Oekraïners in groep aan de slag overwinnen sneller taalbarrière

Pilootproject van Adecco en Mowi in Brugge zeer hoopgevend

Volgens de jongste cijfers van Statbel vindt slechts 20% van de werkzoekende Oekraïense vluchtelingen een job. Taal is één van de grootste hinderpalen voor Oekraïense werkwilligen. Het uitzendbedrijf Adecco en het visverwerkingsbedrijf Mowi Belgium zien daarvoor oplossingen in de tewerkstelling van Oekraïners in groep én door taallessen te geven terwijl de Oekraïners al in dienst zijn. Bovendien geloven beide partijen dat Oekraïners vlotter toegang moeten kunnen vinden tot knelpuntberoepen. In samenwerking met VDAB en Travi - gespecialiseerd in de opleiding van uitzendkrachten - zetten Adecco en Mowi Belgium daarom in op “opleidingen op maat”. Deze zijn specifiek gericht om tegemoet te komen aan de noden van een bepaald bedrijf. Een eerste traject op de site van Mowi Belgium in Brugge werpt alvast zijn vruchten af.

Taal is één van de grootste hinderpalen voor veel Oekraïners om aan de slag te kunnen gaan op de Belgische arbeidsmarkt. Toch zijn er in groep altijd enkele Oekraïners die het Nederlands of Engels wél machtig zijn. Zij kunnen de vertaalslag maken voor de andere groepsleden. Die ‘groepstroef’ willen Adecco en Mowi Belgium beter benutten om de taaldrempel van veel Oekraïense werkwilligen in eerste fase te overbruggen.Taallessen vlak voor of vlak na de werkuren moeten de tewerkgestelde Oekraïners volledig ondersteunen om te integreren in hun nieuwe werkomgeving.

“Kunnen communiceren is cruciaal voor de werking en samenwerking binnen bedrijven. Daarom is taal ook zo’n belangrijk gegeven. Tegelijk beseffen we maar al te goed dat het niet evident is om op een korte tijd een volledig nieuwe taal te beheersen. Daarom geloven we sterk in de kracht van de groep om dit soort hindernissen te overbruggen.”

-Jan Dekeyser, Country Head Adecco België & Luxemburg

Knelpuntberoepen

België kent heel wat knelpuntberoepen. Gezien veel Oekraïense diploma’s niet erkend worden in België, is een groot aantal Oekraïense vluchtelingen bereid om die openstaande vacatures in te vullen. Toch is dat voor bedrijven geen evidentie, omdat veel Oekraïense werkzoekenden naast de taal, ook niet de juiste opleiding hebben. Daarom besloten Adecco en Mowi Belgium meer te vertrekken vanuit de specifieke noden van het bedrijf zelf. Op basis daarvan werken de partners een gerichte opleiding uit in samenwerking met de VDAB en Travi die zowel aansluit bij de vereisten van het bedrijf als bij de benodigde kennis van de werkzoekende Oekraïners. Zeven Oekraïense vluchtelingen konden zo via een traject aan de slag gaan bij visverwerkingsbedrijf Mowi Belgium.

“Dit vergt enige organisatorische flexibiliteit van onze kant, maar we geloven dat de groepsdynamiek hier het verschil zal maken. Vandaar dat we vol overtuiging in dit project zijn gestapt. En de resultaten mogen er zijn: het is een zeer gemotiveerde groep die volledig autonoom werkt. Bovendien is dit nog maar het begin: sommige van de Oekraïense collega’s hebben organisatorische en leidinggevende capaciteiten. We laten hen nu groeien in hun huidige rol, maar gaan hen zeker kansen aanbieden als die zich aandienen.”

-Kurt De Cock, Plant Manager van Mowi Belgium in Brugge
“We zijn verheugd om te zien hoe dit project bewijst dat tewerkstelling mogelijk is, zolang we ons focussen op de opportuniteiten in plaats van de limieten. Dit succesverhaal is een lichtend voorbeeld van hoe samenwerking en toewijding tot positieve resultaten kunnen leiden. We blijven ons inzetten om nog meer vluchtelingen aan het werk te helpen en de brug te slaan tussen hun vaardigheden en de behoeften van werkgevers."

Jan Dekeyser, Country Head van Adecco België en Luxemburg

Eenzelfde geluid is te horen bij Mowi Belgium, waar expliciet wordt verwezen naar de duurzaamheidsdoelstellingen van de VN:

Dit project sluit aan bij de visie van ons bedrijf en Mowi’s wereldwijde programma voor diversiteit en inclusie, één van de duurzaamheidsdoelstellingen van de VN. We richten ons op diversiteit in de hele waardeketen, en schenken veel aandacht aan eerlijke werkgelegenheid, en ontwikkeling en gelijke kansen voor àlle werknemers.”

-Kurt De Cock, Plant Manager van Mowi Belgium in Brugge

 

Frédéric Van Waeijenberge

Head of Marketing Adecco BeLux, The Adecco Group

Kurt De Cock

Factory Manager, Mowi

Sander Vanlouwe

PR Consultant, Bepublic

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be