Onderzoek bij 2.000 Vlamingen: 4 op de 10 jongvolwassenen voelt zich slecht in z’n vel
Kledingketen ZEB start unieke warme zelfliefdecampagne en zamelt geld in voor het JAC
11 april 2024
4 op de 10 jongvolwassenen heeft een laag zelfbeeld en voelt zich onzeker over zijn of haar lichaam. Dat blijkt uit een onderzoek door kledingketen ZEB, dat 1.901 klanten bevroeg. Hoe ouder je wordt, hoe positiever je in het leven staat en hoe minder je worstelt met je zelfbeeld. Naar aanleiding van die opvallende resultaten lanceert ZEB, een warme campagne waarbij James Cooke, Jitske Van de Veire, Sali Haidara en Elias Verwilt oproepen om lief te zijn voor jezelf. “Het is echt oké als je niet perfect bent”, zegt Matthias Hindriks, CEO van ZEB. Dat wil met deze campagne ook geld inzamelen voor het JAC, het jongerenaanbod van het CAW.
Kledingketen ZEB zet al jaren sterk in op het (mentaal) welzijn van zowel de eigen medewerkers als z’n klanten. Dat resulteerde in tal van hartverwarmende initiatieven. Denk maar aan bijvoorbeeld ZEB for Everyone, waarbij de winkels zo toegankelijk mogelijk zijn gemaakt zodat mensen met een beperking op hun eigen tempo en op maat kunnen shoppen. Daarnaast organiseerde ZEB vorig jaar nog een groots speeddate-event in Schoten waarbij klanten aan werknemers gekoppeld konden worden. Door hen van straat te helpen, wilde de kledingketen bijdragen tot hun geluk.
Nu gaat ZEB nog een stapje verder door het zelfbeeld van de klanten in kaart te brengen. Van de 1901 bevraagde personen – tussen de 16 en 99 jaar oud – gaf 28% aan een negatief zelfbeeld te hebben. Bijna 3 op de 10 (26%) voelt zich dan ook vaak tot zelfs altijd onzeker. Toch zijn er heel sterke verschillen hoe dertigplussers en jongvolwassenen hun zelfbeeld percipiëren. Slechts 130 van de 1.017 dertigplussers die de enquête hebben beantwoord, of 12,8%, gaf aan een negatief zelfbeeld te hebben. 14,9% voelt zich daarbij vaak tot altijd onzeker. Ruim driemaal meer jongvolwassenen tot dertig jaar hebben een negatief zelfbeeld. Van de 884 respondenten jonger dan 30 jaar oud gaf 46% aan een negatief zelfbeeld te hebben. 40% voelt zich dan ook vaak tot altijd onzeker. Wat mensen van mij denken, hun uiterlijk en zaken die mislopen beïnvloeden het sterkst die onzekerheid bij jongvolwassenen, terwijl een dertigplusser zich meer zorgen maakt over de toekomst.
“Die cijfers liggen in lijn met internationale studies. We zien dat jongvolwassenen een andere druk ervaren dan oudere volwassenen. Ze voelen een prestatiedruk, zoals de onzekerheid of ze een job zullen vinden, een huis kunnen kopen. Daarnaast voelen ze ook een druk die meer te maken heeft met fysieke aantrekkelijkheid. Ben ik aantrekkelijk? Wat vinden anderen van mijn uiterlijk? Kan ik een relatie aangaan? Hoe meer onze cultuur individualistisch wordt, des te meer twijfel er ontstaat bij individuen. We zien dan ook helaas geen afname van psychologische problemen bij jongeren.” – Patrick Luyten, hoogleraar Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen aan de KU Leuven
Lief zijn voor jezelf
De opvallende resultaten grepen ZEB erg aan. Daarom lanceert de kledingketen een ‘Selflovecampagne’, waarbij bekende influencers zoals Jitske Van de Veire, #LikeMe-zangeres Sali Haidara en tiktokker Elias Verwilt oproepen om vooral lief te zijn voor jezelf en blij te zijn met je lichaam, ook al is het misschien niet helemaal perfect. Die boodschap verkondigen ze alle drie zelf al regelmatig op hun eigen social media. Ook ZEB-ambassadeur James Cooke trekt mee het project.
