Liveblog wereldrecordpoging openwaterzwemmen Matthieu Bonne

Einde is stilaan in zicht

2 september, 10 uur: Matthieu Bonne is goed op weg om het wereldrecord openwaterzwemmen te breken. Momenteel heeft hij de kaap van de 110 kilometer gerond. "Al zullen de laatste loodjes echt de allerzwaarste ooit worden", klinkt het bij zijn team.

De ultrasporter en redder in het LAGO Brugge Olympia zwemparadijs heeft zijn tweede nacht in het Griekse water overwonnen, al beginnen de fysieke ongemakken door te wegen. Zijn hele lichaam, maar vooral zijn lippen door het zoute zeewater, doet heel erg pijn. Zijn team staat hem zo goed mogelijk bij en moedigt hem de hele tijd van op het water aan.

Het zwemtempo is logischerwijs wat gezakt, maar de weergoden zijn hem voor zijn laatste uren gunstig gezind. De weersomstandigheden zijn momenteel net zoals het zeewater optimaal.

Aan het huidig tempo voorspelt zijn team dat hij rond 20 uur vanavond het wereldrecord zal breken.

Beelden van fotografe Stefanie Reynaert zijn beschikbaar via de volgende link: https://we.tl/t-Sl2lMSo6ys


 

Al 83 kilometer achter de rug!

1 september, 16 uur: Matthieu Bonne heeft nu al 83 km afgelegd in de Golf van Korinthe. Hij stelt het nog steeds goed, maar de tocht wordt stilaan zwaarder. Vooral de koude eist zijn tol. Alhoewel het momenteel warm is in Griekenland, zorgt de bewolking ervoor dat Matthieu moeilijk opgewarmd geraakt. Ook het feit hij enorm veel energie verbrandt, maakt dat zijn lichaam sneller afkoelt.

Door zijn slaaptekort krijgt Matthieu wat last van hallucinaties en ook zijn smaakvermogen is sterk afgenomen. Hij wordt nog steeds erg goed ondersteund door zijn team dat over hem waakt en continu in contact staat met hem. ​

Inmiddels heeft het team ook beslist om over te stappen naar meer vaste voeding voor de ultrasporter.

Als alles goed gaat, zou Matthieu zaterdag rond het middaguur het huidige record breken.

Credit: Stefanie Reynaert
Credit: Stefanie Reynaert

Meer beeldmateriaal via: we.tl


1 september, 9 uur: Matthieu Bonne ligt nog steeds perfect op schema om het record te breken. Na 24 uur zwemmen heeft hij al 68 kilometer afgelegd en zit hij al over halfweg. Ondanks de opgestapelde vermoeidheid en de pijn, doorklieft hij de golven nog steeds met de glimlach.

Om zeker niet onderkoeld te geraken, krijgt hij sinds gisterenavond constant warme drank. Het team probeert hem daarnaast ook zo veel mogelijk alert te houden. Dat doen ze door hem op regelmatige tijdstippen grappige foto’s te tonen. Zo zien zijn begeleiders of hij niet te gedesoriënteerd geraakt. Dat is voorlopig niet het geval. Afgelopen nacht was hij even misselijk, maar dat ongemakkelijke gevoel ging al snel voorbij. Ook de kwallen blijven voorlopig redelijk goed uit zijn buurt.

Sinds deze morgen zijn de weersomstandigheden beter. De golven zijn minder hoog en het water warmde met twee graden op. Op dit moment zwemt Matthieu zelfs even niet alleen en heeft hij gezelschap gekregen van begeleider Celestine. Volgens het reglement ​ mag er tijdens de tocht maximum 1 uur na elkaar, met een uur tussenpauze, iemand ondersteunend meezwemmen.

De volgende update volgt straks om 16 uur.

Extra nachtelijk beeldmateriaal is beschikbaar via https://we.tl/t-WdQhlZqiRA.

Credit: Stefanie Reynaert
Credit: Stefanie Reynaert

 

Matthieu Bonne volop bezig aan wereldrecordpoging openwaterzwemmen

31 augustus 2023, 16 uur: Matthieu Bonne heeft ondertussen al 23,5 kilometer gezwommen in moeilijke omstandigheden. De wind blaast nog altijd krachtig aan 6 Beaufort, waardoor Matthieu golven van wel 3 tot 4 meter moet verwerken. Dat veroorzaakte wat nekpijn, maar ondertussen heeft hij die verbeten en kan hij alweer lachen. Volgens de Griekse meteorologische diensten gaat de wind binnen een uur liggen.

Het zeewater is met slechts 21 graden Celsius wel wat koeler dan voorspeld, waardoor hij toch iets dichter bij de kust zwemt dan eerst voorzien. Desondanks voelt Matthieu zich nog altijd goed.

De volgende update volgt vrijdag om 10 uur.

Extra beelden zijn beschikbaar op https://we.tl/t-9CgPcnurWm

 

 


 

31 augustus 2023, 9 uur: Ultrasporter Matthieu Bonne is daarnet met een dagje vertraging om 9 uur Belgische tijd begonnen aan zijn wereldrecordpoging in de Golf van Korinthe. Matthieu wil er proberen om minstens 127 kilometer aan een stuk te zwemmen en zo beter te doen dan het huidige record van Olympiër Neil Agius, die 125,7 kilometer in open water had afgelegd.

Stevig ontbijt

Matthieu kende een goeie nachtrust en is na een stevig ontbijt het water in gedoken. Wat stond er op het menu? 5 eieren, 125 gram rijst met olijfolie en 100 gram pure chocolade, goed voor een totaal van ongeveer 2500 kcal. De omstandigheden zijn momenteel beter dan gisteren, toen de wind fel blies op zee. Het Griekse zeewater heeft nog steeds een temperatuur van 27 graden Celsius.

Matthieu heeft de voorbije dagen en deze ochtend gemediteerd en gestretcht en heeft er veel zin in. “Ik zie het helemaal zitten. Tot over een dag of 2”, zei hij vlak voor hij het ruime sop indook.

Bij de volgende update, om 16 uur, geven we een stand van zaken mee over het aantal afgelegde kilometer.

Beelden (credit Stef Reynaert) beschikbaar via deze Wetransferlink: https://we.tl/t-Zqzscphi30

Perscontact:

Voor (radio)interviews met zijn team neem je het best contact op met Matthias Lievens op 0491 08 66 62.

Credit: Stefanie Reynaert
Credit: Stefanie Reynaert

 

 

 

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be