Ontroerd kortfilmavonden: Uitvaartplanner organiseert kortfilmfestival over rouw en verlies

Dichter Maud Vanhauwaert gastcurator in Mechelen

Maandag 30 oktober 2023, Mechelen – Van 6 tot en met 8 november vindt een uniek kortfilmfestival plaats dat het taboe rond rouw in onze maatschappij wil doorbreken. Gastcuratoren Mathias Sercu, Juanita Onzaga en Maud Vanhauwaert stellen elk een avondvullend programma voor in respectievelijk Oostende, Gent en Mechelen. De Ontroerd kortfilmavonden zijn een initiatief van uitvaartplanner Sereni, in samenwerking met Kortfilm.be.  

© Jill Bertels
© Jill Bertels

Rouwen is in onze maatschappij geprivatiseerd. Vaak blijft verdriet binnenskamers en weten we niet goed hoe er met elkaar over te spreken. Met de Ontroerd kortfilmavonden over rouw en verlies wil uitvaartplanner Sereni dit doorbreken.

De dood betrekken in het leven, dat is ons doel” verklaart Bram Coussement, CEO van Sereni ​ “Film is het ideale medium om persoonlijke verhalen te vertellen, die herkenning oproepen en mensen met elkaar verbinden. De programma’s van Mathias, Juanita en Maud ​ raken en verbinden, maar vieren zo ook samenzijn en het leven.

Voor deze kortfilmavonden sloeg Sereni de handen in elkaar met online platform Kortfilm.be, dé referentie voor korte film in Vlaanderen. Tijdens drie thematische avonden in drie verschillende arthouse bioscopen presenteert de centrale gastcurator samen met de Kortfilm.be-redactie het filmprogramma, met ruimte voor informeel napraten. 

Op 7 november stelt dichter en theatermaker Maud Vanhauwaert haar keuze voor in Cinema Lumière te Mechelen.

Hoe breng je afwezigheid in beeld?” stelt Maud zich de vraag “Net zoals poëzie ontstaat bij de gratie van witruimte, zo wordt een overledene zichtbaar door het gemis van zijn geliefden. Door zijn of haar nalatenschap. De vertaling hiervan naar het witte doek vind ik erg boeiend.”

Maud selecteerde een diverse verzameling kortfilms, die elk op hun unieke manier rouw en verlies in beeld brengen.

Kunst is in wezen al een poging om vat te krijgen op verlies.” legt Maud uit “Als mens worden we allemaal geconfronteerd met de dood. We zitten allen in ons eigen bootje op die stroom van verdriet. Wanneer we geconfronteerd worden met de dood, wanneer iemand wegvalt, verlangen we ernaar om te scheppen. Als een soort tegengewicht. Zo ontstaat kunst.”

Na haar bekroonde dichtbundels bracht Maud dit jaar haar debuutroman ‘Tosca’ uit, over een vrouw met een doodswens en een andere vrouw die haar wil helpen. 

Praktische informatie

- 6 november: Juanita Onzaga – Sphinx Cinema Gent ​
- 7 november: Maud Vanhauwaert – Cinema Lumière Mechelen ​
- 8 november: Mathias Sercu – CC De Grote Post Oostende 

Tickets kosten €10, reserveren kan hier. De ONTroerd kortfilmavonden zijn een project van Sereni en Kortfilm.be. Met de steun van Sphinx Cinema, Cinema Lumière Mechelen, CC De Grote Post en Filmfestival Oostende. ​ 

Sofie Peeters

PR Consultant, Bepublic Group

OP HET PROGRAMMA
7 NOVEMBER - Cinema Lumière - Mechelen

FATHER AND DAUGHTER - Michaël Dudok de Wit - België, Nederland, Verenigd Koninkrijk - 2000, 8’ ​
Een vader neemt afscheid van zijn jonge dochter. De dochter groeit op, maar blijft een diep verlangen naar haar vader met zich meedragen. ​ 

IMPORT - Ena Sendijarevic – Nederland - 2016, 17’ ​
In 1994 belandt een jong gezin van Bosnische vluchtelingen in een klein Nederlands dorpje nadat ze hun verblijfsvergunning hebben gekregen. Er doen zich absurde situaties voor terwijl ze van deze nieuwe plek hun thuis proberen maken. ​ 

HOUSE OF EXISTENCE - Joung Yu-mi - Zuid-Korea - 2022, 8’ ​
Daar staat het: het met potlood getekend huis. Het begint uit elkaar te vallen. Bakstenen komen los van de muur, de voordeur valt uit zijn scharnieren en muren breken weg. Alles zinkt weg in het eindeloze niets. 

FOX - Jacqueline Lentzou – Griekenland - 2016, 28’ ​
Op een bloedhete dag in Athene sport Stephanos terwijl zijn moeder een daguitstap plant. Na alweer een heftige ruzie wordt hij alleen gelaten om te zorgen voor zijn jongere broers en zussen, en voor Lucy, de zieke hond van de familie. Een leuke dag vol pizza’s, tienerliefde en zomerse luiheid, terwijl de telefoon onbeantwoord blijft. ​ 

ICE MERCHANTS - João Gonzalez – Portugal - 2022, 14’ ​
Elke dag springen een vader en zijn zoon met een parachute uit hun koude huis, vastgemaakt hoog aan een klif, om naar het dorp op de grond te gaan, ver weg, waar ze het ijs verkopen dat ze dagelijks produceren. 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be