LAGO Pelt Dommelslag viert 20e verjaardag met feestweek

Zwemparadijs was pionier als eerste Vlaams PPS-sportcomplex

LAGO Pelt Dommelslag blaast op 21 juni 20 kaarsjes uit. Om die mijlpaal te vieren, zal het een week lang feest zijn in het zwemparadijs met talloze activiteiten voor gezinnen, scholen, clubs en de LAGO-medewerkers. In twee decennia tijd mocht LAGO Pelt Dommelslag liefst 4 miljoen bezoekers ontvangen en is het zwemcomplex jaar na jaar gegroeid. “LAGO Pelt Dommelslag is uitgegroeid tot één van de belangrijkste ontmoetingsplaatsen van de gemeente”, zegt burgemeester Dennis Fransen (CD&V).

Regiomanager Oost Bert Thijs, mascotte Vinnie, burgemeester Dennis Fransen en schepen van Sport Leen Gielen.
Regiomanager Oost Bert Thijs, mascotte Vinnie, burgemeester Dennis Fransen en schepen van Sport Leen Gielen.

Aan zwemwater hadden de Peltenaren nooit een gebrek. Decennia lang konden de inwoners van Overpelt terecht in het gemeentelijk zwembad, terwijl hun buren uit Neerpelt baantjes konden trekken in het zwembad van het Sint-Hubertuscollege. Na jaren zwemplezier waren de twee zwembaden eind vorige eeuw hopeloos verouderd en was het tijd voor vernieuwing.

Beide gemeentebesturen wilden hun inwoners nog steeds iets moois kunnen aanbieden, maar dat moest wel kostenefficiënter verlopen dan vroeger. Al snel werd het duidelijk dat 1 fonkelnieuw zwembad bouwen met voorsprong het beste resultaat kon opleveren. Zo schreef pioniersproject Dommelslag plots geschiedenis: voor het eerst beslisten twee gemeenten om samen een intercommunaal zwembad te bouwen. Het zwemparadijs werd in juni 2003 het eerste Vlaamse sportproject dat voortvloeide uit een publiek-private samenwerking (PPS), met S&R-groep als privé-uitbater. Heel wat gemeentes zagen nadien heil in de PPS-formule van S&R/LAGO, die een revolutie binnen de zwembadwereld teweegbracht. Steeds meer gemeentes kopieerden het Peltse voorbeeld.

"20 jaar geleden was Dommelslag één van de eerste en meest intense samenwerkingen tussen Neerpelt en Overpelt, misschien wel één van de kiemen van de latere fusie. De pioniersrol die Dommelslag Pelt 20 jaar geleden ingenomen heeft, willen we ook in de toekomst blijven vervullen. Samen met LAGO zullen we blijven zoeken naar de meest vernieuwende en duurzame vormen van recreatie en zoeken we naar een maximale interactie met de lokale gemeenschap en de omgeving van het zwembad.” - Dennis Fransen, burgemeester Pelt

Metamorfose na stormloop bezoekers

Het nieuwe zwembadparadijs mikte op families en jongeren. Op hun zwemwensen speelde Dommelslag toen in met 5 baden: een sportbad en 4 recreatiebaden. Dat bleek van bij de opening een schot in de roos te zijn. Limburgers zakten massaal af naar Dommelslag. Omdat de bezoekersaantal de verwachtingen jaar na jaar bleven overstijgen, beslisten S&R en de twee gemeentebesturen om fors uit te breiden. Negen jaar later kwamen er een spectaculaire bandenglijbaan, een (water)speeltuin, wellnesszone en een buitenbad bij. Dat leverde Dommelslag meteen ook de PPP-award (Public Private Partnership) op, waarmee PPS-projecten bekroond worden.

Na zijn tiende verjaardag was er in het zwemparadijs nog meer te beleven. Het zwembad had plots een mascotte, hamerhaai Vinnie, en een nieuwe sensationele glijbaan: Red Vortex. Die is maar liefst 100 meter lang en kleeft aan de ribben, met de ‘Infinity Jump’, illusionaire fake-out en flitsende led-effecten. Veiligheid bleef en blijft altijd primeren. Daarom introduceerde het zwembad de Angel Eye Drenkelingendetectie. Dat ingenieus systeem van camera’s is een handig hulpmiddel voor de redders, die standaard aanwezig zijn, en waarschuwt hen wanneer iemand te lang in het water drijft zonder te bewegen.

Zekerheid tot 2046

Intussen veranderde de naam S&R Dommelslag in LAGO Pelt Dommelslag, omdat de naam LAGO meer een vakantiegevoel uitstraalt. Dankzij de goede samenwerking met de gemeentes Overpelt en Neerpelt en het sterke vertrouwen in elkaar zag private uitbater LAGO de concessie verlengd worden met nog eens 15 jaar tot 2046. Dat geeft meer zekerheid en continuïteit en moedigt nog meer aan om extra te investeren. Sinds de start in 2003 bezochten liefst 4 miljoen bezoekers de LAGO-vestiging in Pelt en leerden er 15.000 kinderen zwemmen. Ondertussen is LAGO Pelt een vaste waarde geworden voor de scholen uit de buurt. Daarnaast telt het zwemparadijs met de Peltse Zwemclub, Overpeltse Duikclub, Neerpeltse Watersportclub, Duikclub Atlanta, De Waterlelies en Laguna Divers zes sportclubs.

“We investeerden de afgelopen 20 jaar net geen 10 miljoen euro in innovatie en nieuwe zwembaden om de bezoekers een onvergetelijke ervaring te bezorgen. LAGO Pelt Dommelslag is enorm geëvolueerd en dat zien we ook jaarlijks aan de bezoekersaantallen, die blijven toenemen. Pelt Dommelslag is een succesverhaal, maar zonder de steun van de gemeente, onze bezoekers en sportclubs zou dat niet mogelijk geweest zijn. Ik ben ervan overtuigd dat LAGO Pelt Dommelslag nog heel wat mooie jaren te wachten staat.” – Bert Thijs, Regiomanager Oost LAGO
De concessie is verlengd.
De concessie is verlengd.

Week lang (zeemeerminnen)feest

Het 20-jarig bestaan wordt dan ook uitgebreid gevierd met verschillende feestjes en activiteiten voor bezoekers, sportclubs en personeel. Sinds 19 juni kunnen de bezoekers een mooie slag slaan, want op alle tickets en beurtenkaarten krijgen ze 20 procent korting. Op 21 en 25 juni vindt er een zeemeerminnendisco met zeemeerminprinsessen plaats. Vanaf 1 tot en met 9 juli start de feestweek voor bezoekers, waarbij ze verschillende leuke activiteiten kunnen doen. Zo kan je onder meer een initiatie tot zeemeermin volgen van zeemeermin Celine, waarbij je je waant als een kleine zeemeermin. Kinderen kunnen ook een initiatie diepzeeduiken volgen, mascotte Vinnie ontmoeten en gratis ijsjes smullen op zaterdag 24 juni en zondag 25 juni, 2 en 9 juli. Ook voor de durfals onder de bezoekers valt er heel wat te beleven: zij kunnen proberen het wipe-out parcours te overwinnen of in een compleet nieuwe realiteit terechtkomen wanneer ze in de VR-glijbaan naar beneden glijden. Daarnaast loopt er ook een wedstrijd, waarbij je een gratis jaarabonnement kunt winnen. Meer info hierover op de website https://www.lago.be/pelt.

 

Perscontact:

Bert Thijs

Regiomanager Oost, LAGO

Jürgen Eeckhout

PR consultant, Bepublic

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be