Ondanks corona overweegt helft Vlaamse huiseigenaars zonnepanelen waarvan 1 op 10 nog dit jaar

iChoosr past groepsaankoop aan: 35% korting en installatie in 2020

De helft van de Vlaamse huiseigenaars overweegt zonnepanelen te installeren. Eens beslist, willen ze ze snel op hun dak, 1 op 10 nog in 2020. Daar verandert de coronacrisis nauwelijks iets aan. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos voor en tijdens de crisis. Om het aankoopproces te versnellen, heeft marktleider iChoosr haar aanpak voor de groepsaankopen voor zonnepanelen vernieuwd. Inwoners van Limburg krijgen onmiddellijk een prijsvoorstel met een gemiddelde korting van 35% op de actuele marktprijs en een installatie in 2020. Zo genieten ze nog van het voordeel van de terugdraaiende teller.

Corona weinig invloed op honger naar zonnepanelen
Zonnepanelen zijn steeds populairder in Vlaanderen: in 2019 werden in Vlaanderen de helft meer zonnepanelen geplaatst dan in 2018. Bovendien blijkt de helft (51%) van de Vlaamse woningeigenaren die nog geen zonnepanelen heeft, dit in de toekomst wel te overwegen, met als belangrijkste reden de besparing op energiekosten. Daar verandert de coronacrisis weinig aan zo blijkt. 

Uit onderzoek uitgevoerd door Ipsos in opdracht van iChoosr, onafhankelijke organisator van groepsaankopen overweegt nog steeds de helft van Vlaamse huiseigenaren een aankoop van zonnepanelen. 1 op de 10 van hen wenst die nog in 2020 op zijn of haar dak. 6 op de 10 maakt momenteel nog geen concrete plannen voor de timing van de aankoop. Slechts 10% hiervan geeft aan dat de aankoop geen prioriteit meer is omwille van corona.

Nieuwe aanpak groepsaankoop zonnepanelen
iChoosr heeft besloten om het groepsaankoop-model voor zonnepanelen aan te passen zodat het aankoopproces sneller kan verlopen. Hiermee speelt iChoosr in op de verwachtingen van de Vlaming. De veiling onder de deelnemende zonnepanelen-leveranciers vindt op voorhand plaats, zodat deelnemers direct een prijsvoorstel krijgen. 

Dankzij dit nieuwe concept wordt het aankoopproces aanzienlijk verkort. Op basis van onze kennis en ervaringen van vorige groepsaankopen zonnepanelen kunnen we de veiling vooraf doen, zonder in te boeten op onze sterktes. We bieden nog steeds een interessante prijs/kwaliteitsverhouding, begeleiding en het gemak van een all-in zonnepanelensysteem met garanties. Maar nu weet je meteen welk prijskaartje hieraan vasthangt.”
Frédéric Dumalin van iChoosr

Direct aanbod met gemiddeld 35% korting in Limburg 
In Limburg is het nieuwe concept van groepsaankopen zonnepanelen nu ook in de praktijk omgezet. De veiling tussen de gekwalificeerde leveranciers heeft ondertussen plaatsgevonden. De winnende leverancier is Durasun. 

Deelnemers krijgen, na inschrijving, direct een prijsvoorstel waarbij ze gemiddeld 35% op de aankoop van een compleet zonnepanelensysteem besparen. Een standaard installatie voor een gezin van 4 personen (14 zwarte panelen van 310wp, 3.854 kWh) kost zo 3.790 euro (incl 6% btw). Dit brengt de gemiddelde terugverdientijd op minder dan 6 jaar.

“We hopen dat we met dit interessante aanbod nog meer inwoners uit Limburg kunnen motiveren om te kiezen voor een duurzame energieoplossing in de vorm van zonnepanelen. De inschrijvingen tot nu toe bevestigen in ieder geval de interesse, want ondertussen hebben al ruim 1300 Limburgers zich ingeschreven." 
Frédéric Dumalin

Plaatsing in 2020: voordeel van de terugdraaiende teller
Sinds vorige zomer krijgt iedereen die zonnepanelen laat installeren, automatisch een digitale meter. Wie voor 2021 zonnepanelen plaatst, kan nog vijftien jaar genieten van het voordeel van de terugdraaiende teller, waarbij de stroom die je op het net zet tegen hetzelfde tarief wordt vergoed als de stroom die je van het net afneemt, het zogenaamde prosumententarief. Bij plaatsing na 2020 valt deze mogelijkheid weg en worden de distributietarieven per definitie aangerekend op basis van de bruto afname van stroom.

“2020 wordt door velen gezien als een kanteljaar door de wijzigingen met de terugdraaiende teller. Met deze nieuwe aanpak voor groepsaankopen zonnepanelen willen we zoveel mogelijk mensen bereiken en hen de mogelijkheid geven om nog in 2020, aan een zeer voordelig tarief, zonnepanelen te installeren.”
Frédéric Dumalin

 Praktische informatie:

  • Inschrijven kan ​tot en met 29 mei 2020 ​gratis en vrijblijvend via www.ichoosr.be/zonnepanelen of via de gratis infolijn 0800 26 151. Een online webinar op 27 april zorgt voor meer uitleg en een kennismaking met de leverancier. Op 14 en 26 mei kan je ook nog vragen stellen tijdens een online chatsessie.
  • Na inschrijving ontvangt iedereen een persoonlijk voorstel op maat, met een indicatie van het rendement en de terugverdientijd. Wie het aanbod interessant vindt, gaat erop in. 
  • Het voorstel accepteren kan tot en met 29 mei 2020.
  • D​e winnende leverancier ontvangt daarna de gegevens, en neemt contact op om een dakinspectie en een installatiedag af te spreken. 
  • Het streefdoel is om ​alle installaties te plaatsen voor eind oktober 2020. 

Momenteel is dit nieuwe concept van iChoosr voor groepsaankopen zonnepanelen beschikbaar in Limburg en Vlaams-Brabant. Later dit jaar organiseert iChoosr ook dit type groepsaankopen zonnepanelen in andere Vlaamse provincies. 

Over het onderzoek
Het eerste onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van iChoosr tussen 7 en 16 januari 2020 bij 1.750 Vlaamse huiseigenaren, representatief op geslacht, leeftijd en diploma. Ipsos voerde, naar aanleiding van de coronacrisis, begin april een aanvullend onderzoek uit bij 500 Vlaamse huiseigenaren.

Over iChoosr
iChoosr is een onafhankelijke organisator van groepsaankopen en gespecialiseerd in onder andere  groene energiecontracten en zonnepanelen. Bij elke groepsaankoop wordt de inkoopkracht van vele consumenten gebundeld om een scherp geprijsd en transparant aanbod te verkrijgen. iChoosr neemt de deelnemers het uitzoekwerk uit handen en zorgt voor gegarandeerde kwaliteit van producten en werkzaamheden. De organisatie is opgericht in 2008 en inmiddels actief in onder andere België, Nederland, Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Japan. 

Wilma Schippers

PR Consultant

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be