Onderzoek RBFA Knowledge Centre en UGent: “Wie na voetbalcarrière meteen T1 bij profclub wordt, haalt gemiddeld mindere resultaten dan wie eerst assistent- of jeugdcoach is”

Profvoetballers met ambitie als hoofdtrainer bij een profclub, blijken succesvoller wanneer ze hun tweede carrière in het voetbal niet meteen starten als T1 bij een professionele club. Dat brengt wetenschappelijk onderzoek naar de trainerscarrière van 205 oud-voetballers met een Belgisch trainersdiploma naar voren, uitgevoerd door UGent-masterstudent Marco Verheuge in samenwerking met het Kenniscentrum van de Belgische Voetbalbond. De KBVB zal de wetenschappelijke bevindingen ook internationaal delen, aangezien ze de eersten zijn die hieromtrent zo’n grootschalige studie hebben uitgevoerd.

Welk carrièrepad biedt ex-profvoetballers die dromen van een tweede carrière als trainer van een profclub de meeste kans op slagen? En hoe kan je die kansen verhogen? Die twee vragen vormden het vertrekpunt van een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek door Marco Verheuge, intussen afgestudeerd masterstudent aan de UGent, uitgevoerd onder goedkeurend oog van economieprofessor Stijn Baert, onderzoeker dr. Simon Amez en met de steun van dr. Matteo Balliauw, coördinator van het Knowledge Centre van de Koninklijke Belgische Voetbalbond.

KBVB kraakt code voor ex-profvoetballers met trainersambities
Om zijn analyse uit te voeren, bracht Verheuge alle Europese resultaten in kaart van maar liefst 205 hoofdtrainers die voordien een profcarrière als speler hadden en een Belgisch trainersdiploma UEFA A of UEFA B behaalden tussen de seizoenen 1979-1980 en 2017-2018. Voor elke gecoachte club of landenteam werd de relatieve sterkte bepaald ten opzichte van de rangschikking van het voorgaande seizoen of op basis van de FIFA-coëfficiënten. Zo werd voor elke gecoachte wedstrijd het succes van de hoofdtrainer bepaald. Daarnaast verdiepte Verheuge zich in het carrièrepad van alle betrokken T1’s voorafgaand aan het hoofdtrainerschap, meer bepaald welk rollen ze voordien nog opnamen en hoe vaak en hoe lang ze deze functies uitoefenden.

“Het onderzoek toont aan dat de bestudeerde ex-profvoetballers die startten als assistent- of jeugdcoach voor ze T1 werden vaker succesvol zijn dan wie meteen als hoofdtrainer in het professionele voetbal begint.”
Marco Verheuge, masterstudent UGent

Ook niet te lang wachten
Het onderzoek van de KBVB en de UGent bekeek ook hoe snel het succes tijdens het hoofdtrainerschap opnieuw afneemt wanneer ex-profvoetballers nog een jaartje extra als assistent of jeugdcoach gewerkt hebben. Zo blijkt dat het succes van de bekeken ex-profvoetballers in hun trainerscarrière afneemt nadat ze zo’n vier à vijf jaar assistent-trainer zijn geweest. Dezelfde dalende curve zien we ook na zo’n zeven jaar als jeugdtrainer.

“De resultaten bevestigen eigenlijk het aanvoelen van Kris Van Der Haegen, hoofd trainersopleidingen binnen de KBVB, die al langer geduld predikt bij ambitieuze ex-profs en in die optiek al verwees naar het traject van Philippe Clement. Vanuit dit wetenschappelijk onderbouwd materiaal kunnen we nu verder bekijken hoe de trainersopleidingen binnen de KBVB hierop afgestemd kunnen worden, maar we zullen deze bevindingen ook internationaal delen, aangezien we de eerste federatie zijn die hieromtrent zo’n grootschalige studie uitvoerde.”
dr. Matteo Balliauw, coördinator van het RBFA Knowledge Centre

Raúl bevestigt Belgisch verhaal
De KBVB legde naar aanleiding van het onderzoek ook zijn oor te luister bij internationale ex-profvoetballers die timmeren aan de weg naar het hoofdtrainerschap. Onder meer Raúl González Blanco, de voormalige topspits van Real Madrid en La Roja, en momenteel zelf coach van de tweede ploeg van Real Madrid (Castilla), herkent zich in het Belgische advies.

“Je ervaring als speler is belangrijk, maar bepaalt niet of je een goede trainer zal zijn. Als je als trainer wil slagen, heb je opleidingen nodig en moet je leren om met een andere bril naar de sport te kijken. Dat kan enkel door andere ervaringen op te doen. Zo coachte ik eerst 14- tot 17-jarigen en ben ik nu al 3 jaar aan de slag als coach van Real Madrid Castilla met vooral 19- tot 21-jarigen. Elke dag leer ik bij over hoe ik mijn visie op voetbal beter kan overbrengen zodat mijn spelers individueel en als team betere prestaties leveren. Gaandeweg is ook mijn vertrouwen als trainer gegroeid in de manier waarop ik hen benader en stimuleer.”
Raúl González Blanco, ex-spits Real Madrid en huidig coach van Real Madrid Castilla

Bekijk hieronder het panelgesprek met dr. Matteo Balliauw, bondscoach Roberto Martinez, Spaans ex-international Raúl en professor Stijn Baert (UGent):


Pierre Cornez

Press Officer RBFA

Ken Standaert

Ken Standaert

Team Lead/Senior PR Consultant Bepublic Group

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be