Ontroerd kortfilmavonden: Uitvaartplanner organiseert kortfilmfestival over rouw en verlies

Colombiaans-Belgische filmmaker Juanita Onzaga gastcurator in Gent

Maandag 30 oktober 2023, Gent – Van 6 tot en met 8 november vindt een uniek kortfilmfestival plaats dat het taboe op rouw in onze maatschappij wil doorbreken. Gastcuratoren Mathias Sercu, Juanita Onzaga en Maud Vanhauwaert stellen elk een avondvullend programma voor in respectievelijk Oostende, Gent en Mechelen. De Ontroerd kortfilmavonden zijn een initiatief van uitvaartplanner Sereni, in samenwerking met Kortfilm.be.  

© Alexandra Colmenares Cossio
© Alexandra Colmenares Cossio

Rouwen is in onze maatschappij geprivatiseerd. Vaak blijft verdriet binnenskamers en weten we niet goed hoe er met elkaar over te spreken. Met de Ontroerd kortfilmavonden over rouw en verlies wil uitvaartplanner Sereni dit doorbreken.

De dood betrekken bij het leven, dat is ons doel” verklaart Bram Coussement, CEO van Sereni ​ “Film is het ideale medium om persoonlijke verhalen te vertellen, die herkenning oproepen en mensen met elkaar verbinden. De programma’s van Mathias, Juanita en Maud ​ raken en verbinden, maar vieren zo ook samenzijn en het leven.

Voor deze kortfilmavonden sloeg Sereni de handen in elkaar met online platform Kortfilm.be, dé referentie voor korte film in Vlaanderen. Tijdens drie thematische avonden in drie verschillende arthouse bioscopen presenteert de centrale gastcurator samen met de Kortfilm.be-redactie het filmprogramma, met ruimte voor informeel napraten. ​ 

In Gent bijt gastcurator Juanita Onzaga de spits af van het kortfilmfestival. De Colombiaans-Belgische filmmaker stelde vorige maand haar allereerste korte VR-film voor op het filmfestival van Venetië: Floating With Spirits, over de Mexicaanse Dag van de Doden. Ook op 6 november zullen rituelen rond afscheid een centrale plaats innemen.

Mijn eigen werk valt vaak terug op oude rituelen.” legt Juanita Onzaga uit “Ik zoek naar een connectie met de wereld van mijn voorouders. Waar kom ik vandaan? Waar liggen mijn roots? Die verbinding zijn veel mensen vandaag de dag kwijtgespeeld. Eén van de gevolgen daarvan is het taboe dat over de dood hangt. Zeker na de pandemie is de nood aan connectie, samenzijn en dus ook aan verbindende rituelen nog gegroeid. Ik hoop er met deze kortfilmavond alvast een stukje aan tegemoet te komen.” 

Praktische informatie

- 6 november: Juanita Onzaga – Sphinx Cinema Gent ​
- 7 november: Maud Vanhauwaert – Cinema Lumière Mechelen ​
- 8 november: Mathias Sercu – CC De Grote Post Oostende 

Tickets kosten €10, reserveren kan hier. De ONTroerd kortfilmavonden zijn een project van Sereni en Kortfilm.be. Met de steun van Sphinx Cinema, Cinema Lumière Mechelen, CC De Grote Post en Filmfestival Oostende. ​ 

Sofie Peeters

PR Consultant, Bepublic Group

OP HET PROGRAMMA ​ ​
6 NOVEMBER – Sphinx Cinema - Gent ​  

SELVA - Sofia Quirós Ubeda - Argentinië, Chili, Costa Rica - 2017, 17’ ​
Het land verdrijft en de oceaan verdrinkt. Elke generatie wordt getekend door vertrek. Het meisje Selva danst op het ritme van herinneringen, in een spel dat haar voorbereidt op een onvermijdelijke scheiding. 

GUAXUMA- Nara Normande - Brazilië, Frankrijk - 2018, 14’ ​
Tayra en Nara groeiden samen op aan de noordoostelijke kust van Brazilië. Ze waren onafscheidelijk. Vandaag brengt de zeebries gelukkige herinneringen naar boven. 

HILUM - Don Josephus Raphael Eblahan – Filipijnen - 2020, 27’ ​
In een landelijk kustdorpje op de Filipijnen traint Mona onder haar moeders gezag om aan de slag te gaan als professionele rouwwerker. Na een mislukt optreden trekt Mona zich terug en zoekt een sjamaan op om haar onvermogen om te huilen te genezen. 

OUR SONG TO WAR - Juanita Onzaga - België, Colombia - 2018, 14’ ​
Een mystieke rivier, vissende kinderen en een oorlog die ten einde loopt in het Colombiaanse Bojaya. Op deze plek hebben dorpelingen bijzondere overtuigingen en vieren ze het specifiek doodsritueel “Novenario”. Dit zou het begin kunnen zijn van een lang verhaal, waarin geesten en mensen elkaar ontmoeten na het einde van de oorlog. 

 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be