Opinie - 'Zet politie en bewakingsfirma's in op hun sterke punten'

De beste publieke veiligheid tegen de laagste kostprijs? Dat kan maar door telkens private bewakers én politieagenten in te zetten voor taken waarvoor zij het meest geschikt zijn.

Door Régis Gaspar, CEO van Securitas België

Veiligheid is een basisrecht, waarvoor jarenlang alleen de overheid verantwoordelijk werd gesteld. Het groeiende gevoel van onveiligheid vraagt echter nog meer beveiliging voor de burgers. Uit het ‘Takenplan voor een gestroomlijnde politie’ (De Tijd, 20 oktober) blijkt dat in een integraal veiligheidsbeleid zowel politie als private bewakingsdiensten een rol moeten spelen. Elk volgens expertise en capaciteiten. 

Private bewakingsfirma’s hebben al meermaals bewezen dat ze kunnen bijdragen aan een veiligere samenleving. Denk aan de bewaking van ambassades, kerncentrales en Europese instellingen. Of aan de mooie resultaten van FIPA-acties (Full Integrated Police Actions) waarbij private bewakingsdiensten samenwerken met de lokale en de federale politie.

Zo’n samenwerking heeft uiteraard grenzen. Private bewakingsdiensten zullen nooit de kerntaken van de politie mogen overnemen, zoals het onderzoeken van misdrijven, de handhaving van de openbare orde en het gebruik van geweld. Maar ze kunnen wél het politiewerk verlichten door administratieve, ondersteunende en logistieke taken over te nemen.

Ik denk daarbij aan de bewaking van gerechtsgebouwen, de beveiliging van parkeerterreinen langs de snelweg, hulp aan de politie bij evenementen, beveiliging van openbaar vervoer en het proactief monitoren van publieke camerabeelden. In landen zoals Nederland, Frankrijk, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zweden garanderen privéfirma’s nu al de veiligheid op het openbaar vervoer.

Er zijn tal van voordelen om taken die vandaag gedaan worden door politieagenten te laten uitvoeren door private bewakingsfirma’s. Flexibiliteit bijvoorbeeld. Private bewakingsfirma’s zijn permanent oproepbaar en kunnen op zeer korte termijn veiligheidsagenten mobiliseren voor lastminute-aanvragen. Ze beschikken daarnaast over innovatieve bewakingsoplossingen waarvoor de politie vaak een te beperkt budget heeft. Denk maar aan intelligente camera’s die in staat zijn personen te herkennen en verdachte situaties door te geven aan een meldkamer. Bij een samenwerking kan ook de reguliere politie daar gebruik van maken.

Kosten
Het is dan ook verbazend dat in België slechts 142 bewakingsagenten per 100.000 inwoners worden ingezet. Met een 14de plaats in West-Europa ligt België daarmee ver onder het Europese gemiddelde. Nochtans kunnen heel wat kosten bespaard worden wanneer voor eenvoudige taken een private bewakingsagent wordt ingezet in de plaats van een breed opgeleide politieagent. Door de flexibele inzet volstaan bovendien voor een 24/7-opdracht gemiddeld vijf bewakingsagenten waarvoor anders acht politieagenten nodig zijn. Toch mag het niet de eerste bedoeling van dit debat zijn om het aantal politieagenten te verminderen, maar wel om de veiligheid van de burger te verhogen. En dat door de politieagenten in te zetten voor die taken waar zij écht voor zijn opgeleid.

Argumenten genoeg dus om ook in ons land meer taken aan bewakingsagenten toe te vertrouwen. Het spreekt voor zich dat de overheid steeds de eindverantwoordelijkheid behoudt voor een kwaliteitsvolle bewaking en dat de privacy van elke burger gewaarborgd moet blijven. Daarom pleit ik voor strenge normering en controle, én voor specifieke kwaliteitseisen voor bewakingsfirma’s die politietaken overnemen of voor de overheid werken. Het gaat tenslotte om veiligheidstaken die ook soms de persoonlijke integriteit van de burgers raken. Daar mag niet licht mee omgesprongen worden.

Een samenwerking tussen overheid en privé is dus goed voor iedereen. De politie kan zich richten op haar kerntaken. En door meer bewakingsfirma’s in te schakelen kan goedkoper en flexibeler worden gewerkt. Dankzij de expertise die private bewakingsfirma’s opbouwden doorheen de jaren, bijgestaan door opleidingen en controles, blijft de kwaliteit van de veiligheid gewaarborgd. De beste publieke veiligheidssituatie tegen de laagste kostprijs kan maar door telkens private bewakers én politieagenten in te zetten voor taken waarvoor zij het meest geschikt zijn.

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be