Nieuw kunstevent in Antwerpen: ​ meer dan 30 jonge kunstenaars exposeren op toplocaties

Jonge kunstenaars krijgen steun van Antwerpse galeristen, designhuizen, musea en andere culturele hotspots

  • In Antwerpen start To be 2016 een gloednieuw kunstproject waarbij 33 jonge Antwerpse kunstenaars de kans krijgen om hun werk op een originele manier aan het grote publiek te tonen.

  • Tientallen galeristen, designhuizen, musea en andere culturele hotspots - 38 in totaal - zetten hun deuren open om de jonge kunstenaars te laten exposeren. Zelfs Gert Voorjans, de Antwerpse binnenhuisarchitect van Mick Jagger, doet mee.

  • Het nieuwe event start dit weekend en de organisatie verwacht alvast enkele duizenden geïnteresseerden in en rond de Antwerpse Leopoldplaats.

Binnenkijken bij onder meer de Antwerpse binnenhuisarchitect van Mick Jagger en tegelijk enkele tientallen jonge, talentvolle kunstenaars aan het werk zien? Dat is het opzet van To be 2016, een gloednieuw kunstproject waarbij meer dan dertig Antwerpse kunstenaars de kans krijgen om hun werk op een originele manier aan het grote publiek te tonen. Het nieuwe event start dit weekend en krijgt de medewerking van tientallen galeristen, designhuizen, musea en andere culturele hotspots. De organisatie verwacht alvast enkele duizenden geïnteresseerden in en rond de Antwerpse Leopoldplaats.

Voor steeds meer jonge kunstenaars is het moeilijk om door te breken na hun studies. Om die reden kwam Art Design Antique Antwerp (ADAA), een nieuwe Antwerpse kunstorganisatie, met een nieuw kunstconcept op de proppen in samenwerking met de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en kunstschool Sint Lucas. To be 2016, zoals het project heet, is een kunstevent doorheen Antwerpen, waarbij kunstwerken van 33 net afgestudeerde studenten tentoon worden gesteld op 38 unieke locaties.

Opmerkelijk is dat tientallen antiquairs, kunstgalerijen, vintagewinkels, juwelierszaken en andere toppers deelnemen aan het event, dat grotendeels op en rond de Leopoldplaats doorgaat. Zo stelt onder meer Gert Voorjans, de wereldwijd gerenommeerde interieurarchitect die recent tot één van de beste interieurontwerpers van 2016 werd verkozen, uitzonderlijk zijn deuren open voor het grote publiek.

“Voorjans is vooral bekend voor het inrichten van de winkels van de Antwerps modeontwerper Dries Van Noten en mag ook wereldsterren als Mick Jagger en Nina Garcia tot zijn klanten rekenen. Dat je nu gewoon bij hem over de dorpel kan stappen, maakt het nog mooier. En daarmee stopt het niet, eens je binnen bent, zal je er de werken van  de Antwerpse kunstschilder Nils Verkaeren kunnen bekijken.”

Alec Nierinck organisator To be

Verborgen parels

Maar er zijn nog meer jonge kunstenaars die het komende weekend hun werken zullen kunnen tentoonstellen op absolute toplocaties. In het historische Maagdenhuismuseum bijvoorbeeld, of in theaterzaal DE studio. Maar ook bekende Antwerpenaar Erik Müllendorff, gespecialiseerd in design en uitbater van een Londense kunstgalerij, zet zijn deur open voor toptalent. Het is de Zwitserse artieste Karen Amanda Moser van de Sint-Lucas academie die in Müllendorf’s bekende 88-Gallery - eveneens in de Leopoldstraat - haar conceptuele kunst mag tonen.

Of nog een ander voorbeeld: juwelenontwerpster Elitsa Macheva uit Bulgarije. Zij mag haar mooiste werken tentoonstellen bij Marcel Nies, al sinds 1972 antiekhandelaar in Antwerpen en gerenommeerd lid van de Kamer van Antiquairs.

“33 kunstenaars nemen bij deze eerste editie deel aan het event. En dat op een totaal van 180 kunstenaars die in Antwerpen afstudeerden. In de toekomst hopen we dat ze allemaal kunnen exposeren, maar bij de aftrap van het event dit jaar zullen er al heel wat toppers tussen zitten. Het belangrijkste is dat we op termijn al die kunstenaars minstens één keer per jaar aan het grote publiek kunnen voorstellen. Want er zitten echt verborgen parels tussen.“

Alec Nierinck, organisator van To be

Leopoldplaats

Antwerpen staat bekend als dé Belgische modestad, maar met dit initiatief wil de organisatie tonen dat de Scheldestad nog zoveel méér in haar mars heeft. Dat daarvoor de Leopoldplaats werd uitgekozen, hoeft niet te verbazen.

“De buurt rond de Leopoldplaats trekt de laatste jaren steeds meer de aandacht van kunstenaars en kunstliefhebbers. Op dit moment is het de opkomende plek voor de Antwerpse kunstscène. Het spreekt voor zich dat we deze nieuwe culturele hub gekozen hebben om deze jonge kunstenaars tentoon te stellen.”

Alec Nierinck, organisator van To be.

Op vrijdagavond 25 november kan je deelnemen aan de Nocturne van To be 2016, en dat tussen 18 en 21 uur. Ook op zaterdag 26 en zondag 27 november kan je alle kunstenaars aan het werk zien in Antwerpen.

Alec Nierinck

Organisator To be

Koen Cypers

communicatie-adviseur, Bereal

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be