Na Tournée Minérale en Try Vegan: nieuwe challenge ‘Een week (ge)zonder’ wil Vlaming beter doen eten en drinken

Initiatiefnemer Diabetes Liga en ambassadeur Michaël Sels: “Ons lichaam resetten en de basis van gezond eten opnieuw ontdekken”

Amper 5% van de Vlamingen eet genoeg groenten en fruit, blijkt uit de meest recente gegevens van Sciensano. Omdat die cijfers zo alarmerend zijn, lanceren Diabetes Liga en diëtist Michaël Sels binnenkort de allereerste editie van ‘een week gezonder’. Een uitdaging om een week lang meer groenten, fruit en plantaardige gerechten op ons bord te leggen en minder ongezonde en ultrabewerkte producten. “Een reset van ons lichaam, zoals ‘start to run’, maar dan voor eten”, klinkt het bij de initiatiefnemers. Op www.eenweekgezonder.be kan je je nu al gratis inschrijven om goed voorbereid aan de challenge in juni te beginnen.  

De cijfers over de groente- en fruitconsumptie van de gemiddelde Vlaming zijn bedroevend. Slechts 330.000 Vlamingen – zo’n 5% – eet dagelijks de aanbevolen hoeveelheid. En ook onze andere voedingsgewoontes kunnen beter, zo blijkt uit verschillende rapporten van Sciensano, de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO en de World Obesity Federation. De Vlaming eet gemiddeld te veel zout, te veel toegevoegde suikers en te veel verzadigde vetten. Gevolg: bijna zes op de tien Belgen zijn te zwaar en zeker 16 procent obees. ​ 

‘Start to eat’ 

Om de negatieve gezondheidstrend van de laatste jaren te keren, lanceren Diabetes Liga en diëtist Michaël Sels een nieuwe voedingschallenge: ‘een week (ge)zonder’. De uitdaging is toegespitst op 3 elementen: meer verse en onbewerkte voeding eten, gevarieerd en meer regelmatig eten en plantaardige producten kiezen als basis voor elke maaltijd. Doel: het dagelijks voedingspatroon van de Vlaming ‘resetten’ en nieuwe, gezondere voedingsgewoontes aanleren. 

Michaël Sels: “Wij zetten ons af tegen de vele dieetlijstjes of experten die zweren bij wat je allemaal niet mag of juist wél moet eten. We vertrekken vanuit een positieve insteek: méér gezonde producten eten zorgt er automatisch voor dat we ook minder ongezonde dingen binnenkrijgen. Doordat we nu zoveel ultrabewerkte voeding eten, weten we niet meer wat we echt eten. We roepen de Vlaming op om zelf te koken met simpele ingrediënten die we allemaal kennen. Voeding is voor veel mensen een nieuwe religie geworden, waarin goeroes je met allerlei exotische producten of onbekende stoffen willen overtuigen van hun gelijk. Deze ‘week gezonder’ blijft daar zover mogelijk van weg: het is een oproep om van nul te beginnen en terug te keren naar de basis van gezonde voedingsgewoontes. Zie het als een soort start to run, maar dan voor eten.” 

Michaël Sels
Michaël Sels

Behapbare budgetrecepten 

Op www.eenweekgezonder.be kan iedereen zich vanaf nu inschrijven voor de gratis challenge die op 5 juni van start gaat. Alle deelnemers krijgen de komende weken alvast tientallen toegankelijke tips om beter te eten en te drinken en advies om etiketten en nutriscores van voedingsproducten te leren ontcijferen. 

“We willen geen betuttelende actie organiseren waarin we de Vlaming zeggen: ‘doe dit of doe dat’. Integendeel. We richten ons ook niet alleen tot mensen met diabetes, we dagen álle Vlamingen uit om minstens 500 gram groenten en fruit per dag te eten. Gezonde voeding is de beste preventie van chronische ziektes zoals diabetes type 2, maar ook hart- en vaatziekten en kanker. Tournée Minérale en de jaarlijkse Suikerchallenge in Nederland hebben al tien- tot zelfs honderdduizenden mensen overtuigd om ongezonde producten te mijden. We mikken met deze uitdaging op tienduizenden deelnemers die op deze manier een eerste stap zetten naar een gezonder dagelijks voedingspatroon.” – Inge Everaert, Teamcoördinator Kenniscentrum, Beleid en Onderzoek Diabetes Liga. 

Met een magazine vol behapbare budgetrecepten ontkracht Diabetes Liga in de aanloop naar ‘een week (ge)zonder’ ook de mythe dat gezonde voeding vaak duurder en minder lekker is. Deelnemers aan de challenge krijgen een twintigtal recepten opgestuurd om hun een ‘week (ge)zonder’ goed voorbereid aan te vatten. Van een ontbijtkom met havermout en fruit voor 0,4 euro per persoon tot een lunch met gevulde paprika’s, quinoa en geitenkaas voor minder dan 2 euro per persoon. ​ 

Drie gouden tips 

Michaël Sels geeft alvast drie ludieke tips om van de week gezonder een succes maken. ​ 

  • “Koop niet wat je oma of twaalfjarige zoon of dochter niet zou begrijpen”. Lees je een etiket op een product in de supermarkt waarop heel wat termen staan die je niet begrijpt? Koop het dan niet, vaak is het ultrabewerkte voeding die per definitie niet gezond is. 
  • “Ga voor méér, méér, méér, niet voor minder, minder minder”. Zet vooral meer groente, meer fruit en vaker volle granen op je menu. Doe je dat, dan volgt de rest vanzelf. 
  • “Let niet op je gewicht en ga niet met honger van tafel”. Ga niet elke dag op de weegschaal staan om te zien of je goede intenties je gewicht meteen naar beneden brengen. En ga ook niet met honger van tafel, zoals sommige diëten promoten. Hou liever een dagboekje bij met wat je wanneer eet. Zo ontdek je vaak verborgen eetmomenten die je zou kunnen verminderen. 

 

Contactpersoon Diabetes Liga: ​ 

Inge Everaert, Teamcoördinator Kenniscentrum, Beleid en Onderzoek 

[email protected] – GSM +32 472 42 15 18 

 

Michael Sels, Hoofddiëtist UZA ​ ​ 

[email protected] - Tel + 32 3 821 34 09 – GSM +32 498 25 44 14 

 

Extra informatie op www.eenweekgezonder.be

 

 

*** 

‘Een Week Gezonder’ wordt ook ondersteund door Bio-Planet en Colruyt Group Academy die het initiatief zullen promoten bij hun klanten. Bio-Planet is als supermarkt al meer dan 20 jaar thuis in het aanbieden van lekkere, gezonde en duurzaam geteelde voeding. Een groot deel van hun assortiment voldoet bovendien aan de richtlijnen voor gezonde voeding van de Diabetes Liga en is geschikt voor mensen met diabetes en dus eigenlijk voor iedereen die gezond wil eten. Samen met Colruyt Group Academy zet de supermarktketen ook in op bewustmaking rond gezonde voeding met een breed aanbod kookworkshops en lezingen. In het kort: de ideale partners voor ’Een week gezonder’. 

Over Diabetes Liga 

De Diabetes Liga streeft als onafhankelijke vereniging naar de beste zorg en omkadering voor wie met diabetes wordt geconfronteerd. Zowel mensen met diabetes en hun omgeving als iedereen die professioneel betrokken is, maken deel uit van de 350 vrijwilligers en meer dan 18.000 leden. De werking richt zich op verspreiden van kwalitatieve informatie, behartiging van de belangen van mensen met diabetes, creëren van een netwerk en ervaringsuitwisseling rond diabetes. In opdracht van de Vlaamse overheid werkt de Diabetes Liga aan een betere preventie van type 2 diabetes. 

 

Over Michael Sels 

Michaël Sels is hoofddiëtist van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, gediplomeerd chef en auteur In 2020 bracht hij zijn eerste boek uit, Lekker lang leven, waarin hij de brug slaat tussen theorie en praktijk en hij de meerwaarde toont van gezonde voeding. Want de link tussen wat we dagelijks eten en de ziektes van deze tijd is onmiskenbaar. Bovendien hoopt hij op deze manier ook dat mensen hun 'verboden-te-etenlijstjes' naast zich neerleggen en gewoon gaan genieten van wat goed is voor hen. In het voorjaar van 2021 kreeg hij ook zijn eigen televisieprogramma Lekker Lang Leven op njam!. In oktober 2021 bracht hij zijn tweede boek Lekker lang leven uit met 50 recepten die focussen op meer, meer en meer! Meer groenten, meer fruit en meer genieten. 

 

 

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be