“We hebben ons alle drie jarenlang heel onzeker gevoeld over ons lichaam en dat vrat heel erg aan ons. Via onze social media hebben we ons verhaal regelmatig al gedeeld en hebben we onze kwetsbaar opgesteld. Maar dat heeft ons wel doen inzien dat als je iets aan jezelf wil veranderen, je het vooral voor jezelf moet doen en niet voor iemand anders. Kijk eerst naar jezelf en zie jezelf graag. Het is perfect oké om je onzeker te voelen. We steunen dan ook voor de volle 200% dit mooi initiatief, omdat er inderdaad nog te weinig aandacht is voor zelfliefde en er te weinig over je mentaal welzijn gepraat wordt. Niemand verdient het om zich zo slecht in zijn of haar vel te voelen, omdat je jezelf inprent dat je anders moet zijn voor anderen.” – Jitske Van de Veire, Elias Verwilt en Sali Haidara
JAC steunen
Uit de enquête kwam ook naar voren dat sporten, muziek beluisteren en winkelen de manieren zijn om je, al is het maar voor even, beter in je vel te laten voelen en het zelfvertrouwen te laten groeien. Daarom geeft ZEB z’n klanten tijdens het shoppen peptalks. Vanaf 11 april kan je als klant een gepersonaliseerde ‘selflovecode’ ingeven. Heb je een maatje meer of verlies je stilaan je haar? Dat is voor ZEB perfect oké. Dankzij die codes hoopt ZEB dat z’n klanten hun lichaam, ook al is het misschien niet helemaal perfect, omarmen en aanvaarden en vooral: dat ze zich goed voelen.
“Het is echt confronterend om te zien hoeveel jongeren een negatief zelfbeeld hebben. Daarom ben ik als ambassadeur van ZEB erg trots op deze campagne. ZEB maakt er een punt van om vooroordelen te doorbreken, blikken te verruimen en iedereen aan te moedigen om zichzelf te blijven en steeds in jezelf te blijven geloven. Met selflovecodes als ZACHTVOORM3Z3LF of NIKSMISM3TMIJNL1JF delen ze niet alleen kortingen uit, maar ook kleine peptalks. Zo willen ze laten weten dat we niet alleen zijn met onze onzekerheden.” – James Cooke
Na afloop van de campagne zal ZEB een bedrag doneren aan een goed doel. Omdat het onderzoek vooral toonde dat het jongvolwassenen zijn die worstelen met hun zelfbeeld, viel de keuze op jongerenorganisatie JAC. Dat is een onderdeel van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) en zet in het op het welzijn van jongeren. Het JAC helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar oud met al hun vragen en problemen, biedt een luisterend oor en rust aan wie het kwijt is. Vorig jaar klopten liefst 24.285 jongeren aan bij het JAC, van wie er 10.423 specifiek vragen hadden over hun psychisch welbevinden. Ook stapten 7.283 jongeren in een begeleidingstraject.
