‘Om lang te kunnen leven moeten we meer aandacht besteden aan onze mentale gezondheid’

Marcel Vanthilt getuigt in Genk over hoe je veel langer kan leven

Onze mentale gezondheid moet onze topprioriteit worden. Dat is de belangrijkste boodschap van tv-presentator Marcel Vanthilt. Vanthilt nam gisteravond deel aan het eindejaarsevent over langer leven van het BlueHealth Innovation Center (BHIC) in Genk. Zo’n 270 nieuwsgierigen wilden er weten hoe ze ouder kunnen worden met onder meer de hulp van wetenschap en technologie. Marcel Vanthilt getuigde over zijn televisieprogramma ‘Op naar de 100’ waarin hij zelf deelnam aan heel wat wetenschappelijke testen. Ook Vlaams minister voor Gezondheid Wouter Beke en Griet Vander Velpen, Medisch Directeur van het Ziekenhuis Oost-Limburg, gaven hun kijk op de recente ontwikkelingen.

Duizend jaar zullen we nooit worden, en dat is waarschijnlijk ook niet onze betrachting. Het menselijk lichaam takelt af en die zogeheten slijtage kunnen we niet stoppen. Maar de drie gastsprekers waren het er wel over eens dat het ooit haalbaar zal zijn om 120 jaar te worden.

Een echte succesformule om dat te bereiken bestaat er niet. Belangrijke factoren zijn sowieso gezond eten en beweging. Maar Marcel Vanthilt wijst ook graag op het belang van mentale gezondheid en maatschappelijk contact. In Japan kon hij ervaren hoe oudere mensen soms kleine misdrijven plegen om toch maar in de cel terecht te komen en zo sociaal contact te hebben met andere mensen. “Hechte, sociale banden en een duidelijke zingeving van je leven, spelen een belangrijke rol om een lang en kwalitatief leven uit te bouwen”, aldus Marcel Vanthilt. “Ook yoga en meditatie kunnen daarbij een positieve rol spelen”.

Ook ethische vraagstukken zoals euthanasie kwamen aan bod, een politiek gevoelig thema dat volgens Vlaams minister Wouter Beke steeds belangrijker zal worden: “waar ouderen mee spelen vandaag is niet de vraag zal ik honderd jaar worden. Het is, hoe kan ik op een kwaliteitsvolle manier ouder worden? De vraag is vaak niet over levens verlengen maar levens verkorten.”  

Wouter Beke gaf ook aan dat de vergrijzing van de bevolking en de extra nood aan gezondheidszorg dingen zijn waar de Vlaamse regering tijdens deze legislatuur erg op zal inzetten met meer capaciteit in onder meer ziekenhuizen en rusthuizen, hogere kwaliteit en meer betaalbaarheid.

Het hele event werd georganiseerd door BlueHealth Innovation Center, een publieke-private samenwerking die de digitale transformatie in de gezondheidszorg ondersteunt en jong ondernemerschap in de HealthTech sector stimuleert.

“Inspiratie is één van de zaken waar we mee bezig zijn en vanavond past daarin,” zegt Tom Braekeleirs, de directeur van BHIC. “Voor ons is het belangrijk dat we kijken naar nieuwe technologische- en digitale innovaties die ervoor kunnen zorgen dat mensen kwalitatief ouder kunnen worden, maar zonder dat het afbreuk doet aan de individu zelf.”

Contact:

Ilse Robberechts

GSM: +32 478 33 86 81

Email: [email protected]

Website: www.bhic.care

Over de organisatoren

Dit event wordt georganiseerd door BlueHealth Innovation Center (BHIC), een publiek-private samenwerking die de digitale transformatie in de gezondheidszorg ondersteunt en jong ondernemerschap in de HealthTech sector stimuleert. De organisatie coacht zorgprofessionals, start-ups en studenten in de uitbouw van digitale oplossing en begeleidt elke dag mensen van idee naar duurzaam ondernemen.

Het evenement wordt ook gesteund door verschillende organisaties die inzetten op technologische innovatie in de gezondheidssector zoals: Happy Aging, BioVille, Mobile Health Unit, In4care en ING.

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be