Manneken Pis eert zorgpersoneel en hult zich in verplegersuniform

Algemene Unie van Verpleegkundigen dankt verpleegkundigen

1 april 2023 - Vandaag komen verpleegkundigen uit heel België samen in Brussel voor de slotdag van de roadshow van de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België (AUVB). De AUVB-truck doorkruiste België om verpleegkundigen te bedanken voor hun inzet tijdens de COVID-pandemie. Vandaag werd Manneken Pis naar aanleiding van de gelegenheid gehuld in een verplegersuniform. Naast het vieren van de 70ste verjaardag van de AUVB, hoopt de VZW verpleegkundigen en leden te informeren over lopende acties en belangrijke wetswijzigingen binnen het beroep van verpleegkundige.

Dat de zorgsector het de afgelopen jaren zwaar heeft, kon de volledige bevolking ondervinden. De COVID-pandemie, hoge werkdruk, daling in het aantal inschrijvingen voor de bachelor verpleegkunde, en de vergrijzing van de bevolking dragen bij tot een tekort aan verpleegkundigen. Vandaag staat het beroep van verpleegkundige bovenaan de lijst van knelpuntberoepen. Om verpleegkundigen te bedanken voor hun inzet tijdens de COVID-pandemie, trok de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België (AUVB) door België met Brussel als eindhalte.

“Met de roadshow willen we verpleegkundigen bedanken voor hun dagelijkse toewijding en het werk dat ze de afgelopen jaren verrichtten. Het is vandaag meer dan ooit actueel om het beroep van verpleegkunde en de maatschappelijke meerwaarde ervan in de kijker te zetten.” Marc Koninckx, voorzitter van de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België.

Positief imago ondanks tekort personeel

Ondanks het tekort aan verpleegkundigen, blijkt uit voorlopige resultaten van een Europees doctoraatsonderzoek aan de Universiteit Antwerpen dat mensen een positief beeld hebben van verpleegkundigen. Zo geeft 98% van de bevraagden aan een hoog of zeer hoog respect te hebben voor verpleegkundigen. Bovendien zou bijna de helft van de bevraagden (46,9%) hun kinderen aanmoedigen als ze verpleegkunde zouden willen studeren. Daar tegenover blijkt dat 70% verpleegkunde als een zwaar beroep beschouwt en 60% vindt het minder aantrekkelijk dan voor de COVID-pandemie.

"Om de huidige en volgende generatie te enthousiasmeren voor een carrière in de verpleegkunde, is het noodzakelijk om het beroep een nieuw elan te geven. De voorlopige cijfers van het doctoraatsonderzoek tonen dat 68% van de bevraagden een beperkte of zeer beperkte kennis heeft over de functie-inhoud van verpleegkundigen. Enkel door het beroep van verpleegkundige op een positieve manier op de kaart te zetten, en de mogelijkheden en variëteit van dit mooie beroep te tonen, kunnen we een positieve verandering teweegbrengen.” Marc Koninckx, voorzitter van de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België.

Constructieve voorstellen

Om die positieve verandering te bewerkstelligen, presenteerde de Algemene Unie van Verpleegkundigen acht constructieve voorstellen aan minister Vandenbroucke. Zo streeft de AUVB, onder andere, naar een sterker imago voor het verpleegkundig beroep, de erkenning van verpleegkunde als zwaar beroep, en het realiseren van een goede werk-privébalans.

"Verandering is noodzakelijk om het beroep van verpleegkundige opnieuw aantrekkelijk te maken en de waardering te geven dat het verdient. Onze actiepunten moeten zorgen voor een sterker imago van verpleegkunde, een daling in de werkdruk, en een betere werk-privébalans zodat verpleegkundigen het werk graag blijven doen en de instroom van zorgpersoneel ook in de toekomst verzekerd blijft”, aldus Marc Koninckx, voorzitter van de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België.
“De voorbije jaren hebben ons zorgpersoneel en al onze verpleegkundigen enorme inspanningen geleverd. Meer nog, vaak zijn ze ver boven de limiet gegaan. En dat doen ze vandaag nog altijd. De Algemene Unie steekt hen op deze mooie manier een hart onder de riem en dat ligt me na aan hart, want de uitdaging is groot. Daarom volstaat alleen applaus of waardering niet. Een toegenomen zorgvraag vergt investeringen, ook in ons zorgpersoneel. Net daarom moeten we blijven investeren en hervormen in onze gezondheidszorg, zodat verpleegkundigen van vandaag én morgen kunnen doen waar ze voor opgeleid zijn en waar hun hart ligt: op een werkbare manier hoogstaande zorg verlenen aan anderen." Frank Vandenbroucke, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.

70 jaar AUVB

Naast het vieren van de 70ste verjaardag van de AUVB, hoopt de VZW verpleegkundigen en leden te informeren over lopende acties en de belangrijkste wetswijzigingen binnen het beroep.

“De Algemene Unie van Verpleegkundigen zet zich al 70 jaar in om verpleegkundigen te verenigen en de belangen van de sector te vertegenwoordigen. Dat Manneken Pis zich vandaag in een verplegersuniform hult, is een mooie erkenning voor de inzet van verpleegkundigen.” Marc Koninckx, voorzitter van de Algemene Unie van Verpleegkundigen van België.

CONTACTGEGEVENS

Wouter Decat

Nederlandstalige coördinator, Algemene Unie van Verpleegkundigen van België

Isabel Lauwers

PR Consultant, Bepublic Group

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be