Meli Honing viert 100ste verjaardag met forse ambities: “tegen 2030 het grootste honingbedrijf van Europa worden”
14 april 2025

- 100 jaar na de oprichting hebben de eigenaarsfamilie Florizoone en CEO Koen Steurbaut nog sterke groeiambities.
- Tegen 2030 moet de productie met de helft groeien.
- Een miljoeneninvestering zal de verpakkingsafdeling verder automatiseren alsook de kwaliteit van de producten blijven garanderen.
- Volledige rebranding van logo, labels en website en gouden honingpotjes (14 karaat) te winnen naar aanleiding van 100 jaar Meli
VEURNE, maandag 14 april 2025. Meli, het iconische honingbedrijf uit Veurne, bestaat dit jaar exact 100 jaar. Het familiebedrijf wil die verjaardag niet onopgemerkt laten voorbij gaan. Het logo en de labels worden vernieuwd en later dit jaar pakt Meli uit met onder meer retroverpakkingen, honingpotjes in 14 karaats goud en een groot feest in Plopsaland, het vroegere Meli-Park. Tegelijk blaakt Meli van vertrouwen. Het wil tegen 2030 het grootste honingbedrijf van Europa worden. Daarvoor investeert het ettelijke miljoenen in de verdere automatisatie van de verpakkingsafdeling en blijft het zijn sterke focus op kwaliteit behouden.

2025 is een feestjaar voor Meli. In 100 jaar tijd groeide het éénmansbedrijfje van stichter Alberic Florizoone uit tot een iconisch Belgisch merk met een sterke traditie en dito kwaliteitslabel. Het bedrijf blikt vol trots terug op het parcours dat het de laatste decennia heeft afgelegd, maar houdt het vizier ook op de toekomst gericht. En wat dat betreft, ontbreekt het allerminst aan plannen en ambities.
“Meli is op dit moment – samen met zijn dochteronderneming Imkerij de Traay uit Nederland – onbetwist marktleider in de Benelux. De honing die we maken, is bestemd voor de verkoop in eigen land, maar evenzeer voor export naar Frankrijk, Duitsland, Italië en Scandinavië. We hebben de ambitie om sterk op te schalen tegen 2030 en die buitenlandse markten verder te ontwikkelen”, zegt Koen Steurbaut, CEO van Meli.
Om de ambitie van grootste honingbedrijf van Europa waar te maken, worden ettelijke miljoenen euro geïnvesteerd in de verdere automatisering van de verpakkingslijnen. Tegen het derde kwartaal van 2026 moet deze uitbreiding operationeel zijn. Meli benadrukt dat hierdoor geen ontslagen zullen vallen.
Tegelijk is er sinds enkele maanden ook een weekendploeg aan de slag zodat de productie 7 dagen per week (ook ’s nachts) kan doorgaan. Ook dit past in de geplande expansie. Door de automatisering zal de productiviteit verder stijgen waardoor de sterke groeiambities kunnen worden waargemaakt.
Meli blijft daarnaast dag in dag uit streng waken over de kwaliteit van zijn unieke honingsmaak. En de ontwikkeling en de zoektocht naar nieuwe honingorigines, blendings en smaken wordt onverminderd verdergezet. Dit is al jaren de sterkte van het bedrijf uit Veurne. En dat zal zo blijven.
Lokale verankering
Meli kiest resoluut voor een verankering in België. De raad van bestuur en het management hebben beslist niet te delokaliseren. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt slaagt Meli erin om voldoende personeel aan te werven. Bovendien is er in de fabriek in Veurne plaats genoeg voor (mogelijke) uitbreiding.
2025, een jubileumjaar met gouden potjes van 14 karaat
De komende maanden staan er tal van acties op het programma die de 100ste verjaardag van Meli extra luister moeten geven. In de winkelrekken verschijnen producten in retroverpakking en consumenten kunnen een reis winnen naar de kleurrijke bloemenweides in Mexico waar de honing, onder andere, vandaan komt. Daarnaast schenkt Meli in totaal 12 gouden miniatuurpotjes (14 karaat), ter waarde van 3.000 euro elk. In september tenslotte is er een exclusief feest in Plopsaland waar consumenten een VIP-ticket voor kunnen winnen.
