Ontroerd kortfilmavonden: Uitvaartplanner organiseert kortfilmfestival over rouw en verlies

Acteur en scenarist Mathias Sercu gastcurator in Oostende

Maandag 30 oktober 2023, Oostende – Van 6 tot en met 8 november vindt een uniek kortfilmfestival plaats dat het taboe rond rouw in onze maatschappij wil doorbreken. Gastcuratoren Mathias Sercu, Juanita Onzaga en Maud Vanhauwaert stellen elk een avondvullend programma voor in respectievelijk Oostende, Gent en Mechelen. De Ontroerd kortfilmavonden zijn een initiatief van uitvaartplanner Sereni, in samenwerking met Kortfilm.be.  

Rouwen is in onze maatschappij geprivatiseerd. Vaak blijft verdriet binnenskamers en weten we niet goed hoe er met elkaar over te spreken. Met de Ontroerd kortfilmavonden over rouw en verlies wil uitvaartplanner Sereni dit doorbreken.

De dood betrekken in het leven, dat is ons doel” verklaart Bram Coussement, CEO van Sereni ​ “Film is het ideale medium om persoonlijke verhalen te vertellen, die herkenning oproepen en mensen met elkaar verbinden. De programma’s van Mathias, Juanita en Maud ​ raken en verbinden, maar vieren zo ook samenzijn en het leven.

Voor deze kortfilmavonden sloeg Sereni de handen in elkaar met online platform Kortfilm.be, dé referentie voor korte film in Vlaanderen. Tijdens drie thematische avonden in drie verschillende arthouse bioscopen presenteert de centrale gastcurator samen met de Kortfilm.be-redactie het filmprogramma, met ruimte voor informeel napraten. 

De drie gastcuratoren hebben elk een bijzondere band met het thema rouw en verlies. Zo wordt acteur, scenarist en regisseur Mathias Sercu er sinds twee jaar op persoonlijk vlak mee geconfronteerd. Zijn zoon Tore kreeg te horen dat hij ongeneeslijk ziek is.

Sindsdien draait het leven van ons gezin om de vraag: Hoe ga je om met afscheid?” vertelt Mathias. Door over zijn verhaal te spreken en de kortfilmavond in Oostende te cureren, hoopt Mathias een stukje mee openheid te creëren “Gedeeld leed is half leed, zeggen ze. Dat is echt zo. Als ik iets kan doen dat ervoor zorgt dat mensen minder schroom hebben om over afscheid te babbelen, doe ik dat graag.”

In december komt Sercu’s eerste langspeelfilm uit: ‘J’aime la vie’, die hij beschrijft als “een ode aan het leven en aan het zorgen voor elkaar”.

Praktische informatie 

- 6 november: Juanita Onzaga – Sphinx Cinema Gent ​
- 7 november: Maud Vanhauwaert – Cinema Lumière Mechelen ​
- 8 november: Mathias Sercu – CC De Grote Post Oostende 

Tickets kosten €10, reserveren kan hier. De ONTroerd kortfilmavonden zijn een project van Sereni en Kortfilm.be. Met de steun van Sphinx Cinema, Cinema Lumière Mechelen, CC De Grote Post en Filmfestival Oostende. ​ 

Sofie Peeters

PR Consultant, Bepublic Group

OP HET PROGRAMMA
8 NOVEMBER - CC De Grote Post - Oostende

ROSEMARY A.D. - Ethan Barrett - Verenigde Staten - 2022, 10’ ​
Zou mijn dochter beter af zijn zonder mij? Deze vraag spookt door het hoofd van een vader die zijn pasgeborene wiegt. Een donker, grappig en ontroerend verhaal. ​ 

ALL THESE CREATURES - Charles Williams – Australië - 2018, 13’ ​
Een adolescente jongen probeert zijn herinneringen aan zijn vader en een mysterieuze plaag te ontwarren. Deze korte film over de kleine wezens in elk van ons werd bekroond met de Gouden Palm in Cannes. ​ 

THERE IS EXACTLY ENOUGH TIME - Virgil Widrich, Oskar Salomonowitz - Oostenrijk - 2021, 2’ ​
Oskar Salomonowitz, de twaalfjarige zoon van filmmakers Anja Salomonowitz en Virgil Widrich, had al 206 tekeningen gemaakt voor een flipboek toen hij verongelukte. Een irrationeel einde waar zijn vader een kleine maar logische verderzetting tegenover stelde. De film houdt een evenwicht tussen vreugde en verlies. 

AN IRISH GOODBYE - Ross White, Tom Berkeley – Ierland - 2022, 23’ ​
In het rurale Noord-Ierland ontdekken een jonge man met het syndroom van Down en zijn vervreemde broer de onvervulde bucketlist van hun net overleden moeder. ​ 

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be