Matthieu Bonne verpulvert wereldrecord non-stop zwemmen in zee zonder hulpmiddelen

LAGO-redder zwom sinds donderdagochtend 131 kilometer in 61 uur

Ultrasporter Matthieu Bonne heeft het wereldrecord non-stop zwemmen in zee zonder hulpmiddelen gebroken. De LAGO-redder legde liefst 131 kilometer af. Op die manier verbreekt hij het vorige record van de Maltees Neil Agius met 6 kilometer. "Ik kan het niet geloven", geeft hij in een eerste reactie mee.

60 uur en 55 minuten nadat hij donderdagochtend om 9 uur de Griekse Golf van Korinthe was ingedoken, heeft Matthieu Bonne weer voet aan land gezet in Alyki. Het was een ongelooflijk zware tocht waarbij hij fysiek en mentaal heel diep moest gaan om het record tot een goed einde te brengen.

Hallucinaties door slaapgebrek

De eerste 24 uur blies de wind ongemeen hard, met soms pieken tot 7 beaufort of zo'n 60 kilometer per uur. Hierdoor was het een continu gevecht met de golven van drie tot vier meter hoog. Geleidelijk aan werden het koude zeewater en de lichamelijke kwaaltjes zijn grootste vijanden. Matthieu kreeg heel veel last in zijn schouders, zijn lippen begonnen op te zwellen en door het vele zout verloor hij zijn smaak. Op de koop toe begon hij steeds meer te hallucineren door het opgebouwde slaaptekort. Op bepaalde ogenblikken zag hij zelfs denkbeeldige slangen in het water.

Daarom zwom vanaf de eerste nacht geregeld iemand mee om hem mentaal te ondersteunen. Om zeker te zijn dat hij niet over het randje zou gaan, testte zijn team zijn alertheid ieder half uur met grappige beelden. Ondanks zijn afgepeigerde lichaam bleef Matthieu lachen en doorgaan.

De laatste loodjes bleken uiteindelijk zoals altijd de zwaarste. Het wereldrecord werd pas gehomologeerd als hij effectief voet aan land zette. Hierdoor moest hij nog drie kilometer ​ meer afleggen dan gepland. Eenmaal op het vaste land onderzocht een dokter hem voor een eerste check-up en volgden nadien feliciaties van de lokale burgemeester.

Voor dit wereldrecord mocht Matthieu geen hulpmiddelen gebruiken. Zo mocht hij geen wetsuit of smartwatch dragen en was fysiek contact met zijn begeleidingsboot verboden. Eten was dan ook een echt huzarenstukje, dat al watertrappelend moest gebeuren. Tijdens de tocht van twee dagen en nachten observeerden twee officials van de Marathon Swimmers Federation Matthieu om te zien of hij zich aan de regels hield.

Niet zijn eerste wereldrecord

Voor Bonne, in het dagelijks leven redder bij LAGO Olympia Brugge, is het zijn tweede wereldrecord op zes maanden tijd. In maart brak hij in de Verenigde Staten het wereldrecord 'Zoveel mogelijk kilometer fietsen in 1 week’. Vorig jaar legde hij dan weer achtereenvolgens acht volledige triatlons af op acht dagen tijd op de acht verschillende Canarische Eilanden.

"De voorbije maanden hebben we met hem toegeleefd naar dit record en kreeg hij alle faciliteiten en mogelijkheden om helemaal klaar te zijn. De voorbije dagen heeft de hele LAGO-familie mee gesupporterd. Als werkgever zijn we apetrots op onze Matthieu. Met dit record is hij nog meer een held voor alle kinderen die wekelijks bij ons en onder zijn toezicht komen zwemmen. Nu wensen we hem vooral heel veel slaap toe." - Diether Thielemans, CEO LAGO

Matthieu reist morgen terug naar België.

 

Perscontact:

Diether Thielemans

Algemeen Directeur, LAGO

Matthias Lievens

Management Matthieu Bonne

Jürgen Eeckhout

PR consultant, Bepublic

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be