“Ons onderzoek toont aan dat heel wat mensen worstelen met hun zelfbeeld, terwijl het echt perfect oké is om niet perfect te zijn. Als kledingketen wil ZEB dan ook z’n maatschappelijke rol opnemen. Via onze campagne proberen we de problematiek bespreekbaar te maken en vooral het taboe te doorbreken. Daarnaast hopen we dat we heel wat jongeren en jongvolwassenen kunnen helpen door het JAC te steunen. Het is een prachtige organisatie die heel mooi werk levert, maar het is duidelijk dat steeds meer jongeren het mentaal moeilijk hebben.” – Matthias Hindriks, CEO ZEB
“Een op vijf Vlaamse jongeren tussen 11 en 18 jaar voelt zich meermaals per week ongelukkig en meer dan de helft kampt met psychische klachten. Niet alle jongeren vinden vandaag echter hun weg naar de laagdrempelige professionele hulp van JAC. Dat bleek vorige week ook uit de bevraging van verschillende jongerenorganisaties zoals de Vlaamse jeugdraad en de Vlaamse Scholierenkoepel. We willen in de toekomst nog meer aanwezig zijn op plaatsen waar jongeren zijn, zowel online als in de fysieke wereld. We willen JAC nog meer bekendmaken bij jongeren. Samen met ZEB en deze campagne zorgen we ervoor dat jongeren de weg naar JAC beter vinden, zodat ze snel de gepaste hulp krijgen. Want onze jeugd is onze toekomst. We moeten er samen voor zorgen dat ze die ook kunnen waarmaken.” - Bart Claes, algemeen directeur van CAW. JAC is het Jongerenaanbod van CAW
Jitske Van de Veire: “Lief zijn”
Jitske Van de Veire is in het dagelijks leven zaakvoerder van een kappersketen, Jitske Knipt. In haar vrije tijd is ze erg actief op Instagram, waar ze de warme boodschap ‘lief zijn’ zo veel mogelijk probeert te verspreiden nadat ze zelf erg geworsteld heeft met har eigen zelfbeeld. “Ik ben zelf heel onzeker geweest, op het extreme af. Dat heeft zich rond mijn 19e geuit in een zware eetstoornis. Onzeker zijn hoort er dagelijks bij en ik ben daar ook heel eerlijk over. De ene dag gaat beter dan de andere. Ik probeer nu al 10 jaar ‘lief zijn voor mijn lijf’ te implementeren. Dat is namelijk niet zo makkelijk. Daarom heb ik de tekst ‘lief zijn’ ook op mijn benen getatoeëerd, als reminder voor mezelf. Die boodschap van zelfliefde begint nu stilaan door te dringen bij anderen.”
Selflovecode: L13FVOORMIJNLIJF
Elias Verwilt: “Iedereen is mooi”
Elias Verwilt is een bekende tiktokster met ruim 700.000 volgers. “Ik begin een beetje kaal te worden en vind dat soms wel vervelend. Het is echter helemaal perfect normaal dat dat gebeurt. Ik geef me op internet elke dag bloot en dat veroorzaakt ook heel wat onzekerheden. Dat probeer ik dan op te lossen met humor. Relativeren is dan ook erg belangrijk, net zoals beseffen dat iedereen zijn onzekerheden heeft. Die mogen er ook gewoon zijn en moet je niet negeren. Je moet dan ook die onzekerheden kunnen omarmen, waardoor je ze veel makkelijker kan accepteren. Dit is dan ook een heel mooi initiatief. Ik juich het toe dat erover gepraat wordt. Zeker op het internet, waar heel veel mensen onzeker van worden. Iedereen is mooi op zijn eigen manier en het is belangrijk dat iedereen dat weet.”
Selflovecode: MIJNHAIRL1N3ISFINE
Sali Haidara: “Het is helemaal oké om onzeker te zijn”
Sali Haidara is een musicalactrice die bij het grote publiek bekend werd dankzij haar rol in de populaire reeks #LikeMe. “Ik heb me heel lang heel onzeker gevoeld over mijn gewicht en heb 15 jaar van alles geprobeerd om af te vallen. Ik dacht de hele tijd dat ik moest afvallen, alleen was ik de enige die me dat zelf oplegde. Pas sinds een klein jaar voel ik me weer 100% goed in mijn vel, omdat ik echt mijn curves omarm. Het is echt helemaal oké om onzeker te zijn. En als je toch iets wil veranderen aan jezelf, doe het alsjeblieft voor jezelf en niet omdat je denkt dat andere mensen jou dan mooier gaan vinden of je meer waard zullen vinden. Niemand verdient het om zich slecht in je vel te voelen.”
Selflovecode: CURVYENCONF1D3NT
Perscontact: