Nationale bank geeft groen licht voor 'digitale boekhouder voor gezinnen' die automatisch je bankrekeningen analyseert

Belg bespaart op gezinsbudget en vermijdt achterstallige betalingen met Vlaamse app ROOV

De Nationale Bank heeft zopas groen licht gegeven voor een nieuw digitaal platform waarop je niet alleen je gezinsbudget kan beheren, maar die nu ook veilig, automatisch en anoniem je bankrekeningen analyseert. De zogeheten ‘digitale boekhouder voor gezinnen’ - ROOV - is daarmee een van de allereerste financiële apps voor particulieren die van de Nationale Bank een licentie krijgt om bankrekeningen te koppelen. De fintech achter de app haalt bovendien meer dan één miljoen euro extra kapitaal op. “Dit maakt tal van nieuwe toepassingen mogelijk”, luidt het bij ROOV. “Zo zullen ROOV-gebruikers binnenkort bijvoorbeeld hun uitgavenpatroon kunnen vergelijken met die van gelijkaardige gebruikers.”

De app van ROOV is al enige tijd eenvoudig te downloaden. Goed 47.000 Belgen hebben dit intussen al gedaan en kunnen er vandaag al hun inkomsten en uitgaven op bijhouden én hun budget analyseren en optimaliseren. Via de app kan je bijvoorbeeld nagaan of je wel de goedkoopste energieleverancier of het voordeligste telecompakket hebt. Bovendien verwittigt ROOV je indien je een rekening te laat dreigt te betalen. Zo vermijd je onnodige boetes. Met de licentie van de Nationale Bank en een kapitaalverhoging van meer dan één miljoen euro, zet de financiële app een belangrijke volgende stap.

Goedgekeurd door de Nationale Bank

Concreet kan je met de Premium versie van ROOV nu ook je bankrekening(en) koppelen aan de app. Die analyseert dan volledig automatisch, veilig en anoniem je rekening(en) om je een accuraat budgetoverzicht te geven. Daarvoor heeft het recent van de Nationale Bank een licentie gekregen die toegang biedt tot de data van 25 erkende bankinstellingen in ons land. En dat onder strikte voorwaarden. De licentie komt er niet zomaar. De voorbije maanden heeft ROOV aangetoond dat het compleet veilig en anoniem gevoelige informatie behandelt. En daarmee is het meteen ook een van de eerste drie financiële apps voor particulieren in dit land die zo’n licentie krijgen.

“Bij ROOV is je data volledig veilig. Wij verkopen je gegevens niet door en je beslist honderd procent zelf wat ermee gebeurt. Zo sturen wij bijvoorbeeld enkel de data van je energieverbruik volledig anoniem door naar energieleveranciers wanneer je ons daarvoor uitdrukkelijk de toestemming geeft.”

- Frédéric Vandenhende, Co-founder en CEO ROOV.

Naast het koppelen van je bankrekening met de app, kan je met de Premium versie van ROOV overigens ook meerdere portefeuilles creëren die je kan delen met bijvoorbeeld je partner of familielid.

“Geld besparen, iedereen wil het wel, maar toch slagen veel Belgen er niet in om hun budget optimaal te beheren. Ongeveer een derde krijgt zijn hele administratie zelfs niet geordend. Wij zien onszelf als de ‘boekhouders van de gezinnen’. Ons doel is om met een minimale input een maximaal resultaat te halen, zonder de privacy van onze klanten daarbij te schenden. Met deze nieuwe dienst wordt dit nu nog een stuk eenvoudiger. Zo kan de app nu ook via spitstechnologie volledig automatische en anoniem data van je bankrekening opnemen in het analysemodel. Dit schept een veel vollediger beeld van je inkomsten en uitgaven dan wanneer je het zelf moet invoeren.”

- Frédéric Vandenhende, Co-founder en CEO ROOV.

De basisversie van ROOV blijft overigens gratis. Wie gebruik wil maken van de premium versie betaalt daarvoor straks 4,99 euro per maand.

Kapitaalverhoging

ROOV hoopt tegen eind 2021 te kunnen groeien naar 100.000 gebruikers en wil steeds meer opties bieden om gezinsbudgetten optimaal te kunnen beheren. Daarom heeft de fintech recent haar kapitaal verhoogd met 1.15 miljoen euro. De investeerders zijn geen onbekenden in de ondernemerswereld. Onder meer Jonas Dhaenens, Wim Derkinderen, Luc Rombaut, Paul Thiers, Anthony De Clerck, en Jan De Clerck ondersteunen het project.

“Met deze nieuwe investeringen willen we nieuwe interessante opties ontwikkelen voor de Belg. We plannen onder meer een real estate module, waarmee verhuurders van vastgoed hun exacte rendement kunnen berekenen, en een peer-to-peer analyse tool, waarmee je jouw uitgavenpatroon kan vergelijken met die van gelijkaardige gebruikers.”

- Frédéric Vandenhende, Co-founder en CEO ROOV.

Zelf eens testen? Dan kan je een gratis demo downloaden op https://roov.app/nl

Contacteer ons
Tobias Van Assche, Bepublic
Over Bepublic