Minister van Sport Ben Weyts en Vlaamse Sportfederatie maken 13 ‘Jonge Leeuwen’ bekend

Project met jonge sportondernemers helpt sportclubs aan vernieuwende ideeën om werking te verbeteren

De Vlaamse Sportfederatie heeft in aanwezigheid van minister van Sport Ben Weyts 13 ‘Jonge Leeuwen’ bekendgemaakt. De jongeren tussen 16 en 25 jaar uit 10 verschillende sportdisciplines werken de komende maanden met steun van ex-topatleten en sportexperten frisse ideeën uit om de maatschappelijke uitdagingen van onze sportclubs en -federaties aan te pakken. Denk aan: het werven van nieuwe leden in minder bekende sporten, de communicatie met anderstaligen of het nauwer betrekken van ouders bij de clubwerking.  De jonge sportondernemers krijgen daarvoor zeven maanden de tijd. De vier beste projecten maken in september kans op een mooie beloning.

Jonge Leeuwen is ontstaan vanuit een succesvol project bij Tennis Vlaanderen. Zij gaan al enkele jaren op zoek naar vernieuwende ideeën binnen de sport. Ook bij andere sportfederaties merkte de Vlaamse Sportfederatie dat er een grote nood was om (jonge) sporters te stimuleren in hun persoonlijke ontwikkeling, los van het sportieve. Daarom lanceerde de Vlaamse Sportfederatie, met steun van Vlaams minister van Sport Ben Weyts, eind 2021 een oproep naar jong bloed tussen 16 en 25 jaar. Het doel: met frisse, vernieuwende ideeën een antwoord bieden op de maatschappelijke uitdagingen waar de amateursportclubs vandaag mee worstelen. Na een selectieprocedure van twee maanden zijn de 13 sportondernemers van de toekomst bekend.

We hebben ons vooral gericht op tieners en twintigers die actief zijn in een sportclub én een idee hebben om hun sport lokaal of in heel Vlaanderen naar een hoger niveau te tillen. De frisse ideeën zijn bovendien niet noodzakelijk toegespitst op één sport. Ze kunnen ook andere disciplines en federaties inspireren. Wie weet ontdekken we wel een nieuwe Cédric Van Branteghem, Tomas Van Den Spiegel of Elodie Ouédraogo, die als ondernemer in de sportwereld erg succesvol zijn!”

Robin Ramakers, Manager Vertegenwoordiging Vlaamse Sportfederatie

Jong talent inspireert sportwereld met straffe ideeën

De voorbije maanden konden jongeren van Vlaamse sportclubs ideeën indienen om de werking van hun lokale club of de hele federatie te inspireren en hun werking te verbeteren. In totaal werden 13 jongeren geselecteerd. De 4 meisjes en 9 jongens tussen de 16 en 25 jaar krijgen de komende maanden de kans en de ondersteuning om hun idee te verfijnen en uit te werken met de steun van Sport Vlaanderen en Vlaams minister van Sport Ben Weyts.

“In de ruim 20.000 sportclubs die Vlaanderen telt, loopt er zowel op als naast het veld heel wat jong én creatief talent rond. In het project Jonge Leeuwen staan de capaciteiten van de jongeren centraal. We geven jongeren met heel diverse achtergronden de kans om zichzelf verder te ontplooien. We ondersteunen hen en helpen hen bij het waarmaken van hun plannen voor een optimale clubwerking. We geloven dat deze Jonge Leeuwen met hun projecten ook andere jongeren zullen inspireren om zich te engageren voor hun favoriete sportvereniging.”

Ben Weyts, Vlaams minister van Sport

Dit zijn de 13 geselecteerde Jonge Leeuwen, actief in 10 verschillende sporttakken.

Naam

Sport

Project

Liese Schroven

Atletiek

Hoe kunnen verenigingen beter omgaan met anderstalige sporters?

Kelly Stuer

Schermen

Hoe verlagen we de drempels voor jongeren om een (minder bekende) sport als schermen uit te proberen?

Jonas Vandeputte & Bjarne Vandenbroucke

Wielrennen

Hoe gaan we de uitstroom van officials in de koers tegen?

Achraf El Yakhloufi

Korfbal

Hoe kan je als team en club ook buiten het sportgebeuren een hechtere groep vormen?

Simon Verleye

Rugby

Hoe maken we de rugbysport bekender in Vlaanderen?

Floriaan Van den Brande

Zeilen

Hoe vind je als zeiler buddy’s om de sport samen te beoefenen?

Julie Bries & Hayley Coopman

Basketbal

Hoe maken we meisjesbasketbal populairder?

Cedric Vermeiren & Wannes Theys

Hockey

Hoe geven we de jeugd een luidere stem in de hockeywereld?

 

Stijn Heuninck

Zwemmen

Hoe overtuigen we 18-plussers om te blijven zwemmen als ze verder studeren of een job starten?

Loic Carlier

Tennis

Hoe vergroten we de betrokkenheid van ouders en spelers bij de club?

 

 

Vier laureaten

De 13 jongeren krijgen elk een buddy die hen doorheen het hele traject zal begeleiden. Ook experts en ex-topsporters zullen de jongeren ondersteunen via inspiratiessessies en workshops. Tijdens de startdag, afgelopen zaterdag in de Gentse Ghelamco Arena, waren Red Lion Thomas Briels, sportpsychologe Ellen Schouppe en Enzo Maenhaut van Cyclo Studio van de partij. 

Het traject van de Jonge Leeuwen loopt zeven maanden. In september kiest een onafhankelijke jury de winnaars in vier verschillende categorieën: de Jonge Leeuw met het allerbeste project, de Jonge Leeuw met het mooiste maatschappelijke thema, de Jonge Leeuw die de clubcultuur het meest bevordert en de Jonge Leeuw die het verst geraakt is ondanks een grote tegenslag.

Meer info: www.jongeleeuwen.be

***

Over de Vlaamse Sportfederatie 

De Vlaamse Sportfederatie vzw is de koepelorganisatie voor sportfederaties en hun sportclubs in Vlaanderen. De Vlaamse Sportfederatie overkoepelt 51 gesubsidieerde en 15 louter erkende federaties, goed voor 1,4 miljoen sporters in Vlaanderen, die sporten in zo’n 20.000 sportclubs. De Vlaamse Sportfederatie versterkt samen met sportfederaties en sportclubs hun werking en aanbod, zodat meer mensen in Vlaanderen kwalitatief kunnen sporten. 

 

Robin Ramakers

Manager Vertegenwoordiging, Vlaamse Sportfederatie

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be