Lepra nog steeds aanwezig in 2 op de 3 landen

Damiaanactie trekt aan de alarmbel en roept op tot solidariteit

Hoewel lepra een ziekte is die kan worden voorkomen en genezen, is ze nog steeds aanwezig in 124 landen wereldwijd. Wanneer de ziekte niet op tijd behandeld wordt, veroorzaakt ze nog steeds onomkeerbare handicaps. Vandaag zijn er dan ook zo'n 3 miljoen mensen die leven met een beperking veroorzaakt door lepra. Zondag 26 januari is het Wereldlepradag. Damiaanactie roept op tot solidariteit om de ongelijkheid in de toegang tot gezondheidszorg te verminderen.  

Lepra, een wereldwijde uitdaging 

Lepra is een infectieziekte die de huid en het zenuwstelsel aantast. Mensen met lepra worden vaak sociaal uitgesloten omdat de ziekte besmettelijk is. Tot op de dag van vandaag krijgt elke twee minuten iemand te horen dat hij lepra heeft. Dat zijn elk jaar 200.000 nieuwe mensen die deze vreselijke diagnose krijgen, waarvan meer dan de helft in India. 

"De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) streeft ernaar om het aantal nieuwe lepragevallen wereldwijd tegen 2030 met ongeveer 70% te verminderen. Preventieve acties moeten ervoor zorgen dat de overdracht van de ziekte een halt wordt toegeroepen. In India, waar 107.851 nieuwe gevallen werden gediagnosticeerd in 2023, zou dit cijfer tegen 2030 moeten dalen tot 38.876 nieuwe infecties. Maar naast de officiële cijfers zijn er mogelijk honderden of duizenden mensen die onder de radar blijven, zonder diagnose en zonder behandeling, door gebrek aan toegang tot de juiste gezondheidszorg," zegt Pascale Barnich, algemeen directeur van Damiaanactie. 

Het succes van gezondheidsprogramma's vereist een gecoördineerde aanpak 

Damiaanactie benadrukt dat de budgetten voor internationale samenwerking, de solidariteit van de privésectoren het grote publiek essentieel zijn om sterfte en ziekte terug te dringen, vooral in landen waar toegang tot gezondheidszorg geen realiteit is. Armoede is een van de belangrijkste obstakels voor die toegang tot gezondheidszorg. Het is daarom dat Damiaanactie al meer dan 60 jaar inzet op menselijke en humanitaire medische zorg in landen met beperkte middelen. Dat doet de organisatie door zo dicht mogelijk bij de getroffen mensen uit kwetsbare bevolkingsgroepen tewerk te gaan om hen een kans op genezing te bieden. ​ 

"Met reconstructieve chirurgie voor mensen met een handicap veroorzaakt door lepra willen we ervoor zorgen dat patiënten hun handen en voeten terug kunnen gebruiken of dat ze terug kunnen zien. En we zetten ook in op rehabilitatie. Het is belangrijk dat getroffen mensen terug autonoom kunnen zijn en niet afhankelijk zijn van anderen voor hun levensonderhoud. Damiaanactie zet daarbij in op drie essentiële domeinen: medisch, sociaal en economisch." legt Pascale Barnich uit. 

De gecoördineerde aanpak in India 

In India, waar de incidentie één van de hoogste ter wereld is, ondersteunt Damiaanactie actoren in de openbare gezondheidszorg om lepra zoveel als mogelijk te genezen. ​ 

"We kunnen rekenen op internationale erkenning voor de medische expertise die we al meer dan 60 jaar inzetten voor het genezen van de meest kwetsbaren. Die kennis delen we graag door sterke en eerlijke partnerschappen aan te gaan op plaatsen waar we de bevolking kunnen dienen en waar we onderzoek kunnen bevorderen. " licht Pascale Barnich toe. 

Het ASHA-netwerk (geaccrediteerde gemeenschapsgezondheidswerkers) in India is een goed voorbeeld van deze samenwerking tussen lokale autoriteiten en Damiaanactie India. Meer dan een miljoen vrouwen in dit netwerk bieden dagelijks eerstelijnszorg in de dorpen. Ze zijn door Damiaanactie opgeleid om vroegtijdig de eerste tekenen van lepra te herkennen en hun gemeenschap te sensibiliseren, en verwijzen mensen die mogelijk lepra hebben ook door naar Damiaanactie. Ze vormen zo de essentiële schakel tussen hun gemeenschap en specifieke gezondheidszorg. 

Oproep tot solidariteit 

Ter gelegenheid van Wereldlepradag, zondag 26 januari, roept Damiaanactie op tot solidariteit om de ongelijkheid in de toegang tot gezondheidszorg te verminderen. Terwijl de organisatie pleit voor het behoud van strategische investeringen in internationale samenwerking, nodigt ze de privésector en burgers uit om de organisatie te steunen. 

"Deze campagne is nodig om het publiek te sensibiliseren. Extra middelen zijn onmisbaar om een einde te maken aan lepra. En solidariteit is geen kwestie van tijd of plaats. Solidariteit is kiezen voor verbinding met wat essentieel is," besluit Pascale Barnich. 

Dit weekend trekken traditiegetrouw opnieuw honderden vrijwilligers de straat op om de stiftjes van Damiaanactie te verkopen. ​ 

Sofie Santermans

Senior PR Consultant, Bepublic


Over Damiaanactie

Damiaanactie is een Belgische medische non-profitorganisatie actief sinds 1964. Ze heeft als missie mensen te steunen die getroffen werden door lepra, tuberculose en andere infectieziektes zoals leishmaniasis. Damiaanactie streeft ernaar de toegang tot gezondheidszorg te verbeteren door middel van opleiding, onderzoek en gerichte medische acties. Daarnaast zet de organisatie in op het sensibiliseren en informeren van de bevolking en op het vergemakkelijken van de re-integratie van patiënten. Damiaanactie strijdt tegen de stigmatisering die met deze ziektes gepaard gaat, en zorgt ervoor dat alle nodige middelen aanwezig zijn om dit doel te bereiken.

 

 

 

 

Contacteer ons

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be