiets, waardoor de wagen steeds meer aan de kant blijft en gekozen wordt voor milieuvriendelijk transport. Het voorbije jaar fietste het personeel dagelijks gemiddeld 2.000 kilometer van en naar het werk. In 2021 was dat nog 600 kilometer per dag minder. Dit jaar wil LAGO zijn medewerkers nog meer motiveren om met de fiets naar het werk te komen. Daarom hoopt de zwembadgroep 35 procent van het personeel een fiets te laten leasen en hen te overtuigen die te gebruiken voor woon-werkverkeer en zo het dagelijks gemiddelde tot 2.250 kilometer of hoger te laten uitkomen.

Efficiënt met water omspringen

LAGO probeert zijn economische/ecologische voetafdruk ook op andere manieren zo klein mogelijk te houden. Zo heeft iedere vestiging installaties die ervoor zorgen dat water na bijkomende filtratie maximaal hergebruikt kan worden voor verschillende toepassingen. Op die manier wordt het gebruik van drinkwater tot een minimum beperkt. Het regenwater op en rond de sites wordt bijvoorbeeld opgevangen, gefilterd en gebruikt om te poetsen.

De LAGO-centra recupereren daarnaast de warmte uit de omgevingslucht en afvalwater zodat er minder energie nodig is om water en (verse) lucht op te warmen. Om verdamping en warmteverlies tegen te gaan worden verschillende baden afgedekt en andere baden ’s nachts leeggelaten. Wanneer een bad leegloopt wordt het water opgevangen in een buffer zodat de kwaliteit en de warmte behouden blijft en het energieverlies tot een minimum beperkt wordt. Voorts werken de douches met een waterbesparende douchekop, waardoor tot vijfmaal minder water verbruikt wordt.

1,5 voetbalveld aan zonnepanelen

Een van de manieren om energie te besparen is door maximaal in te zetten op zonnepanelen. Zo liggen er maar liefst 4.599 zonnepanelen op alle LAGO-daken, goed voor een oppervlakte van 7.126 vierkante meter of anderhalf voetbalveld.

“We hebben de afgelopen jaren sterk geïnvesteerd in zonnepanelen en andere energiebesparende installaties, maar die inspanning betaalt zich voor een groot deel vanzelf terug. We slagen erin om 25 tot 50 procent van de benodigde energie op een LAGO- site zelf te produceren en te recupereren dankzij zonnepanelen, recuperaties en andere energetische en technologische ingrepen.” – Diether Thielemans, algemeen directeur LAGO

Met de bouw van het nieuwe complex in Bredene, LAGO Bredene Grasduinen, gaat de zwembadgroep nog een stap verder in hun energietransitie. Het zwemparadijs zal er verwarmd worden dankzij geothermie, waarbij tot 1.250 meter diep geboord wordt. Via die geothermie wordt warmte uit de bodem onttrokken en met elektrische warmtepompen in het volledige gebouw verspreid.

Daarnaast ligt het dak vol met zonnepanelen, goed voor een oppervlakte van maar liefst 1.200 m². Die fotovoltaïsche centrale zal jaarlijks 146 kilowattuur per vierkante meter hernieuwbare energie opwekken. Dat is zevenmaal meer dan het wettelijk minimum dat de Vlaamse overheid vraagt. Die energieproductie in combinatie met geothermie maakt dat het zwembad in Bredene volledig elektrisch kan draaien en dus helemaal geen CO2 meer uitstoot.

Groene waakhond

Ieder centrum heeft ook een Green Officer. Die groene waakhond kijkt nauwlettend toe dat het duurzaamheidsbeleid van ieder centrum goed wordt opgevolgd en initieert continu nieuwe initiatieven die bijdragen tot een lichtere ecologische voetafdruk. Al deze groene ingrepen in de verschillende LAGO-vestigingen overtuigden de auditeurs het certificaat aan alle centra toe te kennen.

“Dat elke LAGO-vestiging dit label heeft gekregen is een zeer mooie erkenning en maakt ons erg trots. Ik ben dan ook ons personeel heel dankbaar, dat spontaan een actiegroep heeft opgericht met bijzondere aandacht voor duurzaamheid. Ook onze bezoekers wil ik bedanken, omdat ze vlot meegaan in onze groene gedachte en onze acties appreciëren. Maar stilstaan is achteruitgaan en dus blijven we ons als pionier binnen de zwem- en recreatiesector inzetten om onze werking en onze activiteiten te blijven verduurzamen.” - Diether Thielemans, algemeen directeur LAGO

Perscontact:

Diether Thielemans

Algemeen Directeur, LAGO

Jürgen Eeckhout

PR consultant, Bepublic

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be