Meer dan 1.000 zorgleerkrachten maken dit jaar voor het eerst kans op titel ‘Zorgleerkracht van het jaar’

Uitgeverij Averbode organiseert wedstrijd om job van zorgleerkrachten in Vlaanderen en Brussel in de schijnwerpers te zetten

Vanaf vandaag kunnen alle zorgleerkrachten in het kleuter- en basisonderwijs in Vlaanderen en Brussel meedingen naar de titel ‘Zorgleerkracht van het jaar’. Uitgeverij Averbode organiseert de wedstrijd dit jaar voor de allereerste keer om het belang van zorgleerkrachten in het onderwijs extra in de schijnwerpers te zetten. Ze zijn niet alleen een vertrouwenspersoon voor kinderen, maar spelen ook een cruciale rol in hun verdere sociale en cognitieve ontwikkeling. Scholen, kinderen en ouders krijgen een maand de tijd om hun favoriete zorgleerkracht te nomineren. Op 10 juni maakt de jury, met onder andere kinder- en jeugdpsychologe Katelijne Van Lommel en Charlotte Van Calster van UNICEF, de laureaten per provincie bekend en wordt ook één overkoepelende winnaar uitgeroepen.

Iedereen kent hem of haar wel: de zorgleerkracht die zich tot het uiterste drijft zodat kinderen de nodige hulp en ondersteuning krijgen, zowel op educatief als op sociaal-emotioneel vlak. De rol van de zorgleerkracht is de afgelopen twee jaar nog belangrijker geworden dan voordien, omdat de leerachterstand door corona enorm is toegenomen. Naast de begeleiding van kinderen met moeilijkheden, moesten zorgleerkrachten ook massaal invallen voor afwezige collega’s door corona of het lerarentekort. Om het belang van de zorgleerkracht in de verf te zetten, organiseert Uitgeverij Averbode dit jaar voor het eerst de wedstrijd ‘Zorgleerkracht van het Jaar.’ Meer dan 1.000 zorgleerkrachten in het Vlaamse en Brusselse kleuter- en lager onderwijs komen in aanmerking om de titel in de wacht te slepen.

Zorgleerkrachten cijferen zichzelf vaak weg in de klas en in de school. Sinds corona zijn ze – nog meer dan anders – de stille en flexibele krachten die zorgen dat alle kinderen de juiste begeleiding krijgen en de kloof tussen de sterksten en de zwaksten niet onoverbrugbaar wordt. Met deze wedstrijd willen we de zorgleerkracht als persoon én het belang van hun functie in het middelpunt van de belangstelling zetten. Zorgleerkrachten verdienen het dat de schijnwerpers eens op hun gericht staan.

Jan Van der Auwera van Uitgeverij Averbode en juryvoorzitter van de wedstrijd

Vierkoppige jury met kinderpsychologe

De aftrap van de wedstrijd is op 25 april. Scholen, ouders, leerlingen, familieleden en vrienden krijgen een maand de tijd om hun favoriete zorgleerkracht te nomineren via de website www.zorgleerkrachtvanhetjaar.be. Daarbij kunnen ze ook motiveren waarom hij of zij de titel verdient en kunnen ze een digitaal extraatje uploaden – in de vorm van een tekening of briefje – dat de doorslag kan geven bij een gelijke stand.

Een vierkoppige jury met kinderpsychologe Katelijne Van Lommel, Charlotte Van Calster van UNICEF en twee experten van Uitgeverij Averbode evalueert de inzendingen op basis van het aantal stemmen en de inhoud van de motivaties. De creativiteit bij de nominatie en motivatie geldt als schiftingscriterium. Op 10 juni wordt de Zorgleerkracht van het jaar bekendgemaakt en krijgt hij of zij een verrassingsbezoek in de school.

Laureaten in Brussel en elke Vlaamse provincie

In totaal krijgen zes zorgleerkrachten een prijs. Naast de overkoepelende laureaat, is er ook een erkenning voor één zorgleerkracht in elke provincie. De winnaars kunnen niet alleen een mooie trofee op hun kast zetten, ze krijgen ook een persoonlijk verwenpakket én een zorgpakket met werkmateriaal voor de hele school.

Recente cijfers en de praktijk laten geen twijfel bestaan: door een opgebouwde leerachterstand en heel wat sociaal-emotionele moeilijkheden in de klas, zijn zorgleerkrachten inmiddels onmisbaar in onze scholen. Samen met collega-leerkrachten, directies, ouders en leerlingen zoeken ze dagelijks naar antwoorden op vaak complexe noden van kinderen. Een veeleisende taak die na de coronapademie nog uitdagender werd. Helemaal terecht dus om het belang van goede zorg en de mensen die hier samen met hun team voor instaan gepast te erkennen. Iedereen die in het leven van een leerling het verschil maakt, verdient onze waardering. Deze keer zijn de zorgleerkrachten aan de beurt. Ik kijk dus uit naar de talrijke nominaties en bijhorende motivaties van kinderen, hun ouders en collega’s.

Kinder- en jeugdpsychologe Katelijne Van Lommel

***

Over Uitgeverij Averbode

Uitgeverij Averbode geeft tijdschriften, boeken en interactieve lesmethodes uit voor het kleuter-, het basis-, het secundair en het volwassenenonderwijs. Daarnaast heeft de uitgeverij ook een uitgebreid aanbod aan materiaal voor kinderen en ouders om al spelenderwijs thuis aan de slag te gaan. De uitgeverij is al meer dan 100 jaar een begrip in België en richt zich ondertussen al geruime tijd op de Nederlandse en de Franse markt. Ze levert lesmateriaal aan meer dan 3000 lagere en bijna 1000 secundaire scholen in Vlaanderen en verkoopt meer dan 100.000 abonnementen op kindertijdschriften (en leesreeksen) en meer dan een half miljoen Vlaamse schoolboeken per jaar. Bij de ontwikkeling van al het materiaal werken ze nauw samen met specialisten uit het onderwijs en het brede speelveld. Uitgeverij Averbode is tevens distributeur van andere educatieve uitgeverijen, zoals Hachette, Didier, Edelsa en Mary Glasgow.

Meer info op www.uitgeverijaverbode.be.

Arno Creve

PR Consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be