Meer dan de helft van het industrieel plastic verpakkingsafval gerecycleerd

Belgische bedrijfswereld recycleert het best van Europa

Meer dan de helft van het plastic verpakkingsafval dat Belgische bedrijven produceren, wordt gerecycleerd. In totaal recycleerden onze ondernemingen 56 procent van het kunststofafval, dat is een lichte stijging van 2 procent in vergelijking met vorig jaar. België is daarmee absolute koploper in Europa. Volgens VAL-I-PAC, de organisatie die de recyclageverplichting voor bedrijfsverpakkingen van ruim zevenduizend bedrijven in ons land overneemt, worden ook karton, hout en metaal al consequent gerecycleerd. Van de 700.000 ton bedrijfsverpakkingsafval werd 86 procent gerecycleerd: ook dat is een record en een stijging met 25 procent ten opzichte van 2008.

Kunststof is al lang gebruikt als verpakkingsmateriaal, en intussen wordt het ook standaard gerecycleerd. Met een recyclagecijfer van 56 procent is België een absolute koploper in Europa. Daarnaast werd nog eens 13 procent verbrand met recuperatie van de warmte-energie. De selectieve inzameling van kunststoffolies op bouwwerven, die gebruikt worden rond bakstenen, cement of isolatiemateriaal, blijft ook stijgen: in 2014 werden er maar liefst 143.000 zakken ingezet om die kunststoffolie in te zamelen. Een stijging van 7 procent in vergelijking met het vorige record.

We moeten ervoor zorgen dat we blijven  vooruitgaan met de recyclage van kunststof. De uitdaging zit nu in de evolutie, en we bestuderen nieuwe initiatieven om deze vooruitgang te blijven boeken. Wij merken dat ondernemingen duidelijk meer bezig zijn met het milieu. Uiteraard willen ze in orde zijn met de wetten en regels die hiervoor opgesteld zijn, maar het gaat verder dan dat. Belgische ondernemingen worden steeds milieubewuster. Een zeer positieve evolutie.

Johan Sneyers, CEO VAL-I-PAC

Hout, karton en metaal worden al langer consequent gerecycleerd. De door VAL-I-PAC registreerde recyclagecijfers tonen 99,5 procent voor karton, 74 procent voor hout en 83 procent voor metaal.

En wellicht ligt het werkelijke percentage voor metaal nog hoger: we werken aan nieuwe registratiemethodes om deze nog beter te capteren.

Johan Sneyers

Belgische bedrijfswereld aan top van Europa

De hoge score is mede te danken aan het feit dat steeds meer bedrijven door VAL-I-PAC gestimuleerd worden om hun afval selectief in te zamelen. VAL-I-PAC neemt verder de administratie over, zodat de bedrijven in orde zijn met de wetgeving.

.Het is een win-winsituatie: selectieve inzameling is niet alleen goed voor het milieu, het levert de bedrijven ook een mooie financiële ondersteuning op”, zegt Johan Sneyers, CEO van VAL-I-PAC. “87,5 procent van de markt doet vandaag hiervoor beroep op VAL-I-PAC.

Johan Sneyers

De Belgische bedrijfswereld recycleert het beste van alle Europese landen. Met 600.000 ton aan gerecycleerde bedrijfsmatige verpakkingen recycleerden de Belgische ondernemingen maar liefst   86 procent van hun bedrijfsmatig verpakkingsafval, een record in Europa én een stijging ten opzichte van vorig jaar. Dit succes is te danken aan het grote aantal bedrijven dat jaarlijks zijn verpakkingsafval selectief laat ophalen. Belgische ondernemingen sorteren zorgvuldig, en goed gesorteerde materialen zijn waardevol en worden vlot gerecycleerd. Met dit record overstijgt de Belgische bedrijfswereld uiteraard de doelstellingen van het Interregionaal Samenwerkingsakkoord (ISA).

Over VAL-I-PAC

VAL-I-PAC vzw is een initiatief van 26 Belgische ondernemingen, 20 sectorfederaties en de drie regionale werkgeversorganisaties  VOKA, het UWE en Beci.

VAL-I-PAC is als privé organisatie erkend  voor de uitvoering van de wettelijke terugname- en informatieplicht van het Bedrijfsmatig Verpakkingsafval van haar leden.

VAL-I-PAC is een multisectorieel en multimateriaal systeem dat werkt met bestaande ophalers, recuperanten en recyclagestructuren en dat een economisch haalbare oplossing biedt voor alle betrokken partijen in de drie gewesten. VAL-I-PAC stimuleert de selectieve inzameling van bedrijfsmatig verpakkingsafval door het betalen van financiële tegemoetkomingen aan ontpakkers.

 

Goele Lemmens

Consultant, Bepublic

Johan Sneyers

CEO, VAL-I-PAC

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be