Meer dan 1 op de 2 Belgen kwam al in aanraking met inbraak

Beveiligingsbedrijf Verisure onthult resultaten van grootschalig onderzoek over inbraakbeveiliging en lanceert nieuwe component van zijn beveiligingssysteem voor België

Terwijl de helft van de Belgen aangeeft dat ze ooit te maken kregen met een inbraak, geeft slechts 1 op de 5 aan een alarmsysteem te hebben. 17 procent van de ondervraagden geeft wel aan de komende twee jaar een slim alarmsysteem in huis te willen halen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek door beveiligingsbedrijf Verisure naar aanleiding van de nationale overheidsactie tegen inbraken “1dagniet” die start op 19 oktober. Als innovatief beveiligingsbedrijf stelt Verisure tegelijk ook haar nieuwste en unieke oplossing op de Belgische markt tegen inbrekers voor: “ZeroVision”.

Familie, vrienden en buren die een oogje in het zeil houden zijn voor 51 procent van de Vlamingen, naast een alarmsysteem, het middel bij uitstek tegen een inbraak. In Wallonië rekent 47 procent op dezelfde hulplijn tijdens een afwezigheid. Dat is één van de conclusies van het onderzoek door beveiligingsbedrijf Verisure. Maar oplettende buren of familieleden bieden jammer genoeg onvoldoende soelaas tegen de inbrakenplaag die menigeen treft, waardoor heel wat Vlamingen ook verstevigde sloten installeren (36%) of proberen hun aanwezigheid te simuleren via geautomatiseerde verlichting (19%). De angst voor inbrekers staat op nummer 1 qua onheilssituaties waarvoor de Belg vreest, gevolgd door de vrees voor een terroristische aanslag, een woningbrand, een medische noodsituatie en een overval of home-invasion.

"De resultaten van het veiligheidsonderzoek van Verisure stellen ons in staat om te concluderen dat de Belgen echt behoefte hebben aan gemoedsrust en een gevoel van veiligheid."
Edouard Rekko, Managing Director van Verisure Belgium

Met de donkere maanden in aantocht zal het aantal inbraken en inbraakpogingen opnieuw toenemen, zo blijkt uit cijfers van vorig jaar. In de herfst worden 29 procent van alle inbraken gepleegd, tijdens de wintermaanden zelfs 30 procent aangezien het gebrek aan daglicht meer opportuniteiten creëert. Opvallend is ook het surplus aan inbraken op kerstdag, met maar liefst 65 procent meer inbraken. Ondanks de dalende criminaliteitscijfers in ons land doen we het op basis van cijfers van Eurostat in vergelijking met de ons omringende landen niet goed. Het Belgische gemiddelde aantal inbraken per 100.000 inwoners zit ver boven het Europese gemiddelde.

Met die kennis lanceert Verisure nu een nieuw component voor het geconnecteerde beveiligingssysteem, uniek voor de Belgische markt van particulieren en KMO’s: ZeroVision. Dankzij dit systeem kan een Verisure-medewerker onmiddellijk tussenkomen bij een vastgestelde inbraak met als doel de persoonlijke veiligheid van de slachtoffers te garanderen. Het systeem blaast een witte rook in de beveiligde ruimtes die ervoor zorgt dat de inbrekers het zicht volledig ontnomen wordt. Door dit rookgordijn wordt een diefstal onmogelijk en moeten de inbrekers afdruipen. Het systeem, waarin Verisure al zo’n 17 miljoen euro investeerde, werd al met succes geïntegreerd in beveiligingssystemen in Spanje, Frankrijk, Italië, Denemarken en Engeland. Soortgelijke systemen waren tot nu toe voorbehouden aan bedrijven met zeer dure en complexe beveiligingssystemen, maar via Verisure wordt deze beveiligingsoplossing nu ook toegankelijk voor de kleinere bedrijven, KMO’s en de Belgische particulieren. 

“De werking is heel eenvoudig: als een inbreker erin slaagt in te breken in een woning of bedrijfspand, wordt het alarm geactiveerd en wordt de 24-uurs operationele meldkamer gealarmeerd. Met behulp van onder andere camera's kan de meldkamer een inbraak bevestigen en direct vanop afstand ZeroVision-rook in de woning of het bedrijfspand activeren. Binnen 60 seconden vult de kamer zich met een onaangename witte rook die onschadelijk is voor de gezondheid van mens en dier. De dief kan niets meer zien en vlucht zonder iets te stelen of te vernielen.”
Edouard Rekko, Managing Director van Verisure Belgium

De ZeroVision-alarmsystemen worden alleen door Verisure-beveiligingsadviseurs geïnstalleerd. De detectoren zijn met elkaar verbonden en communiceren via verschillende kanalen op een onafhankelijke lijn. Het systeem is eenvoudig te installeren, draadloos en compact, met de hoogste certificeringen in de industrie. 

“Het product heeft een uitgebreid test- en kwaliteitsborgingsproces ondergaan, uitgevoerd door externe laboratoria om de hoogste kwaliteitsnormen te garanderen en onze klanten het hoogste niveau van comfort te bieden.”
Edouard Rekko, Managing Director van Verisure Belgium

Tiziana Rizzo

PR & External Communications Manager Verisure Belgium

Ken Standaert

PR Consultant Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be