Olympische vlam komt aan in Mechelen

Stad trekt laatste sprint richting Nationale Spelen van Special Olympics Belgium

De Olympische vlam is officieel aangekomen in Mechelen. Daarmee zet de stad zich schrap voor de laatste rechte lijn naar de Nationale Spelen van Special Olympics Belgium. Die vinden vanaf woensdagavond 17 mei tot en met zaterdag 20 mei plaats op verschillende Mechelse sportlocaties.

Vrijdag 5 mei liep Special Olympics-atleet Maarten Poels met een brandende fakkel Mechelen binnen. Op de Grote Markt ontstak hij de Olympische vlam. Dat gebeurde in aanwezigheid van Mechels burgemeester Alexander Vandersmissen, Abdrahman Labsir (schepen van Sport), Rina Rabau Nkandu (schepen van Participatie en Sociale Cohesie), Piet den Boer (facilitator van de Nationale Spelen in Mechelen en voorzitter van Foundation Mechelen) en Hans Bruyninckx (voorzitter Special Olympics Belgium). De Mechelaars kijken ernaar uit om alle atleten, hun familie en hun supporters binnen twee weken in hun stad te verwelkomen.

“Een samenleving waar iedereen erbij hoort. Dat moet altijd de ambitie zijn. De Nationale Spelen van Special Olympics Belgium brengen die ambitie in de praktijk. Ik ben dan ook enorm fier dat mijn stad Mechelen de plek is waar 3.500 atleten vier dagen lang het beste van zichzelf kunnen geven. Wij zijn klaar voor een warm onthaal van elk van hen en van iedereen die naar onze stad afzakt om hen uit volle borst toe te juichen.”

-Bart Somers, titelvoerend burgemeester en Vlaams minister van gelijke kansen
"We zijn enorm trots om de Nationale Spelen van Special Olympics in Mechelen te organiseren. Het is een geweldige kans om de talenten van atleten met een verstandelijke beperking te vieren en ons als gemeenschap te verbinden. Ook voor ons is het een belangrijk evenement dat zorgt voor meer bewustwording en begrip voor mensen met een verstandelijke beperking en meebouwt aan een inclusieve en respectvolle samenleving. Daar streven we als Mechelaars naar."

-Alexander Vandersmissen, burgemeester van Mechelen

LEES VERDER ONDER DE FOTO

3.500 atleten, 1.800 vrijwilligers

Meer dan 3.500 atleten nemen deel aan de Nationale Spelen in meer dan 20 Olympische sporten, zowel individueel als in teamverband. De atleten komen van alle achtergronden, sportervaringen en leeftijden. Zo is de jongste atleet 8 jaar oud en de oudste 76 jaar. De Spelen vinden plaats op 10 verschillende locaties, verspreid over de stad: sportpark De Nekker, de Nekkerhal, sportclub KMTHC, kazerne Peutie, Gymnopolis, manege de Verbrande Brug, bowling Burney’s, sportcomplex Plaon, sporthal IHAM en zwembad Geerdegemvaart. Supporters krijgen gratis toegang tot al deze locaties. In totaal helpen zo’n 1.800 vrijwilligers om de Nationale Spelen in goede banen te leiden.

"Als voorzitter van Foundation Mechelen ben ik ontzettend trots dat de Nationale Spelen van ​ Special Olympics in onze stad plaatsvinden. ​ Een unieke kans ​ om ​ inclusie en diversiteit te vieren. Er werd ​ afgelopen maanden met de lokale overheid, bedrijven, vrijwilligers en atleten hard gewerkt om ervoor te zorgen dat alles in goede banen loopt. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel steun en betrokkenheid er is vanuit de lokale gemeenschap en zijn dankbaar voor alle partners die zich hebben ingezet om dit mogelijk te maken.”

-Piet den Boer, voorzitter van Foundation Mechelen
“Laat de Spelen nu maar komen, we zijn er klaar voor! We kijken er enorm naar uit om de deelnemers, hun families en toeschouwers te verwelkomen. Elk jaar bieden de Nationale Spelen sporters met een verstandelijke beperking de kans om hun talenten te tonen en te laten zien dat zij volwaardig deel uitmaken van onze samenleving. We willen de stad, partners en onze vrijwilligers alvast van harte bedanken voor hun harde werk en toewijding. ”

-Hans Bruyninckx, voorzitter van Special Olympics Belgium

LEES VERDER ONDER DE FOTO

4 dagen sport en plezier

De Nationale Spelen van Special Olympics starten op woensdagavond 17 mei om 19u. Op dat moment brengt een delegatie atleten de Olympische vlam vanuit de Grote Markt naar het voetbalstadion van KV Mechelen, waar de openingsceremonie van de Spelen plaatsvindt. Donderdag vinden de voorrondes plaats die de atleten indelen op basis van hun sportniveau. Op vrijdag en zaterdag nemen de atleten het tegen elkaar op in verschillende competities met verschillende medaillemomenten.

Met een Olympisch dorp ontpopt De Nekker zich bovendien tot het kloppend hart van de Nationale Spelen doorheen de vier dagen. Op deze plek kunnen atleten en toeschouwers genieten van optredens en randanimatie. In datzelfde Olympisch dorp komen de Nationale Spelen om 16u ten einde met een slotceremonie.

"We zijn klaar om de Nationale Spelen op rolletjes te laten lopen. De afgelopen maanden hebben we nauw samengewerkt met Special Olympics en de verschillende Mechelse sportclubs om ervoor te zorgen dat alle faciliteiten en infrastructuur aanwezig zijn om de atleten de best mogelijke ervaring te bieden. We kijken ernaar uit iedereen te verwelkomen in onze stad en zijn trots op ​ zo’n ​ inclusieve en gastvrije Mechelse gemeenschap."

-Abdrahman Labsir, schepen van Sport
"Mechelen is een warme, solidaire stad waar iedereen zich thuis moet kunnen voelen en waar iedereen kansen kan krijgen om zich volop te ontplooien. Onze rol als gaststad voor de Nationale Spelen van Special Olympics markeert daartoe opnieuw een mijlpaal. We hebben het aangegrepen als kans om ontmoeting te stimuleren en te bouwen aan nog meer toegankelijkheid. Het is een verhaal dat Mechelaars met allerlei talenten, Mechelse scholen en Mechelse verenigingen verbindt. Samen maken we er een groot succes van."

-Rina Rabau Nkandu, Schepen van Ontmoeting voor alle Mechelaars

NOOT VOOR DE REDACTIE

Kom je graag een reportage maken op de Nationale Spelen?

Om je zo vlot mogelijk te kunnen helpen, vragen we je om je op voorhand aan te melden en door te geven op welke dag(en) je graag langskomt, welke wedstrijd(en) je graag in beeld brengt en welke atleten en/of andere stakeholders je graag spreekt. Dat doe je via deze link.

  • Wedstrijden vinden vanaf donderdag op verschillende locaties plaats tussen 9u en 17u. Een volledig overzicht van het programma en de timeslots van de verschillende wedstrijden is te vinden via deze link.
  • Achter deze link vind je de verhalen van verschillende atleten die open staan om met de pers te spreken.

 

Pieter Maenhout

Head of Marketing, Communication & Partnerships, Special Olympics Belgium

Lies Vertommen

Kabinetsmedewerker, Stad Mechelen

Sander Vanlouwe

PR Consultant, Bepublic

 

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be