Stringente kwaliteitscontrole
2025 mag dan wel in teken staan van de verjaardag, kwaliteitscontrole is en blijft een topprioriteit. Meli staat bekend voor zijn stringente controle van de honing die het wereldwijd aankoopt bij imkers. Het laboratorium test heel uitgebreid alle stalen die binnenkomen op een veelheid aan parameters. Dat gaat over controles op de enzymatische activiteit, het vochtgehalte, de aanwezigheid van residuen en de authenticiteit. Het bedrijf beschikt hiervoor als één van de weinigen in Europa over een NMR-scanner die tot op moleculair niveau de honing analyseert.
“Ons laboratorium is state-of-the art. Permanent zijn er 3 medewerkers in de weer die jaarlijks iets meer dan 1000 stalen honing controleren. We werken ook samen met gerenommeerde externe labo’s uit het buitenland die gespecialiseerd zijn in honing. Daarnaast gebruiken we ook onze NMR-scanner. Deze werkwijze laat ons toe om de meest kwalitatieve en smaakvolle producten met honing van over de hele wereld op de West-Europese markt te brengen”, aldus Koen Steurbaut, CEO van Meli.
Historiek en familiale opvolging
Meli werd opgericht in 1925 door Alberic Florizoone. Hij was imker en 18 jaar toen hij de honing die hij oogstte en verwerkte in de tuin van zijn ouders begon te verkopen aan familie, buren en vrienden. Langzaam krikte hij de verkoop op en kon van zijn hobby zijn beroep maken. In 1935 opende hij in Adinkerke het Bijenpaleis, een cafetaria met informatie over bijen en honing. Hij noemde het project “Meli”, een anagram van het Franse woord voor honing, “miel”. Hij mikte daarmee op toeristen uit diverse streken die naar de Belgische kust kwamen. Even later installeerde hij een speeltuin die later uitgroeide tot het Meli-Park. In 1999 kocht Studio 100 het Meli-Park over om het uit te bouwen tot Plopsaland.
Alberic was 85 jaar toen hij in 1992 overleed. Om strategische redenen nam geen enkele van zijn vier kinderen (Guy, Robert, Roland en Nicole) bewust een operationele rol in het bedrijf. Dit geldt ook zo voor de derde generatie. Dit werd zo met consensus in het familiecharter opgenomen. Het is vrij uniek voor een familiebedrijf dat de telgen van de stichter geen deel uitmaken van de directie. Guy, Robert, Roland en Nicole zetelen in de raad van bestuur en zijn 100% eigenaar. Ze stippelen mee de algemene krijtlijnen van het beleid uit, bepalen de langetermijnstrategie en geven het management alle ruimte en vrijheid om eigen accenten te leggen. Op die manier stoomt de familie Florizoone het bekendste Belgische honingbedrijf verder klaar voor de toekomst.
Profiel Meli
Opgericht in 1925 door imker Alberic Florizoone.
Meli opent in 1997 in Veurne één van de nieuwste honingbedrijven in Europa. 4.660 m², uitgerust met hoogstaande honing-technologie waaronder de eerste volautomatische afvullijn voor knijpflessen. Vandaag heeft het bedrijf een productieoppervlakte van ongeveer 16.000m².
Neemt in 2021 Imkerij de Traay over in Nederland en wordt de grootste honingverwerker in de Benelux.
Produceert vandaag 20 miljoen kilogram honing per jaar (incl. dochteronderneming Imkerij de Traay), bestemd voor het eigen merk (25%) als voor private labels (75%).
Producten: vaste honing, vloeibare honing, honingwafels en -koek, verzorgingsproducten op basis van honing (diversificatie sinds de overname van Imkerij de Traay)
Geconsolideerde omzet: 85 miljoen euro (2024)
Werknemers: 97 (geconsolideerd)
CEO: Koen Steurbaut
Geconsolideerde ebitda: 7,4 miljoen euro
Nettowinst: 4 miljoen euro
Meer info op www.meli.be
Perscontact:
Marc Houthuys, woordvoerder Meli, 0496 16 63 57, HouthuysMarc@meli.be
Gunter Huyghe, pr-consultant Bepublic Group, 0495 79 73 96, gunter.huyghe@bepublicgroup.be