Oude boeken inspireren kanunniken om bierbrouwen te doen herleven in de nieuwe microbrouwerij van de abdij

De abdij van Grimbergen, bekend om zijn bekroonde en smakelijke Belgische bieren, kreeg vandaag de vergunning om een ​​nieuwe microbrouwerij te bouwen binnen de abdijmuren. De microbrouwerij brengt het brouwen terug naar waar het begon. De brouwmeester zullen er bij de beperkte producties van premiumbeiren de brouwtradities uit de oude boeken van de abdijbibliotheek combineren met moderne en innovatieve technieken.  

  • Nieuwe microbrouwerij in de abdij van Grimbergen, bekend om haar geschiedenis van bierbrouwen

  • Oude boeken bieden inspiratie voor nieuwe bieren van de microbrouwerij

  • Pater Karel Stautemas wordt de eerste kanunnik die een formele training in bierbrouwen combineert met generaties kennis van het abdijbier

Het is pas recent dat de kanunniken de pagina’s van de middeleeuwse boeken - die al eeuwenlang in de uitgebreide bibliotheek van de abdij staan -  grondiger zijn beginnen bestuderen om brouwtechnieken bloot te leggen die tot nu toe verloren zijn gegaan doorheen de geschiedenis. De abdij van Grimbergen is van plan om deze informatie in zijn microbrouwerij te gebruiken om unieke en uitzonderlijke bieren te creëren met nooit eerder geproefde smaken.

De boeken dateren al uit de 12e eeuw en onthullen fascinerende details over de manieren van brouwen in de abdij. De collectie overleefde de drie branden die de abdij drie keer hebben verwoest. De derde brand in 1798, tijdens de Franse revolutie, dreigde de verzameling volledig te vernietigen, maar de boeken werden gered dankzij de ongelooflijke dapperheid en vindingrijkheid van de kanunniken van Grimbergen. Ze sloegen een gat in de muur van de bibliotheek en haalden in het geheim ongeveer 300 boeken weg voordat de abdij voor de derde keer in brand werd gestoken en vernield.

De kanunniken van Grimbergen speelden bovendien een cruciale rol bij het realiseren van de visie om het brouwen terug te brengen naar waar het begon. Ze kozen pater Karel Stautemas, de subprior van de abdij, om de realisatie en de exploitatie van de microbrouwerij te begeleiden. Hij zal een formele training bierbrouwen volgen en de taak als brouwmeester opnemen bovenop de opdrachten en activiteiten van zijn dagelijks abdijleven. Hierdoor kan hij het eeuwenlange brouwerfgoed van de abdij combineren met moderne technieken om het nalatenschap van generaties kanunniken vóór hem voort te zetten.

Tijdens een lanceringsevenement vandaag in de abdij van Grimbergen, zei pater Karel:

"Bier heeft altijd deel uitgemaakt van het leven in de abdij en we zijn trots op de bieren die we vandaag hebben. We genoten ervan om meer te weten te komen van de brouwtradities van weleer door het lezen van de oude teksten. We brachten uren door met het bladeren door de boeken - die in het Latijn en het Oudnederlands zijn geschreven - en ontdekten zo de ingrediëntenlijsten voor bier dat in de vorige eeuwen werd gebrouwen, de gebruikte hop, de soorten vaten en flessen en zelfs een lijst van de eigenlijke bieren die eeuwen geleden werden geproduceerd. We voegen nu deze kennis toe aan onze brouwerfgoed. Ik kijk er erg naar uit om met deze kennis en mijn brouwopleding het brouwen in de abdij van Grimbergen nieuw leven in te blazen. We blijven de boeken bestuderen om meer te weten te komen over hun onontdekte geheimen."

Pater Karel en zijn confraters zullen meesterbrouwer Marc-Antoine Sochon, die nauw betrokken is bij het realiseren van de microbrouwerij, verder ondersteunen. Marc-Antoine:

"De microbrouwerij wordt voor ons een plaats om moderne, innovatieve methoden te combineren met het oude Grimbergen-brouwerserfgoed. We zijn enthousiast om de oude boeken te gebruiken. Zo kunnen we de middeleeuwse technieken en ingrediënten terugbrengen om nieuwe bieren te creëren die perfect het uitstekende aanbod en de smaken van de bestaande Grimbergen-bieren, zoals Blond, Blanche en Double-Ambrée perfect aanvullen."

Tijdens de voorstelling van de plannen voor de nieuwe brouwerij in de abdij, onthulde Grimbergen een nieuw bier van beperkte oplage, Grimbergen Triple D'Abbaye. Het is een voorbeeld van een biertype dat de nieuwe brouwerij zal aanbieden. Dit nieuwe limited edition bier werd vijf maanden gerijpt in whiskyvaten, een techniek die vergelijkbaar is met de manier waarop het bier dat in de jaren 1500 werd gebrouwen.

De microbrouwerij wordt gebouwd op exact dezelfde plek waar de abdij van Grimbergen oorspronkelijk bier brouwde. Op basis van historische informatie wordt aangenomen dat de paters van Grimbergen al vanaf de stichting in 1128 met brouwen begonnen zijn. Bij de heropbrouw van de abdij na de laatste brand, werd de brouwerij niet gereconstrueerd.

De abdij van Grimbergen is van plan haar microbrouwerij in het najaar van 2020 voor het publiek te openen. Daarnaast zal een bezoekerscentrum mensen de gelegenheid geven om zich onder te dompelen in het rijke erfgoed van Grimbergen. De bar en het restaurant van de abdij zullen bezoekers de gelegenheid geven om van de smaakvolle brouwsels te genieten in combinatie met de lokale keuken.

 

 

 

OVER GRIMBERGEN

Grimbergen, met passie gebrouwen sinds 1128, is een reeks bekroonde premium en smaakvolle Belgische bieren. Het bier staat bekend als het Bier van de Fenix,een symbool dat geïnspireerd is op de drie verwoestende branden die de abdij van Grimbergen heeft overleefd. Het assortiment bieren van Grimbergen is het resultaat van beproefde brouwtechnieken en experimenten doorheen negen eeuwen. De smaak van Grimbergen is rijk en karaktervol, fruitig en kruidig, met een rijkelijk assortiment van rijke blonden tot moutige dubbels  en verfrissende blanches.

https://www.grimbergenbeer.com/


 

Sander Vanlouwe

PR Consultant, Bepublic

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be