Parkeerwachters krijgen hulp van slimme camera’s

Securitas gebruikt nummerplaatherkenning voor efficiënt en veilig parkeerbeleid

Er komt een nieuw systeem waarmee stadsbesturen en concessiehouders geparkeerde wagens op een efficiëntere en veiligere manier kunnen controleren. Dat gebeurt via auto's met een slimme camera op het dak, die de nummerplaten scannen en vergelijken met de database van geldige parkeerticketjes. Ook parkeerwachters zijn erbij gebaat, omdat zij voortaan in de auto kunnen blijven zitten en zo ontsnappen aan mogelijke agressie. Bewakingsfirma Securitas test het momenteel intern uit en voert gesprekken met verschillende steden die het willen gebruiken.

                                                     ***

Bijna elke stad of gemeente heeft te kampen met een tekort aan parkeerplaatsen. Om ervoor te zorgen dat een stad niet verzwolgen wordt onder de auto’s en dat tegelijk toch iedereen makkelijk een parkeerplek vindt, voeren stads- en gemeentebesturen een strikt parkeerbeleid. Met het nieuwe systeem dat Securitas zal toepassen, verloopt de controle van geparkeerde wagens sneller, efficiënter en veiliger.

ANPR-camera

Als je in de toekomst een parkeerticket koopt, zal je daarbij telkens je nummerplaat moeten ingeven — via sms-parkeren of op de parkeerautomaat. Al die nummerplaten belanden in een databank, waarin ook informatie over bewonerskaarten en andere speciale toelatingen is opgenomen. De controle van geparkeerde voertuigen gebeurt dan niet langer door parkeerwachters die door de straten lopen om elk dashboard en elke nummerplaat te controleren, maar wel met een auto die uitgerust is met ANPR-camera’s (automatic number plate recognition). Eén wagen kan tot 10.000 nummerplaten controleren per dag. Ook in blauwe zones kan het systeem zijn werk doen, want het weet om hoe laat een bepaalde auto de parkeerplaats weer verlaten moet hebben.

“Momenteel worden ANPR-camera’s in ons land al gebruikt om wegovertredingen te registreren. Het inzetten van de camera’s om geparkeerde voertuigen te controleren, gebeurt nog niet in België. We lopen daarmee achter op ‘smart cities’ als Amsterdam, Kopenhagen en Barcelona, waar dat wel al gebeurt. Het controleren van parkeerovertredingen gaat er tien keer sneller,”

Gerrit Bellon, woordvoerder Securitas

Securitas checkt met de camera’s de nummerplaten van alle geparkeerde wagens. Een softwaresysteem vergelijkt of de gescande nummerplaten opgenomen zijn in de databank. Als dat niet het geval is, stuurt Securitas die info door naar de stad, gemeente of concessiehouder, die een retributiebon kan uitsturen naar de eigenaar van de wagen.

Agressie

Het systeem zorgt tegelijk niet alleen voor een efficiënter parkeerbeleid, een bijkomend voordeel van het systeem is dat de agressie tegenover parkeerwachters zal afnemen. Met het nieuwe systeem zullen parkeerwachters niet langer te voet geparkeerde wagens controleren, maar blijven zij in de wagen zitten en gebeurt de controle anoniemer.

"Begin dit jaar bleek uit cijfers van de Beroepsvereniging van Bewakingsondernemingen dat agressie tegenover parkeerwachters sterk toeneemt, dus er was dringend nood aan een oplossing.”

Gerrit Bellon

Op dit moment kan het systeem al gebruikt worden in combinatie met elke vorm van vooraf betalen, zoals sms-parkeren en digitale bewonerskaarten. Om de toepassing efficiënt te doen werken, moeten de traditionele parkeerautomaten uitgerust worden met een nieuwe technologie om de nummerplaat van de betalers te registreren. De parkeercontrole maakt gebruik van een database die wordt beheerd door het softwarebedrijf Q2C, maar kan ook verbonden worden met andere vergelijkbare databases. Verschillende steden tonen al interesse.

 

About Securitas:

Securitas is a global knowledge leader in security. From a broad range of services of specialized guarding, technology solutions and consulting and training, we customize offerings that are suited to the individual customer’s needs, in order to deliver the most effective security solutions. Everywhere from small stores to airports, our 320,000 employees are making a difference.

Gerrit Bellon

woordvoerder, Securitas

Over Bepublic

Bepublic is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group dat organisaties uit België al meer dan 10 jaar begeleidt bij hun communicatie. Journalistieke PR is ons DNA. Onze ervaren consultants helpen bedrijven en organisaties om nieuwsverhalen helder te vertellen. 

Bepublic maakt samen met Bereal, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be